A tavaszi oltáshoz most kell szemezgetni

2013.08.14. 10:00 - Czauner Péter

Az oltás és a szemzés precíz végrehajtása a magasabb szintű kertészeti gyakorlatok közé tartozik. Az éles kacor kezeléséhez ugyanis már kevés az elméleti tudás, ügyességre, bátorságra is szükség van. De némi gyakorlatozással elsajátítható a technika legfontosabb része, nevezetesen, hogy a vesszőt tartó marokba fogva egyszerre kell mozgatni a kést és a támasztó hüvelykujjat. Ha ezt sikerül elvégezni, akkor biztos senki nem vágja el az ujját.

A szemzés , lépései_1.JPG

A vegetatív szaporításnak ezt a látszólag nehéz, igazából egyszerű módját sok hobbikertész ismeri, és használja is a trükköt a szőlőben, gyümölcsösben, de a díszkertben is. Találkoztam egyszer egy kertbaráttal, aki minden kerti gondot szemzéssel, oltással oldott meg. Ha pusztult a fa a betegségtől, oltott. Ha keveset termett, oltott és így tovább.

A szemzés a legegyszerűbb oltás; lényege, hogy egy másik növényen kifejlődött rügyet be kell ültetni a kiszemelt növény ágának héja alá. Most is el lehetne végezni a munkát, de az új résznek a lombhullásig már kevesebb ideje marad, hogy teljes értékű hajtást hozzon, ezért, ha lehet, inkább maradjunk a jól bevált tavaszi, áprilisi időpontnál.

Snow Queen nektarin és a fehér husú Pan tao lapos kinai őszibarack Juhász Béla őszibarack fáján.jpgSnow Queen nektarin és a fehér húsú Pan tao lapos kínai őszibarack Juhász Béla őszibarackfáján

A kisebb hobbikertek tulajdonosainak a helyhiány szokott gondot okozni. Rajtuk segít, ha egy gyümölcsfa vagy szőlőtőke több fajtát terem. Tudatosan is lehet használni a kerti portfólió kialakításához a szemzést, például akkor, ha meszes a talaj, és a kiszemelt gyümölcsfajta nem kedveli ezt a közeget. Ekkor mészkedvelő fajtársat kell telepíteni. Két-három évvel később, ha már kezd kialakulni a termőfelület, akkor kell a koronát vagy annak egy részét „lecserélni” az eredetileg tervezett fajta rügyeivel. Ki lehet alakítani egyetlen fán olyan válogatást, hogy a különböző fajták egyszerre teremjenek, de olyat is, hogy egymás után. Ez utóbbi hátránya, hogy a növényvédelmi munkákat általában az érésidőhöz kell időzíteni.

Frankenstein-alma a világhálóról_1.jpg"Frankenstein-alma"

Szemezni lehet fajon belül, többek között az almát, citrusféléket, cseresznyét, kajszit, körtét, mandulát, naspolyát, őszibarackot, szilvát, szőlőt. De működnek az alma-körte, meggy-cseresznye, cseresznye-meggy, szilva-kajszi, kajszi-szilva, szilva-őszibarack, őszibarack-szilva, szilva-mandula, mandula-őszibarack kombinációk is.

Most nem is a szemzésre szeretnénk biztatni, inkább a szemezgetésre: most lehet kiválasztani azt az ágat, hajtást, amelyik a többinél korábban, szebb vagy éppen nagyobb gyümölcsöt hoz, esetleg tetszetősebb virággal örvendezteti meg gondozóját. A mostani teendő a jelölés, hogy majd tavasszal a szem vagy oltóhajtás kiválasztásakor pontosan tudjuk, melyiket miért szemeltük ki. Jelölni lehet festékkel, de tökéletesen alkalmas egy zsineg vagy villanydrót.

Ha tetszett a poszt és fent vagy a Facebookon, küldj egy szavazatot a Kapanyélre:

Életmód kategória -->Kapanyél http://goldenblog.hu/szavazas.aspx

Köszönjük!

1 komment Címkék: oltás metszés kerti munkák czauner péter szemzés oltóvessző

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gazz 2014.08.26. 13:39:39

Szemezni kétszer érdemes egy évben.
Májusban, télen eltárolt oltóvessző rügyeivel. Ezt hívják hajtószemzésnek, mert a szem jó esetben még a nyáron kihajt és erős vesszőt nevel.
A másik az alvószemzés. Augusztusban, frissen szedett oltóvessző rügyeivel kell végezni az alanyon. A szem beforr az ősz során, a telet átalussza, majd tavasszal nagy lendülettel kihajt.
Ennek a fának az ágai márciusban még csak egész kicsi rügyek voltak:
m.cdn.blog.hu/ga/gazz/image/szemzes2.jpg
Az alvószemzés biztosabb eredésű.

Valóban lehet március végén is szemezni, ekkortájt azonban az alanyok héja még valószínűleg le van tapadva, nehezebb alászemezni. Ilyenkor szemzés helyett inkább fás oltásokkal érdemes próbálkozni.
süti beállítások módosítása