Minitavak gondozása: őszi teendők

2013.09.25. 09:30 - kapanyél

Ősszel a tavi növények hamar visszahúzódnak, a halak is egyre lassabb fordulaton úszkálnak a tóban. Hamarosan itt az ideje, hogy felkészüljünk a telelésre, előtte azonban javítsuk ki a szezon során beszerzett esetleges sérüléseket.

Madáritató

madáritató_forrással.jpg

Továbbra is folyamatosan gondoskodjunk friss, tiszta vízről. Ha szakadást észlelünk a fólián, merjük ki, vagy eresszük le a vizet, tisztítsuk meg a felületet, és a fólia anyagától függően ragasszuk meg. (Nem nagyobb feladat, mint egy defektes bicikligumit megfoltozni.) Pótoljuk, újítsuk fel a medret takaró köveket, kéregdarabokat.

Mocsárkert

caltha2.jpg

A mocsárkert visszahúzódó növényeiről folyamatosan távolítsuk el az elszáradó, korhadó részeket. Néhány zsombéknyi sást, gyékényt, vagy más, szép formájú növényt azonban hagyjunk meg: zúzmarásan jól mutatnak majd a téli kertben.

A túlburjánzott növények tövét osszuk meg, a felesleget ajándékozzuk el, vagy ültessük máshová. Ha új növényeket szeretnénk ültetni, azt még a növények visszahúzódása előtt tegyük meg.

Ha szivárgást észleltünk, akkor most a legjobb a már takarékra kapcsolt növényeket óvatosan kiemelni, megkeresni a lyukat, és befoltozni.

Dézsató

Az ősz a legalkalmasabb időszak a dézsató felújítására, javítgatásokra, a növények átültetésére. Vágjuk vissza folyamatosan a visszahúzódó, elszáradó növényeket. Néhány dekoratív zsombékot, hajtást azonban hagyjunk meg: télen ezek is jól mutatnak majd. A túl erős töveket osszuk meg, ha új növényeket szeretnénk ültetni a tóba, vagy a tó köré, akkor azt még a növények teljes visszahúzódása előtt tegyük meg.

dézsató_patakkal.jpg

Ha a nyár folyamán gyanús mértékű vízveszteséget észleltünk, most itt az ideje, hogy átvizsgáljuk a tavat, és kijavítsuk a hibát.

A műanyag alapú dézsatavakat télire érdemes kiüríteni, nehogy a vastag jég szétfeszítse az edényt. Ha leeresztjük a tavat, a benne élő állatokat tegyük át egy hordóba, és vigyük őket fagymentes telelőhelyre

A befagyás megakadályozására építhetünk egy kis fóliasátrat a tó fölé, ezzel kitolhatjuk a víztelenítést az első komolyabb fagyokig. Ha dupla (a két réteg között levegőréteggel) fóliát használunk, lehet, hogy nem is kell leengedni a tó vizét – ilyenkor azonban fokozottan ügyeljünk a jegesedésre!

10°C alatt állítsuk le a patakot. Vegyük ki a szivattyút és a szűrőt (ezek is tönkremennek, ha esetleg beléjük fagy a víz). A beültetett növények ősz közepére már visszahúzódtak, szárazon is károsodás nélkül át fogják vészelni a telet.

Szerző: Tóth Zoltán - Aesculus Kertészet

http://www.toepites.hu/

 

Szólj hozzá! Címkék: hal kerti tó tófólia dézsató madáritató mocsárkert

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása