Gödöllői vackorfa lehet az Év Fája Európában

2014.02.11. 10:30 - kapanyél

Idén is magyar győztese lehet az Európai Év Fája versenynek, melynek résztvevőire február 28-ig lehet még szavazni. Az Environmental Partnership Association és magyar tagja, az Ökotárs Alapítvány szervezésében negyedik alkalommal meghirdetett versenybe civil közösségek nevezik be a fákat. Itt nem az illető példány kora vagy kinézete számít, hanem a története, amely miatt fontos szerepet játszik egy adott közösség életében. Ennek megfelelően a győztest is civilek választják meg az interneten leadott szavazatokkal.

Miután ki-ki hazájában már elnyerte az Év Fája címet, most 10 fa verseng a megtisztelő európai kitüntetésért: néhány sokat megélt kocsányos tölgy (cseh, szlovák, lengyel, wales-i és egy francia bonsai), egy skót kocsánytalan tölgy, egy olasz molyhos tölgy, egy ír szürke nyár, egy 1100 éves bolgár szil és a gödöllői Botanikus Kert Vén Vackorfája.

vackor_02_takacs_gabor.jpgFotó: Takács Gábor

Mindegyik fának megvan a maga története, így a gödöllői vadkörtének (Pyrus pyraster) is. A fát a legenda szerint Grassalkovich Antal gróf ültette, mert egy vadászat során egy vadkörtefára mászva menekült meg az őt üldöző sebzett vadkantól. Hálából elrendelte, hogy a gödöllői birtokon 1000 vadkörtét telepítsenek. Közülük mára ez az egy, időközben 20 m magas, 3 m kerületű példány maradt, mely európai versenytársaihoz hasonlóan sok fontos esemény részesévé vált. Kossuth Lajos a terebélyes körtefa árnyékában fogalmazta meg a Függetlenségi Nyilatkozatot. Sissi is gyakran látogatott el a vén fához, miután a kiegyezést követően a királyi család kapta meg a birtokot. A minden évszakban más arcát mutató, bőven termő fa lenyűgözte a királynőt. Állítólag itt ismerkedett meg Andrássy gróffal is, aki fülig szerelmes lett belé, ezért a gödöllőiek azóta is a szerelmesek fájának tartják vadkörtefát.

Az eddig 3 versenyből kétszer magyar fa lett a győztes. A felsőmocsoládi öreg hársfa és az egri termálfürdő platánja után idén a gödöllői óriás vackor viheti el a pálmát. Ehhez azonban még szükség van sok-sok szavazatra, mert jelen pillanatban a bolgár szil áll az első helyen, ráadásul a verseny utolsó napjaiban már titkos az állás.

Európai év fája 2014.jpg

Úgyhogy, aki a fák történeteinek megismerése után úgy dönt, a magyar (vagy bármely másik) fa érdemes a győzelemre, még február végéig szavazhat. Mi már megtettük.

Az Európai Év Fája mozgalomról, a korábbi és az idei év "versenyzőiről" és a fák történeteiről további részletek itt.

Szólj hozzá! Címkék: botanikus kert vackor Sissi vadkörte Év Fája

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása