Medvehagymás, mandulás, békamentős hétvége

2014.04.11. 07:00 - kapanyél

A hétvégére mondanak derűt, borút, úgyhogy jobb, ha minden eshetőségre felkészülünk. Szerencsére annyi program lesz országszerte, hogy akkor sem kell kétségbe esnünk, ha esetleg a kertben nem találunk elfoglaltságot, vagy az időjárás nem kedvező a kinti munkához.

esős tavasz.jpg Ha mégis, akkor

- nyírhatunk füvet, ha már legalább 10 cm-re megnőtt, de vigyázzunk, nehogy a gyepen növő, elvirágzott nárciszok, jácintok szárait is levágjuk. Így a hagymák több energiát tudnak raktározni a következő évre.

- Megmetszhetjük az elvirágzott korai cserjéket, a nyári orgonát és a levendulát.

- Elkezdhetjük szoktatni a leandereket a kinti élethez. Ha kinőtték a cserepüket, átültethetjük, vagy az is elég, ha a gyökérzetet visszavágjuk, és a növényt visszaültetjük a régi edényébe.

- Ültethetünk szabad gyökerű növényeket, pl. bogyós gyümölcsű cserjéket. Ne felejtsük őket jól meglocsolni, ha az eső elkerülné a portánkat.

- A virágládákat is elkezdhetjük beültetni, bár nem érdemes elsietni, mert a muskátlikat is ráérünk még kirakni, az egynyári palántákból meg nem túl nagy még a választék.

- Ne feledkezzünk meg a kapanyélről sem: gyomlálni, ágyások talaját lazítani bármikor lehet. A kikapált gyermekláncfűből saláta is készülhet, csak a szárával kell vigyázni, mert az nagyobb mennyiségben mérgező.

És akkor jöjjenek a programok, hátha valahol mégiscsak jó lesz az idő. Néhány közülük ezen a hétvégén lesz utoljára:

Farmos község határában szombaton mentik idén utoljára a békákat. Aki eddig lemaradt, vagy nem tud betelni a brekikkel, csatlakozhat. Részletek itt.

farmos.jpg

Aki a múlt héten nem tudott kilátogatni a budapesti Füvészkertbe a cseresznyefák virágzását csodálni, ezen a hétvégén bepótolhatja. Mindkét napon japán hangulat sok programmal. A Sakura Ünnepről olvasnivaló itt.

IMG_0416.JPG

Ez a hétvége valószínűleg az utolsó lehetőség a medvehagymagyűjtésre is, mert hamarosan virágba szökik, és akkor már nem élvezhető a levele. Bakonybélben és Orfűn is Medvehagyma Napok ill. Fesztivál, egész hétvégén lehet gyűjteni, kóstolni, recepteket ellesni és kirándulni. Részletek itt és itt.

Aki szombaton Baja környékén jár, és kedve szottyan egy hajókázással egybekötött családi kiránduláshoz Európa legnagyobb ártéri erdejének titokzatos belsejében, ne hagyja ki a KINCSES SZIGET elnevezésű programot, mert ez a hely csak engedéllyel látogatható. A szervezők előzetes jelentkezést kérnek, részletek itt.

Vonyarcvashegyen sem lesz idő unatkozni: 7. alkalommal emlékeznek meg a Festetics család birtokán egykor híres mandulás kertről. A Hercegi Mandulás Napokon minden e nemes csonthéjasról szól. Aki vasárnap látogatja meg a rendezvényt, csemetejegyet kap, amit ősszel mandulafacsemetére lehet majd beváltani. A részletes program itt.

Budapesten Tavaszi virágnapok Zuglóban, a Varga Márton Kertészeti és Földmérési SZKI-ban kertészeti programokkal (japánkert, kaktuszház) és Bálint Gazdával, aki új könyvét dedikálja. Részletek itt.

Az Andrássy úton ZöldMag Fesztivál a MagNet Házban. Mindkét napon nagyon érdekes foglalkozások és előadások, pl. belvárosi kertészkedésről, ökoépítészetről, permakultúráról, házi készítésű tisztító és tisztálkodószerekről, hogy csak néhányat említsünk. A többi program itt.

Szombaton nyit a Mezőgazdasági Múzeumban a húsvéti Tavaszköszöntő kiállítás az ünnep történetéről, népszokásokról, tojásdíszítésről. További részletek itt.

Vasárnap kígyók, békák, tücskök, bogarak és ezek egzotikus rokonai lepik el a Syma csarnokot a Terrarisztikai Börzén. Tenyésztőktől lehet vásárolni, állatorvostól tanácsot kérni, úgyhogy akit ilyesmi érdekel, ott a helye.

Szép hétvégét!

Szólj hozzá! Címkék: programajánló béka mandula medvehagyma gyermekláncfű gyomlálás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása