Királyi vendégek kertje

2013.08.22. 08:00 - Czauner Péter

Akit jó sorsa a spanyolországi Elchebe (Elx) elvet, szánjon időt az észbontó El Huerto del Cura botanikus kert megtekintésére. A hely különlegessége, hogy egy, az egész világon egyedülálló pálmakert (palmarium) része, és elnevezése az egészséggel áll összefüggésben. Amin egyébként nincs is sok csodálnivaló, hiszen a meglehetősen száraz klímájú vidéken nagyon kellemetes megilletődve üldögélni a csobogó szökőkutak, serényen ide-oda folydogáló patakok mellett, 30-40 méter méteres magas árnyat adó pálmák alatt, és megannyi szubtrópusi nagy levelű aljnövény társaságában. Bizony, ilyen helyen megilletődik a növényeket kedvelő, mert láthatja, hogy a nedvességben, melegben mire képesek azok a növények, amelyek többsége az otthoni virágtartókban a legnagyobb gondosság ellenére is éppen csak megél.

A szerény portál mögött csodák bújnak meg.JPGA szerény portál mögött csodák bújnak meg

A magyar látogatónak itt nincs mit tennie, csak sétálni, csodálni a világ szinte minden pontjáról összeszedett és az alig másfél hektáros kertbe zsúfolt pálmafajokat. Nyilván nemcsak a ma emberét kápráztatják el a csodálatosan bókoló növényóriások, mert az egyes növényekre aggatott táblák jelzik, hogy ki ültette őket. Királyok, világhírességek, akik között megtalálható Erzsébet magyar királyné, Sissi neve, és Habsburg Ottóé is.

Az 2500 éves elcheii nő hires mellszobra, eredetije a Louvre-ban.JPGA 2500 éves elchei nő híres mellszobra, eredetije a Louvre-ban

Aki megteheti, vásárolhat a parkban apró edényes növényt és magokat. Pár fénymásolt pedigrét is mellékelnek, de kétlem, hogy a park faiskolájában növekedtek volna az apró növények, a magok esetében nagyobb erre az esély.

A Huerto del Cura előéletéről annyit kell tudni, hogy a pálmakertet egy Joseph Brown nevű pap kezdte nem sokkal 1900 előtt botanikus kertként művelni és a növényeket gyűjteni.

A pálmák között tekereg a pálma bambusz (Chamaedorea seifrizii).JPGA pálmák között tekereg a pálmabambusz (Chamaedorea seifrizii)

A kert egyik fő növénye a császári pálma. Az emblematikus növényt Sissivel hozzák összefüggésbe, aki 1894-ben látogatta meg Brown lelkészt és kertjét.

A császár pálma évszázada képeslapon.jpgA császárpálma évszázada képeslapon

A különleges pálma legalább 170 éves, de még egy jó harmincasa biztos hátravan, mert a pálmabotanikusok szerint a pálmákkal a bajok 200 felett kezdődhetnek. Különlegessége abban rejlik, hogy 60 éves korában a gyökérnyaktól két méteres magasságban hozott hét oldalhajtást, a hét tonnásra gyarapodott pálmacsillár 17 méteres ágait már 110 éve tartják a vaskengyelek.

A pálmahíresség kedveltségét mutatja az is, hogy a negyedmilliós város bizonyára legtöbbet fényképezett szimbólumává vált.

Oszlopkaktuszok minden mennyiségben.JPG

A pozsgásokkal teleültetett sziklakertbe bolygónk szárazabb régióiból kerültek a kaktuszok és más pozsgások. Kisebbek, nagyobbak, láthatóan jól érzik magukat, s bemutatóul szolgálnak azoknak a rajongóknak, akik talán ide még eljutnak, de az eredeti élőhelyekre nem. A gyönyörű botanikus kertre 2-3 órát érdemes szánni, miután leszurkolták az 5 eurós belépődíjat.

1 komment Címkék: pálma bambusz botanikus kert czauner péter

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Timicha 2013.08.22. 10:44:13

Érdekes bejegyzés, kedvet kaptam csomagolni és odautazni! Köszönet!
süti beállítások módosítása