Magro-gabonapiaci körkép - 28. hét

2014.07.14. 10:47 - kapanyél

Már az olcsó új búza van a piacon, jelentősen csökkent a kukorica ára

Jelentősen csökkent a Magro Gabonaindex (MGX) a 28. héten. A viszonylag magas árú óbúza elfogyott erre a hétre, a kukorica átlagára pedig szintén esett. A kukoricára és búzára vonatkozó adatokat az alábbiakban részletesen olvashatja, további adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

A 28. héten már teljes egészében csak az új búza kereskedése folyt a Magro.hu piactéren. Óbúzára már egyáltalán nem történt kötés, így annak magas ára nem húzta felfelé az átlagot. A hét nagy áresése tehát gyakorlatilag az ó- és új búza súlyának átstrukturálódása miatt történt. Ennek eredményeként alakult ki a 45 089 forintos átlagár. Volt néhány esős nap a héten, ami egyrészt lassította a betakarítást, másrészt némileg rontotta a még lábon álló búza minőségét. Ennek ellenére a határidős árak azt sugallják, hogy augusztusban már 46 ezer felett folyhat a kereskedés. Jelenleg összesen 1 ezer tonna búzát kínálnak megvételre, valamint 12 ezer tonnát keresnek a piactéren.

Jelentősen, 7 százalékot csökkent a kukorica ára a 28. héten, így átlagosan 46 127 forinton kereskedtek vele. Az új búza megkezdődő betárolása miatt a termelők egy része az értékesítés mellett döntött, akár némiképp nyomott áron is. A másik ok, ami lefelé vitte az árat pedig az, hogy egyre több felvásárlási ár lát napvilágot az új kukoricára. Mivel ezek épp hogy meghaladják a 40 ezret, sok potenciális eladó gondolkodóba esett. Egyébként továbbra is a kereslet dominál a piacon. A legolcsóbb kínálati ár 46 ezer forint egy tonnára. Jelenleg a piactéren 2 ezer tonna terményt kínálnak megvételre és 56 ezer tonnát keresnek.

Szerző: Németh István a Magro.hu ügyvezetője, gabonapiaci szakértő

Szólj hozzá! Címkék: búza Magro.hu kukorica árfolyam gabonaindex

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása