Répával az kezdjen, aki szeret ásni

2014.02.27. 09:55 - kapanyél

A csomagküldők katalógusaiban fellelhető sárgarépafotók láttán a hobbikertésznek hamar kedve szottyan termesztésével próbálkozni. A répával azonban csak az kezdjen, aki kedveli az ásást, e növény ugyanis a laza talajban érzi jól magát, pontosabban ilyen közegben fejleszt pompás karógyökeret. Ha kötött a föld, akkor a narancsszín répa csak girbegurba csúfsággá sikeredik. Nemcsak a laza talaj, hanem a kellő táperő és - a vaskos gyökér fejlődése kezdetén - a gondos öntözés is fontos.

répa.jpg A répa hálás gyökér, hatalmasra nő, ha laza talajba kerül és bőven kap tápanyagot és vizet

Ahogy sok más népszerű haszonnövény, úgy biztosan a sárgarépa is kalandos úton jutott el Közép-Ázsiából nyugatra. Rokona, a murok szerepelt különböző varázsfőzetekben.

HB557GyX_Pxgen_r_Ax541.jpgA varázslók is gyűjtöttek répaféléket csodafőzeteikbe

A mai fajták még nyersen is finomak, a tápcsatornánkat felügyelő gasztroenterológusok nem véletlenül kérik, hogy az esti nasi helyett inkább egy répát majszoljunk el. Táplálkozási szempontból érthető is, hiszen 7 százalék cukrot, 1-1 százalék fehérjét, rostot és 0,2 százalék zsírt, vasat és foszfort is tartalmaz. A rostja főleg cellulóz, kisebb részben hemicellulóz és lignin. A répaízért a glutaminsav és más aminosav felelős. A narancssárga szín a β-karotinnak és a kisebb mennyiségben jelen lévő α- és γ-karotinoknak köszönhető. Ezek fontos alapanyagok, mert az α- és β-karotin az emberi szervezetben részben A-vitaminná alakul.

96761.jpg

Egyetlen zacskóban egész répakollekció magjait vehetjük meg

Miközben a húsleves zöldségbetétjét szeleteljük a tányérban, érdemes a sárgarépa történetéből felidézni annak a régészeti leletnek a históriáját, amikor a sárgarépa ikerkaszattermését megtalálták az ősember svájci cölöpépítményeinek tóüledékében. Eleink nem mindig tudták, milyen hasznos finomság él közelükben, hiszen ez a lelet korántsem bizonyítja, hogy az ősember valóban fogyasztotta volna a sárgarépa gyökerét, mert a húsos gyökér nem maradt meg az iszapban. Sokkal valószínűbb, hogy a cölöpépítmények lakói a fekhelyüknek használt szénával együtt vihették lakóhelyükre a sárgarépa felmagzott szárát is. Ennek termései hullottak a tóba a padozat repedésein át, és maradtak "tanúként" a múltat kutató utókorra. Akit érdekel a répatörténelem, sok más zöldségével együtt jó sztorikat olvashat Mándy György: Hogyan jöttek létre kultúrnövényeink? című könyvében.

De kanyarodjunk vissza napjaink répáira: február végén, március elején vethetők. Magjaik csírázásához elég a 4-8 °C, de igazi fejlődésükhöz már melegebbre van szükség, az optimum ugyanis 16-18 °C-on van. Fényigényük szerény, ezért köztes növényként is termeszthetők.

A professzionális répatermesztők pontosan ismerik elvárásait, de az amatőröknek is könnyű sikert hoz. Az ágyást már az előző év őszén fel kellene ásni, különben a sekélyen megporhanyított talajban a sárgarépa gyökere elágazik, amorf alakú lesz.

repagruppen.jpg

Ha kemény talajban próbál meg utat törni a gyökér...

A legjobb, ha 25-35 cm-es sortávolságra vetjük, de arra számítani kell, hogy a magok lassan kelnek, ugyanis ez az olajtartalmú magok sajátossága. A mag ne kerüljön 2 cm-nél mélyebbre. Ha kikelt, úgy kell egyelni, hogy a sorban egymástól 5-6 cm-re álló egyedeket kell meghagyni. Erre a munkára nincs szükség, ha sikerül papírszalagra ragasztott magot vásárolni.

A sárgarépavetést gyakran kell kapálni, nemcsak a gyomok elleni küzdelem céljából, hanem azért is, hogy a talaj felszíne mindig laza, porhanyós legyen. A hosszabb tenyészidejű sárgarépákat két-három alkalommal trágyázni is kell.

Nem kell elkapkodni a répavetést; bőséges a vetőmagválaszték, rengeteg fajtából választhatunk. Ne feledjék, akkor dolgoznak hatékonyan, ha minden magból egy-egy büszke répa lesz.

Szerző: Czauner Péter

Forrásokért katt a képekre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá! Címkék: répa magvetés ásás gyökérzöldség vetőszalag czauner péter egyelés murok

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása