Hadd fusson! - Támrendszerek házilag

2014.06.13. 09:26 - kapanyél

A természetben a kúszónövények mindig megtalálják a módját, hogy kedvükre kapaszkodjanak felfelé. Ugyanezt a kertben is megteszik, ha módjuk van rá: egy fa vagy fal mellé ültetett, esetleg véletlenül megeredt borostyán, vadszőlő, lonc vagy futórózsa akár segítség nélkül is képes megkapaszkodni.

A konyhakertben is elkelhet a segítség, hogy pl. az uborka vagy a bab ne a kerítésre fusson fel jobb híján. Ha van elég helyünk, a kukorica jó támasztékot nyújt a futóbabnak, de kis kertekben helytakarékosság céljából magunk is rásegíthetünk, hogy a növények megtalálják a helyüket. Túl nagy kézügyesség sem kell hozzá, a legegyszerűbb madzagtól kezdve a dróton át a tyúkhálóig sok minden felhasználható.

Sima madzag is megteszi

Néhány léc, deszka és háló: még csak nagyon ügyesnek sem kell lenni hozzá

A bambusz-szizál párosítás nagyon mutatós, bár nálunk nem túl gyakori

A rózsának elég egy könnyű fémváz, ...

..., de aki a trombitafolyondárt beengedi a kertjébe, atombiztos támasztékot kell építenie, mert ez a látszólag bájos növényke a kerítést is képes kidönteni.

Nem kell feltétlenül új dolgokban gondolkodni, a támrendszereket készíthetjük az újrahasznosítás jegyében is...

...napernyő vázából

régi ablakkeretből

kiszuperált ágyrugózatból

bicikliabroncsból

Ha csak teraszunk, erkélyünk van, az sem baj: a cserepes, dézsás futónövénynek is utat mutathatunk a melléjük ültetett támasztékkal.

Ha van elég helyünk a teraszon, akár térbeli rácsot is építhetünk anélkül, hogy a falba be kellene fúrni. Az elkészítés lépéseihez katt a fotóra:

Forrásokért katt a képekre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá! Címkék: recycling vadszőlő támrendszer kúszónövény futórózsa

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása