Építsünk dézsatavat!

2013.05.15. 08:15 - kapanyél

Akkor sem kell lemondanunk a kerti tóról, ha kertünkbe és/vagy költségvetésünkbe nem fér bele egy több négyzetméteres vízfelületű tó megépítése.

kerek_dézsató_forrással.jpg

Legfontosabb a tó helyének kiválasztása, a kapcsolódó kertrész megtervezése. Már ejtettünk szót az árnyék fontosságáról, röviden a lényeg: inkább a teljes árnyék, mint a tűző nap! Közvetlen napsütést napi 1-2 óránál többet semmiképpen ne kapjon a tó, azt is inkább reggel, vagy délelőtt.

Kis tavakról lévén szó, fontos, hogy viszonylag mélyebbre és meredekebb falúra kell építenünk, hogy a vízfelülethez képest minél nagyobb víztérfogatot kapjunk (vagyis minél több víz férjen a tóba). A meredek (80-90°) oldalakat fóliával nehéz kialakítani (könnyen megindul alatta a föld), ezért célszerűbb egy meredek falú dézsát vagy formára öntött műanyag tómedret választani. A látható belső oldalakon a műanyagnak például a korábban ismertetett tőzegbetonos bevonattal kölcsönözhetünk természetesebb hatást. (Ha elég türelmesek vagyunk, pár év alatt a moszatok, algák hasonló bevonatot képeznek a műanyagon – csak addig kell elviselni pl. a piros szüretelődézsa látványát.)

dézsató_kiemelt_ágyás.jpg

Ne önmagában tervezzük a tavat, mindenképpen illesszük be a kert vagy a kertrészlet egészébe. A kis vízfelület sokkal többet mutat, ha nem süllyesztjük le a talajszintig a tavat, hanem inkább támfallal körbevesszük, és feltöltjük a környékét. A ház és a kert egészéhez igazodva a támfalak igen sokféle anyagból készülhetnek; használhatunk rönköket, ágyásszegélyt, téglát, terméskövet, talpfákat, műkő támfalelemeket. Míg a takarásban lévő, nem látszó (pl. fal melletti) oldalak építéséhez bármilyen, fagynak ellenálló, tartós anyagot felhasználhatunk, a látszó oldalak kivitelezésére ne sajnáljuk a minőségi anyagot és az energiát.

dézsató_rézsűben_meder.jpgA dézsatavat itt egy rézsűbe építjük be. Félig kiássuk a meder mélységét, a többi földet rá kell tölteni.

dézsató_rézsűben2.jpgAz elkészült kis tó a lépcső melletti rézsűben

Miután elkészült a fal, állítsuk be a helyére a medret. Magától értetődőnek tűnik, de nem lehet eléggé hangsúlyozni a vízszintezés fontosságát; ilyen kis tavaknál pár centi lejtés is sokat ront az összbenyomáson. Még a kezdeti tervezésnél számoljuk ki, mennyi töltőföldre lesz szükségünk, ugyanis a tóépítésnek fizikailag ez lesz a legnehezebb szakasza. Ha nagyobb mennyiségű föld kell, gondoljuk végig, hogyan tudjuk minél közelebb szállítani a helyszínhez (például egészen különleges extrém sport a földtalicskázás az utcáról a sorházi lakáson át a hátsó kertbe).

Kép 1226.jpgA támfal hátsó része elkészült. A ledöngölt, szintbe állított aljzatra elhelyezzük a dézsatavat, majd feltöltjük a környezetét.

Kép 968.jpgMiután a támfal első oldala is elkészült, teljesen feltöltjük földdel, és tömörítjük.

Ha azt szeretnénk, hogy a tóhoz kis patak is csatlakozzon, mindenképpen kell egy kis dombot is építenünk – az ehhez szükséges földmennyiséget is vegyük figyelembe. A patak kialakításához használhatjuk a készen kapható műanyag patakelemeket, általában ezeknek is előnyükre válik, ha dekorációs (pl. tőzegbetonos) borítást kapnak.

kerek_dézsató_forrással.jpgKerek dézsató forrással

Nagyon fontos a patakot tápláló szivattyú méretezése. Ha a tó felszínénél nem emeljük fél méternél magasabbra a vizet, elegendő egy 1000-2500 liter/óra teljesítményű szivattyút beépíteni, ez már kellemes csörgedezést-csobogást eredményez.

A patak építése sok figyelmet igényel, könnyen félrecsúszhatnak a dolgok. Ha valahol megszökik a víz, akkor gyorsan kiürül a tó (és leég a szivattyú, megfulladnak a halak…). Próbálgassuk türelmesen, és ha már biztosan jó a patakmeder beállítása, kemény és stabil az alátámasztása (vegyük figyelembe, hogy a friss föld ülepszik!), akkor töltsük be és rendezzük el a földet a végleges helyzetbe.

Ezután már a legkellemesebb rész, a dekoráció következik, de erről legközelebb...

Szerző: Tóth Zoltán - Aesculus Kertészet

http://www.toepites.hu/

 

4 komment Címkék: szivattyú dézsató tőzegbeton

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vénszivar 2013.05.16. 08:21:42

A pangó vízben HAD SZAPORODJANAK A SZÚNYOGOK!!!

2013.05.16. 08:33:53

Én hasonlót követtem el 10 éve: a fürdőszoba felújításakor fölöslegessé vált öntöttvas fürdőkádat süllyesztettem bele teljesen a földbe, a szélein bebetonozott kődarabokkal egészen elfogadható lett a környezetbe illesztése is. A bilikék színű eredeti zománcozását sötétbarnára festettem sok rétegben, így az sem szúr szemet. A külseje meg előtte kapott vagy 4 réteg gépkocsi alvázvédő masszát. Kihasználva a helyi adottságokat (pont a szennyvízvezeték megy el alatta) "de luxe" kivitelű lett, mert a dugó kihúzásával a szennyvízhálózatba üríthető a tartalma.

Tina0611 2013.05.16. 08:34:15

@vénszivar: Ezért kell bele hal, ami megeszi a szúnyoglárvát. Meg béka.
A szomszédban van egy mély, ásott tavacska, aranyhalakkal (néha kerül bele átmenetileg keszeg, ponty is), és odaköltözött pár béka is. Szúnyoggal idén még csak eggyel találkoztam, és nagyon hangulatos esténként a brekegést hallani a teraszon.

Fecooka · http://www.boorze.com/ 2013.05.16. 16:04:27

Nekem is ilyen lesz hamarosan már nagyon várom hogy kész legyen.
süti beállítások módosítása