Helikopterrel jött a cseresznyetolvaj

2013.06.06. 13:15 - Czauner Péter

Az utcai gyümölcsfát nemcsak a rovaroktól, gombáktól, de - ha már termést hozott - a hívatlan szedőktől is védeni kell. (Most nem tárgyalunk az üzletszerű, megélhetési gyümölcstolvajokról.) A mikroszkopikus károsítókkal kevesebb a baj, hiszen csak az alkalmazott technológia során kell sorsukról dönteni. Egyet azonban rögtön az elején tisztázni kell: bárki is ültette az utcai gyümölcsfát, ha közterületen van, akkor a közé. Termését szedheti, aki arra jár.

Gyümölcsszedő majmok i.e. 13 században.jpgGyümölcsszedő majmok az i. e. 1300-as években

Attól függően, hogy a kerítés melyik oldalán álltam, a gyümölcskonfliktusokról számos emlékem van. Bevallom, én csak édes szőlőt loptam, de falánkságom miatt egyszer sem kellett akár egy nagyobbat is lépni. Régebben, legalábbis a Kecskemét környéki hobbitelkek gazdáinak nemcsak a földi, az égi tolvajokkal is meggyűlt a baja. Ilyen esetet nem, csak az egyik következményét láttam.

A város Csalános felőli részén egyik ismerősöm mutatta a kertjében a krátert, ahol néhány nappal azelőtt még a nagy cseresznyefa állt. Kadafalva mellől szállt fel a szovjet helikopter, amelyből egy felfüggesztett láncon hatalmas kampó lógott. Le sem kellett szállnia, ügyesen meglasszózták az évtizedes cseresznyefát, és zsupsz, már repültek is vissza a laktanyába, ahol a földre eresztett fát csak körbe kellett állni, úgy eszegették. Lopták a téesz, állami gazdasági kerteket is, de ebből nagyobb balhé lehetett, viszont sok mindent meg lehetett oldani benzinnel, gázolajjal…

Madárijesztő csak a madarak ellen hasznos.jpgA madárijesztő csak a madarak ellen hasznos

A rendszerváltás előtti, klasszikusnak mondható időkben egyszerűbb volt a helyzet, mert a közöst a kisebb tolvajoktól mezőőr vigyázta. Volt tekintélye, meg sós puskája, amit lelkesen használt is. Abból sem volt nagy kalamajka, ha egy-két pofon is elcsattant.

A legfrissebb egy gödöllői esetem, egy olyan háznál történt, ahol az utca egyetlen már érő cseresznyefája épp a ház előtt állt. Időnként azt sem lehetett tudni, mitől feketéllett jobban a fa, pompás gyümölcsétől vagy a lopkodó gyerekek hajától.  Az otthoniakkal felváltva próbáltuk kulturáltan elhajtani a csivitelő szedőket, akik általában az első szóra távoztak, de perceken belül már egy újabb csapat trónolt a fán és pakolta a szájába, szatyrába az érett, éretlen cseresznyét.

Volt olyan csapattag, aki be is csengetett engedélyt kérni. – Szedek maguknak is – ajánlotta a pofátlanabb. Átgondolva a Gödöllőn történteket, számomra kiderült, nemcsak a csatát, de a háborút is elvesztették. Hosszú utcába egyetlenként nem szabad gyümölcsfát telepíteni; védhetetlen. A gyümölcsfa egyébként is zárt kertbe való.

Vannak szívesen látott meggyszedők is.jpgVannak szívesen látott meggyszedők is

Ha mégis utcai gyümölcsfa mellett döntünk, és nem akarunk a termésén huzakodni, akkor az a sokféle módon hasznosítható Mirabella szilva, közismertebben a fosóka lehet. Erre biztos nem másznak fel, mert gatyaszaggatóan tövises. A lédús, sárga vagy piros édeskés bogyókból kompót, pálinka készíthető. De finom, ha a piskótaalapú túrótorta tetejébe, félbevágva sűrűn benyomkodjuk. Mivel a fosóka nyírható, tövisessége miatt áthatolhatatlan nyírott sövény nevelhető belőle. Közben az sem baj, ha az óvatlan vándor dézsmálja. De jaj a torkosnak, hisz a Mirabella népi elnevezése a bőséges falatozás utáni eseményeket összegezve jött létre.

800px-Mirabellen.jpg

Általában a gyümölcslopásból érdemes levonni a következtetéseket; ahogy nem hagyunk az utcán álló személygépkocsi látható belsejében semmi értékes tárgyat, úgy nem érdemes az utcára sem ültetni kurrens gyümölcsfát. Van persze más megoldás is: ha sok gyümölcsfa áll az utcán, ekkor eloszlik a dézsmáló tömeg. De emlékeim szerint az izsáki utcai pipacsmeggy nemcsak szépen virágzott, hanem exportcikként is jól értékesíthető volt még néhány éve.

Jogi értelemben az utcán álló fa gyümölcse az utcán járóké.

Más a helyzet a kertből ki-, vagy a szomszédba átlógó ággal, az azon lévő termés a fa tulajdonosáé. Mindebből következik, küzdhet a terméséért, de hogyan?! Ismert a kertjét árammal védő kesznyéteni gazda esete, akinél a három dézsmáló egyikét agyoncsapta a kerítésbe vezetett áram.

Bár az Alkotmány módosítása több lehetőséget biztosít a magántulajdon védelmére, pár kosár gyümölcsért még így sem ajánlott gyilkolászni vagy vasvillával hadonászni. Sokat segít a bátor kutya és a csalafintaság.

Elrettentő felírat.JPG

Aki kényes a lopásra, előzze meg a nem hívott szedőket, vagy permetezzen elrettentő anyagokkal. Nagyon ajánlható egy átható illatú biokivonat, melyet igencsak kedvelnek a talajban élő hasznos élőlények, de lombtrágyaként is kiváló. A trükk egyszerű: az inkriminált időszakban a fa alatti területet alaposan be kell permetezni a bűzölgő matériával és feltűnő táblát kell kihelyezni: A FA PERMETEZVE, ÉLETVESZÉLY!!!

19 komment Címkék: meggy cseresznye tolvaj permetezés mirabella czauner péter

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.06.06. 22:22:54

Az utcai gyümölcstolvajok ellen nem az a megoldás, hgoy nem telepítünk oda fát, hanem hogy sokkal többet telepítünk. Jut is, marad is.

zsoci 2013.06.06. 22:42:09

Remélem az helikopterrel tövestül kitépett fa történetét csak " kis színesnek " szántad, mert igaznak biztosan nem az. Kb ott lenne a helikopter a fához kötve most is.

De sajnos a zárt kertből is elopják a gyümölcsöt, nálam is sokszor lába kel a termésnek. Néha a négylábúak, néha a szárnyasok, néha ahatlábúak a tettesek, de legtöbbször sajnos a kétlábon járó állatok.

sírjatok 2013.06.07. 00:41:51

"Ismert a kertjét árammal védő kesznyéteni gazda esete, akinél a három dézsmáló egyikét agyoncsapta a kerítésbe vezetett áram."

"dézsmáló" helyett inkább "ismeretlen szándékkal éjjel a kertbe bejövő visszaeső bűnöző"

Őrjöngő Sandy (törölt) 2013.06.07. 05:32:03

A "Gyümölcsszedő majmok" képfelirat erősen rasszista hangulatú :)

Igaza van Posztolónak, nem érdemes gyilkolászni, sőt még szülői bosszút kiváltani sem néhány kölök megpofozásával, a permetezés viszont jó ötlet.
Esetleg a klasszikus Whiskas+Glialka kombót kihelyezni a fa alá. Az összetevők tetszés szerint változtathatók.
Hashajtóval permetezett meggy...könnyű a tettes azonosítása, csak követni kell a sárga utat, mint Dorka.

olcso 2013.06.07. 06:31:04

Ha permetezve, akkor letörik az egész ágat (vagy levágják), otthon szüret, megmos és mehet is eladni.

FF 2013.06.07. 06:53:10

@zsoci: "Kb ott lenne a helikopter a fához kötve most is."

Te figyelj, amekkora konténeremelő teherhelikoptereket a ruszkik építettek... még igaz is lehet.

Czauner Péter · http://kapanyel.blog.hu 2013.06.07. 08:03:22

@zsoci: Az eset többször is megtörtént egy MI-26 simán elvisz 10-15 tonnát, mit neki egy cseresznyefa kitépése

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2013.06.07. 08:25:56

Ok, a közterületen álló fa termése a közé. De ami magánterületen csak pár "kosár" gyümölcs, az nekem esetleg egy 10 éve gondozott, kezelt fa termése. És nem tudom akkor hol lesz a különbség, hogy az a kosár gyümölcsöm a fáról, vagy esetleg a hűtőmből tűnik el? Ne adj isten az ára a pénztárcámból?

Viszont ha a kertembe a nyilvánvaló lopási szándékkal betérő idegen orra ne adj isten betörik, mert rálép a gereblyére (esetleg többször is), nehogy már még nekem kelljen félni....

Az pedig, hogy gyerek, nem mentség. Ha a tisztelt szülő nem tudja rá megtanítani, hogy nem lopunk, akkor ott komoly baj van!

origos menekült (törölt) 2013.06.07. 11:32:10

"Ismert a kertjét árammal védő kesznyéteni gazda esete, akinél a három dézsmáló egyikét agyoncsapta a kerítésbe vezetett áram."

Hazugság, nem a kerítésbe volt vezetve, hanem BENT A KERTBEN az uborkák körül volt a delej. Mi keresnivalója volt a cigányoknak MÁS EMBER KERTJÉBEN????
MAGÁNTULAJDON SZENTSÉGE???

HELLLLOOOOOOOOOOOOOO!!!!!!!!!!!!!!!

origos menekült (törölt) 2013.06.07. 11:33:48

@sírjatok: Azok csak megélhetésiek, akiket a magyarok rasszizmusa, kirekesztése kényszerít a szerzésre. ;)

opati666 2013.06.07. 11:41:08

@Czauner Péter: Ilyen nagy helikopterek nem állomásoztak kis hazánkban. De a teherbíró képesség csak egy dolog. A fa gyökereinek kitépése okozza az igazán nagy feladatot. Oda dinamika kell, amit viszont egy "évtizedes cseresznyefa" esetében ilyen láncos-pecás módszerrel nem tud kivitelezni egy helikopter.

Dr.Bio74 2013.06.07. 12:21:55

Azok nem a ruszkik lehettek, hanem ufók.

Az utcán vannak meggyfáim, aki szedni akar róla szedje. Aki betéved a kertbe, és találkozunk miközben én éppen a szabadidőmben rohanvást próbálom a kertet elfogadható állapotban tartani, a folyamatos váltóműszak és a család, + másik munkahely mellett, az ha nem elég gyors talajjavítóként végzi. Bár megjegyzem ahhoz is rohadt nagy gödröt kell ásni, miközben elmarad a kapálás, gazolás, szőlőkötözés, permetezés, fűnyírás, locsolás stb.

2013.06.07. 12:22:57

A szerző a városi legendák mesélése és mellébeszélés helyett - ha már a témával óhajtott foglalkozni - esetleg szóba hozhatta volna a Btk.-ban található jogos védelem fogalmát, illetve a jegyzőtől kérhető birtokvédelmi eljárást (utóbbit az átlógó fák ügyében), de a kapanyéltől megszokottan csak handabandázásra futotta. Azt is megnézem, hogy a barnák majd nem lopják le a kamuvegyszerezett gyümölcsöt, ember, ezek a dögkútból kajálnak, majd gondolod, hogy egy táblától elfutnak.

David Bowman 2013.06.07. 12:53:57

Mind a három uborkást halálra kellett volna villanyozni. Az egyik azóta megint lebukott az uborkásban.

Czauner Péter · http://kapanyel.blog.hu 2013.06.17. 10:53:58

@zsoci: a helyiek mást is tudnak mesélni, a helikopter igaz, ha nem bírna el egy fával nagy gáz lett volna Afganisztánban

Czauner Péter · http://kapanyel.blog.hu 2013.06.17. 10:58:44

@olcso: Emlékezetes eset volt amikor a Törekvés téesz az egyik lepukkant tanyába költöztette a nyári alkalmi munkásokat. Saját szememmel láttam, ahogy a termést, a földön ülve falatozták a ház melletti cseresznyefa combvastagságú letört ágáról

Czauner Péter · http://kapanyel.blog.hu 2013.06.17. 11:01:00

@shitgun: a helikopter teherbírását lásd másutt is, a jegyző birtokvédelmi eljárása - ha van ilyen - semmi ellen nem véd.

2013.06.17. 11:18:42

@Czauner Péter: látom másutt, de egy fa felemelése - talán nem kell bőven magyaráznom - nem ugyanaz, ha méteres gyökerekkel kapaszkodik a földbe, mintha csak úgy hever a talajon. A sztori jó eséllyel vidám városi legenda, mindegy is. A jegyző birtokvédelmi eljárása - igen, meglepetés, van ilyen - véd, például a mi kerünkbe átlógó, szomszéd telken található fától, lehet utánanézni, ennek ugyanis van szakirodalma, nemúgy, mint a faemelő helikoptereknek. Amúgy ha azt se tudja, van-e ilyen, honnan tudja tutira, hogy semmi ellen nem véd?

Czauner Péter · http://kapanyel.blog.hu 2013.06.17. 14:32:26

@shitgun: más a szakirodalom kurkászása és más a valós élet
süti beállítások módosítása