Monet kertje

2014.01.21. 13:00 - sztroberri

Bár nyílik a hóvirág és a téltemető, azért messze még az igazi színpompás kertek ideje. A mostani se nem tél, se nem tavasz szürkesége arra ösztönzi az ember lányát, hogy túlélésre gyúrva szép kertek képeit nézegesse addig is, amíg saját virágaiban gyönyörködhet.

Így bukkantam egy igazi gyöngyszemre, amúgy is egyik kedvenc festőm, Claude Monet kertjére. Egyelőre csak a neten, de ezek után minden vágyam egyszer élőben is látni.

giverny-6.jpg

A fáma szerint Monet mindig is vidéken szeretett volna élni és festeni, de ez sokáig nem adatott meg neki. Pedig egy vonatút során kinézte a célpontot: a Párizstól 80 km-re nyugatra, Vernon közelében fekvő kis települést, Givernyt. Onnantól kezdve már csak a pénzt kellett összegyűjtenie, ami 1883 tavaszára sikerült is. Az akkor 43 éves festő álma beteljesedni látszott, végre megvehette a kiszemelt 1 hektáros területet.

monet-in-alley.jpg

Hiába volt azonban a kert tele gyümölcsfákkal, Monet nem ilyen birtokot képzelt magának. Impresszionista festőként színeket, fényeket, hangulatokat szeretett volna látni, amelyek gyönyörködtetik a látogatót, inspirálják a festőt. Bár korábban nem kertészkedett, nagy lelkesedéssel vetette bele magát szakkönyvek tanulmányozásába, és több kertészt is alkalmazott, hogy létrehozhassa álmai kertjét. A helyiek rosszallása ellenére sem kímélte a gyümölcsfákat, hogy helyükre pl. díszalma- és -cseresznyefák kerüljenek. Sokat kísérletezett, hogy minden évszakban virágzó, színekkel játszó virágágyásokat hozzon létre, melyek aztán számos festményén köszönnek vissza.

giverny-tulips.jpgTavasz

giverny-2.jpgNyár

october-giverny.jpgŐsz

giverny-1.jpgVirágok a fotós...

monet.giverny.jpg... és a festő szemével

10 évvel az első birtok megszerzése után Monet megvett még egy nagy területet, amelyet japánkertek mintájára alakított ki, azzal a különbséggel, hogy virágokat is ültetett, ami egyébként nem jellemző. Az eredeti kerttől eltérő stílus már csak azért sem volt zavaró, mert a két birtokot út és vasút választja el egymástól, amit ma alagúttal hidalnak át.

giverny-3.jpgA japánkert központja a tó - a fahíd mellé még Monet ültette a lila akácokat

9d223095cc131618cfd2033808e435cf.jpg

A tavon pedig a híres tavirózsák, amelyeknek Monet egy egész sorozatot (250 kép) szentelt.

giverny-7.jpg

16tavi.jpg

Monet 1926-ban bekövetkezett halála után a hatalmas területet egy ideig mostohalánya gondozta, majd a valaha gyönyörű kert magára maradt. A növények kipusztultak, a túlélők elburjánzottak, a hidak tönkrementek. Szerencsére az új tulajdonos (Academie des Beaux Arts) a 70-es évek végén helyreállította a kertet. 1980-ban aztán megnyitották a látogatók előtt is, úgyhogy aki arra jár, tavasztól őszig színpompás virágokat, sok helyen az eredeti, vagy azokhoz hasonló növényeket talál.

Mint már az elején írtam, még nem jártam ott, de Giverny az én bakancslistámon mindenképpen előkelő helyre kerül.

Ha valaki részletes személyes élménybeszámolóra is kíváncsi, itt talál egy rendkívül érdekeset. Én is ez alapján kezdtem nyomozni.

Egyéb forrás itt és itt, meg a képekre kattintva.

9 komment Címkék: japánkert Monet Giverny

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Józsa Kata 2014.01.21. 14:35:51

Monty Don is tesz egy (meglehetősen rövid, de mozgó) látogatást Monet kertjében az Around the World in 80 Gardens című sorozatában.

tettike 2014.01.22. 15:27:56

Nekem volt szerencsém 2009-ben látni, és mondhatom, hogy élőben még sokkal gyönyörűbb,mint így a képeken. Egy jó tanács annak, aki meg szeretné nézni: a jegyet elővételben vegye meg interneten, mert órákig kell sorba állni a jegyért, s ez a drága időből vesz el feleslegesen.

sztroberri · http://kapanyel.blog.hu 2014.01.22. 15:51:20

@tettike: Irigykedem:) Köszi a tanácsot, a legtöbb nagyon látogatott helyen már tényleg csak így érdemes jegyet venni.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.01.22. 17:37:47

A kertet látva érthető, honnan merített ihletet a képeihez.

2014.01.22. 21:43:17

Nagyon köszönöm ezt a posztot, felkerül a listára :)
(a tanácsot is a jegyvásárlásra)

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2014.02.05. 14:31:47

Jó ég, ez tényleg gyönyörű. Azok a tulipánok, ááááá...
Adtál egy jó tippet, ez a hely is megy a bakancslistára! :)
süti beállítások módosítása