A kényelmes kertész krumplija

2014.03.28. 16:27 - kapanyél

Ki gondolná, hogy krumplit ásó és kapa nélkül is lehet vetni?! Pedig. Én sem hittem benne, amikor először olvastam róla, aztán kipróbáltam, és működik!

A módszer hihetetlenül egyszerű: se lyuk, se barázda, csak egyszerűen elszórjuk a krumplit a csupasz földön, meghintjük fahamuval, amit a krumplibogarak nem igazán kedvelnek, végül jó vastagon (legalább 40 cm) beborítjuk szalmával.

A szalma alatt háborítatlanul növögetnek a gumók, a burgonyabogaraknak viszont áthatolhatatlan akadályt jelent, ha elég vastag a réteg. Mi pedig hátradőlhetünk, mert sok dolgunk már nincs. Az így “elvetett” burgonyát nem kell kapálni, feltölteni, gyomlálni sem. És egyszer csak megjelennek az első levelek...

A burgonyabogarak persze nem adják fel egykönnyen, alig várják, hogy valahogy kapcsolatba kerüljenek a finom levelekkel. Ezért a szépen burjánzó bokrokat vegyük körbe 50 cm magasságban vékony huzallal, így a lomb nem tud eldőlni, és a bogarak nem tudnak rá felmászni.

Ha mégsem voltunk elég fürgék, egy újabb adag fahamu segíthet a kártevők ellen, vagy végső esetben használjunk kereskedelemben kapható, természetes úton ható készítményt a burgonyabogár lárvái ellen.

A bő burgonyatermés titka, hogy virágzás alatt bőségesen öntözzünk. Ezután ősszel már csak annyi a feladat, hogy eltávolítjuk a szalmaréteget, és összeszedjük az alatta sorakozó krumplikat.

Aki nem hiszi, hétvégén még nekiállhat, aztán ősszel csodálkozhat!

Sok sikert!

Szerző: Krumpach Erzsébet, A bőség kertje c. könyv írója

 

Szólj hozzá! Címkék: burgonya szalma vetés biokert fahamu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása