Rózsakrumpli kicsit másképp

2013.06.20. 10:00 - sztroberri

Most nem egy újfajta burgonyáról, de még csak nem is valami jó kis receptről szólunk, hanem a rózsaszaporításról.

DSC_0921.JPG

A dugványkészítés nem nagy ördöngösség, még városi, ámde telektulajdonos nagymamám is gyakran csinálta. Igaz, ő nem kerített nagy feneket a kertészkedés tudományának. Ahogy már valahol a blogon régebben említettem, vetni úgy vetett, hogy kiszórt egy marék magot, majd amikor kikeltek, a hasonlókat csoportosítva ültette össze. A szőlőt mindig szemmagasságban vágta le, mintha sövény lenne, mégis neki volt a legszebb termése az utcában.

Visszatérve a rózsákra: azokkal se sokat vacakolt. A kiszemelt példányból ceruzavastag szárakat vágott le, kb. 20 cm-es darabokra vágta, a leveleket leszedte, majd az így kapott szárakat egyszerűen ledugta a földbe. Rendszeresen locsolta, néha próbálkozott azzal is, hogy befőttes üvegekkel leborította a kikandikáló dugványokat, de emlékeim szerint nála ez nem változtatott az eredési arányon.

Ha nagymamámnál szakszerűbbek akarunk lenni, akkor egyenes, fiatal (tehát idei) szárat válasszunk, melyről könnyen le lehet törni a tüskét. A szárdarabok alsó feléről távolítsuk el a leveleket és tüskéket, majd ültessük el a kert egy félreeső részén ásott gödörbe, melynek aljára homokot terítettünk így:

rózsagödör.jpg 

Ha minden jól megy, és egész nyáron megfelelően öntöztük, őszre szépen begyökeresedett, átültetésre váró rózsatöveink lesznek.

És itt jön a krumpli a képbe! Állítólag biztosabban megerednek a dugványok, ha egy-egy kisebb burgonyába szúrjuk őket, és így ültetjük el.

rózsakrumli.jpg

Nekem nincs rózsám, így nem tudom leellenőrizni a módszer eredményességét, de ha valaki próbálta már, számoljon be az eredményről! Vagy a hétvégi Szőregi Rózsaünnepen is rá lehet kérdezni, aki arra jár.     

Ötlet innen.

5 komment Címkék: rózsa szaporítás szőregi rózsaünnep dugány

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.06.22. 09:40:31

Ha nem is gyökerezik meg, de legalább szúrós krumplit sikerül termeszteni :)

Flashy7 2013.06.23. 16:23:17

ja, vagy ha mégis kell a krumpli, a botok alapján meg lehet őket találni :)

edoka 2013.11.21. 18:06:25

én kipróbáltam és sikerült....18 rozsa dugványból ezzel a módszerrel 2 drb nem hajtott ki:)

Károly Katona 2016.07.03. 13:33:25

Szia mikor rózsa krumpli ötletes nyár július vagy augusztus vagy szeptember írjál nekem kell fontos
süti beállítások módosítása