Vessünk zöldségmagot - de mikor?

2014.01.17. 09:30 - Czauner Péter

Legalább egy évtizede már, hogy - ami az időjárást illeti - nincs normális év. Miért is lenne más 2014? A kellemes tavaszias január a kertészkedő eszébe juttathatja a zöldségmagok helyrevetését. Vessünk, vagy ne vessünk? – lehet feltenni a kérdést. Ami a napi hőmérsékleteket illeti, akár a földbe is kerülhetnének a magok. Jövőjük bizonytalan, mert még lehetnek hidegek.

orto con neve.jpgMég jöhet hó a mostani vetésre

Ezért, ha a kerti munkák felől bárki tanácsot kér, azt mondom: nem sürgős, várjon. Emlékeztetőül, a normális menetrend szerint, ha már nem fagyos a talaj, akkor vethető a kifejtőborsó, sárgarépa, petrezselyem, pasztinák.

lavori_orto_dicembre.jpgA vetőágyat időben kell elkészíteni

A csírázás hőérzékenysége szempontjából következő csoportot 5-8 °C-os talajba vetik. Ennek ideje általában március közepétől várható, ekkor kell a borsók, cékla póré- és vöröshagyma, saláták, sóska, spenót, káposztafélék magját vetni, de már duggatható a burgonyagumó is.

carote innamorate.jpgA szerelmes répák a kemény talajban girbegurbára nőttek

Április végétől, de legbiztosabban május 15-e után, amikor a talaj felső rétege már nem hűl 10 °C alá, következhetnek a melegkedvelő zöldségek: a cukkini, csemegekukorica, dinnye, uborka, fűszerpaprika, a különféle tökök, a zöldbab.

aborsót szemenként.jpgA nagyobb magokat szemenként kell vetni

Ha már a zöldségek helyrevetése került szóba, meg kell említeni, hogy június-júliusban lehet sort keríteni a szakaszosan vetett csemegekukorica, zöldbab, uborka utolsó etapjára. Ekkor még van esély ezek beérésére. De augusztus a másodvetések időszaka is, ekkor kerüljön a földbe az őszi spenót, kínai kel, áttelelő hagyma magja. Szeptemberben-októberben kell elvetni az áttelelő spenót, a fejes saláta magját.

orto-seminaraccolto-a.jpgA sűrű vetést később ritkítani, egyelni kell

A legkorábbi zöldségfélék magját november végén szokták – ahogy mondják – tél alá vetni. Ez akkor sikeres, ha a hideg talajban a mag még megduzzad, de a csíra nem indul meg, és hibernálva várja az első tavaszi meleget, amikor kihajtja a levélkéket, gyökérkéket. Ilyenkor vethető némelyik kifejtőborsó és a petrezselyem.

semina_orto_febbraio.jpgA kihajtáshoz már a tavasz kell

A vetőágynak jó vízelvezetésűnek, porhanyósnak és tápanyagban gazdagnak kell lenni. A kisparcellás zöldségtermesztésnél fontos a sor- és tőtávolság, valamint a vetés mélysége. Minderről pontos információt rejt a vetőmagos tasak, ezért úgy érdemes feltépni, hogy a kísérő szöveg ép maradjon.

zoldseg.pngMegéri a fáradozás

2 komment Címkék: vetés zöldségfélék czauner péter egyelés tél alá vetés helyrevetés

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2014.01.19. 16:27:58

Nagyon látványos képek! :)
Mi még nem mertünk vetni, de már tervezünk ezerrel.

pannonfunk 2014.01.19. 16:36:02

Tavaly a borsót a március 14-15-ei havazás előtt egy héttel vetettük el, semmi baja nem lett, lazán kikelt. Dettó a vöröshagyma, lilahagyma, fokhagyma is. De a többivel tényleg érdemes várni. Tökféléket György nap (április 24) után, kukoricát, babot május elején.
süti beállítások módosítása