A gombászás kiskátéja

2013.11.05. 09:15 - kapanyél

A gombakedvelők igazán örülhetnek a mostani esős időszaknak, mert még számos ehető gomba nő novemberben is. Persze nem árt, ha tudjuk, hol kell keresni.

Tűlevelű erdőkben jó eséllyel keresgélhetünk az őszi időszakban, és a meghatározásnál sokat segít, ha tudjuk, milyen típusú fenyvesben jártunk. Lomberdőkben a savanyú talajú részeket figyeljük, ahol sokféle zuzmó- és mohafaj nő. A kidőlt fatörzseken, tuskókon eső után nagyon hamar megjelennek a korhadékbontó fajok,pl. a barna vagy a fehér porhanyósgomba (Psathyrella piluliformis; P. candolleana).

Psathyrella_piluliformis_(Bull.)_P.D._Orton_59628.jpgBarna porhanyósgomba

A gombászás egyre népszerűbb és nagyon szórakoztató hobbi, ugyanakkor akár gyakorlott, akár kezdő gombászok vagyunk, néhány alapvető szabályt mindenkinek be kell(ene) tartani.

1. Ne szedjen gombát az, aki a gyilkos galócát nem ismeri fel biztosan! 

gyilkos-galoca-1.jpgGyilkos galóca különböző növekedési fázisokban

2. A begyűjtött, étkezésre szánt gombát mindig mutassuk meg gombaszakértőnek, függetlenül attól, hogy teljesen biztosak vagyunk a dolgunkban. Városokban hétköznapokon a piacokon - egyes nagyvárosokban munkaszüneti napokon is - a kijelölt gombavizsgáló helyeken ellenőriztethetjük a talált gombákat.

3. A gombafajok étkezési értékének eldöntésében ne higgyünk a gombababonákban:
   - nem a mérgező gombától, hanem a romlott gombás ételtől feketedhet meg az ezüstkanál;
   - az ehető és mérgező gombák között is van olyan faj, mely húsának színe elvágva megváltozik. A halálosan mérgező gyilkos galóca húsának színe elvágva is fehér marad;
   - a hagyma és a petrezselyem színe a mérgező gombától nem változik meg,
   - nem mindig a feltűnő színű gombák a legmérgezőbbek;
   - nem minden kellemes illatú és ízű gomba ehető;
   - a háziállatoknál mérgezési tüneteket nem okozó gombafaj emberre mérgező is lehet;
   - a csiga- vagy rovarrágta gomba is tartalmazhat méreganyagot.

4. Gyűjtés során az ismeretlen gomba tönkjét ne vágjuk le késsel, a gombát tönkkel együtt emeljük ki a talajból. Így az azon található, a határozáshoz szükséges alaktani bélyegek megmaradnak.

5. Gombát kosárba vagy papírdobozba gyűjtsünk, sohasem műanyag zacskóba, mert befülled, így könnyen romlik, ráadásul a termőtestek összetörhetnek, felismerhetetlenné válhatnak.

6. Ázott, fagyott, kukac- és csigarágta, penészes, elöregedett vagy romlott gombát étkezésre ne használjunk fel!

7. A gombák között több ritka, védett faj is van, ezért csak a leggyakoribb ehető fajokat gyűjtsük! Az ismeretlen vagy általunk mérgezőnek tartott fajokat ne rugdossuk fel!

8. Gombát nyersen ne fogyasszunk, mindig alaposan süssük-főzzük meg!

9. A frissen szedett vagy vásárolt gombát és a gombás ételt ne tároljuk egy napnál tovább még hűtőszekrényben sem. Hosszabb tárolásra fagyasztószekrényt használjunk vagy konzerváló szerrel (pl. só) tartósítsuk a gombát. Gombaszárításra jól szellőző, meleg, lehetőleg napos helyet válasszunk, majd a megszárított gombát papírzacskóban vagy légmentesen lezárt műanyag tasakban tároljuk.

Az ilyenkor szedhető gombákról legközelebb...

Forrás: dr. Locsmándi Csaba - dr. Vasas Gizella: Gyűjtsünk gombát erdőn, mezőn!

13 komment Címkék: babona gomba porhanyósgomba gyilkosgalóca

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2013.11.05. 13:27:57

gombaklub.blogspot.hu/
A Gombamánia a gombák állandó lelőhelye. Több száz fajról találhattok információkat a blogomban. :-)

magyar bucó 2013.11.05. 15:37:01

"A frissen szedett vagy vásárolt gombát és a gombás ételt ne tároljuk egy napnál tovább még hűtőszekrényben sem."

Ez legfeljebb a nyers gyapjas tintagombára igaz. Nézd meg, hogyan árulják a gombákat a boltban. Napokig, akár egy hétig tartják a hűtőpulton.
A gombás étel semmivel sem romlandóbb, mint a húsos.

"a megszárított gombát papírzacskóban vagy légmentesen lezárt műanyag tasakban tároljuk."

Az elsőben elég hamar tönkremegy, a levegőből minden párás napon újranedvesedik, de a másodikban is hozzáférnek a molyok. Legjobb a csavaros tetejű üveg, a teljesen kiszárított gomba abban akár évekig is megőrzi a minőségét.

trolipotlo 2013.11.05. 21:23:30

Én megkérdeztem egy gombaárust, hogy ugyan mondja már meg, honnan tudja a gombaszakértő, melyik a gyilkos galóca és ezt a titkot miért nem lehet úgy közzé tenni, hogy ne kelljen mindig a szakértőhöz járni.
-Nagyon egyszerű: hófehér lemezek, bocskor gallér. Ezt nézi a szakértő is.

Erre megszólalt egy nénike mellettem, hogy ő ápoló volt egy kórházban és elég sok gyilkosgalócás gombamérgezettet látott.

-Na, ezért kell mindig szakértőnek megmutatni
-Az egyik az volt...

kapanyél 2013.11.06. 08:52:29

@magyar bucó: Az igaz, hogy a boltban több napig is tárolják, meg a piacon is, de attól még frissen a legjobb. Nyilván nem halunk meg tőle, ha több napos gombát eszünk, csak addigra már nem marad benne semmi, amitől gomba a gomba. A tárolás meg szerintem helyfüggő, nekem pl.a csavaros üvegben ették a molyok, pedig szerintem jól bezártam. Ezek szerint a molyokat...

kapanyél 2013.11.06. 08:53:13

@trolipotlo: Reméljük, csak az az egy!

rézanyó 2013.11.06. 19:50:39

Nagyon érdekes, de én inkább - csak nem próbálkoznék. Viszont a lehullott levelek alatt a kertünkben rettenetes mennyiségű mindenféle gombát találtam, szeretném őket véglegesen eltávolítani. Mit tegyek? Köszönöm.

magyar bucó 2013.11.06. 20:04:17

@rézanyó:
Add el, költözz panelbe, ott legfeljebb penész nő.

A gombák fontos részei a természetnek, ugyanúgy, ahogyan a növények és az állatok is. Totális kiirtásuk reménytelen és értelmetlen. Aki nem tud megbarátkozni azzal, hogy a kertben élőlények vannak, annak nem való a kert.

rézanyó 2013.11.06. 20:29:18

ne komolytalankodj. Kisgyerekek szaladgálnak, nézegetik a gombákat, olyan sokféle, hogy nem tudom kiválogatni a mérgeseket. így is napokat töltök a kihuzogatásukkal...

magyar bucó 2013.11.07. 06:07:06

@rézanyó: Teljesen komolyan mondom, csak a gyerekeket sajnálom. Most fedezik fel a világot és te teljesen irreális félelmet ültetsz el bennük. Nem kell mindent megenni, tele van a kert és a lakás mérgező növényekkel, azoktól nem félsz?

rézanyó 2013.11.07. 08:45:54

3 gyerek van, mindent igyekszem megmutatni, megmagyarázni, elmesélni. A középső enyhén szellemi fogyatékos, amit nem szabad, azt azért is. kell, hogy egyedül is legyenek a kertben. megoldás?

kapanyél 2013.11.07. 09:03:41

@rézanyó: Mielőtt kiirtanád a gombákat, talán érdemes lenne szakértőnek megmutatni mindegyiket, hátha nem is kell félni tőlük. Az igaz, hogy nagyon el tudnak szaporodni a fűben is, elvileg kiszáradnak, de ha mindenképpen meg akarsz szabadulni tőlük, akkor (gyerekre veszélytelen) gombairtó szerrel megteheted. Ld. még: kreativkertesz.blog.hu/2011/06/29/gomba_a_fuben

magyar bucó 2013.11.07. 16:03:18

@kapanyél: Kertben igazán veszélyes csak a téglavörös susulyka lehet, de az meglehetősen ritka. Leggyakrabban különböző tintagombák teremnek, de azok között viszont nincs mérgező. A kiirtás egyébként reménytelen, a termőtestek elpusztítása nem hat a talajban/fában mélyen élő gombafonalakra. Meg kell velük barátkozni.
süti beállítások módosítása