Ősz a balkonon

2013.10.02. 11:00 - sztroberri

Most, hogy egyre hidegebb napok jönnek, balkonládáink egynyári növényei nagyon a végüket járják. Nálam még teljes pompában virít ugyan a begónia és a díszcsalán, de a petúnia egyébként szép virágai már csak a megnyúlt szárak tetején csücsülnek. Sebaj, a remélhetőleg hosszú őszre is sok lehetőséget kínál a növényválaszték, hogy ne maradjon kopár a balkon vagy a terasz.

www.pinterest.com.jpg

Az őszi virágok közül elsőre mindenki az árvácskára, az őszirózsára és a krizantémra gondol. Nincs is ezzel baj, mert akár magukban is gyönyörű díszei lehetnek az erkélynek, terasznak. Ráadásul az árvácska sokféle színe, a krizantém fajta- és színgazdagsága is biztosítja, hogy változatos lehet a kompozíció nemcsak a kertben, de a virágládában, -cserépben is.

 árvácska.jpg

white-container-garden-l.jpg

Az utóbbi évek nagyon felkapott növénye a díszkáposzta, melynek szintén több színváltozata is kapható. Én annyira nem kedvelem, pedig állítólag még ehető is, de akinek sok helye van, kísérletezhet vele. Ugyan nem évelő, azért a kemény fagyokig gyönyörködhetünk benne.

díszkáposzta_1.jpg

Közkedvelt téli növények még a csarab (Calluna vulgaris) és az alpesi hanga vagy más néven erika (Erica carnea), melyeket gyakran kevernek össze. A csarab Európában honos örökzöld cserje, nálunk pl. a Bakonyban fordul elő vadon. Fényigényes, kedveli a tőzeges talajt és a párát. Ősztől tavaszig virít a balkonládában is, létezik rózsaszín, fehér, sárga vagy piros változata. Virága kicsi, hegyes.

csarab Calluna.jpgKözönséges csarab (Calluna vulgaris)

Az erika hazája a Nyugat-Balkán és az Alpok középső és keleti része. Örökzöld törpecserje, inkább a félárnyékos helyeket kedveli, és meszes talajon is megél. Rózsaszín, sárga, fehér vagy bíbor színű, harang alakú virágai augusztus végétől áprilisig nyílnak.

Erica_carnea.jpegErika (Erica carnea)

Válogathatunk még különböző varjúhájak (Sedum) és évelő díszfüvek közül is: pl. a lámpatisztítófű (Pennisetum rubrum) vagy a tollborzfű (Pennisetum compressum) egyaránt jól mutatnak ládába vagy nagy cserépbe ültetve, külön-külön, de más növények társaságában is.

erika-varjúháj-fű.jpgHanga, varjúháj és lámpatisztítófű

Összeültetésekben csinos színfolt lehet a fajdbogyó (Gaultheria procumbens) és a mirtuszhanga (Gaultheria mucronata), és a színes kompozíciókban nagyon szépen mutat az egyelőre csak ezüst növénynek hívott Calocephalus browni is.

erika-bogyó.jpgŐszirózsa, mirtuszhanga, kúszó fajdbogyó és hanga

Akinek pedig nincs üres ládája, dézsája, cserepe, ültethet szinte bármibe, ami a keze ügyébe kerül, csak lehet, hogy nem lesz túl tartós a dolog. De egyedi mindenképpen.

Stiefel_455.jpgCsizmába

tökbe1.jpgTökbe

krizantém padban.jpgKiszuperált kanapéba


Szép, virágos őszi napokat!

Forrás

Képek

1 komment Címkék: erika krizantém őszirózsa évelő árvácska varjúháj balkonkert díszkáposzta díszfű csarab

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mikö erzsébet 2016.10.07. 23:32:19

Értékelem a színvonalas dekorációt.
süti beállítások módosítása