Stirlitzcel a tavaszi kertben

2013.04.11. 11:00 - Czauner Péter

Amint kisüt a nap, s melegszik az idő, a kerttulajdonosok legtöbbje késztetést érez, hogy derékfájdító munkáját megkezdje. A hosszúra nyúlt tél miatt rövid időre koncentrálódik az elvégzendő feladatok nagy része. A Max Otto von Stirlitz SS-Standartenführer hőstetteit bemutató, vagy harminc éve népszerű tévésorozat címét idézve: elérkezett a tavasz 17 pillanata, azaz legalább ennyi teendőnk van mostanság a kertben.

A kerttulajdonosokat pontosan három csoportba lehet sorolni. Van, akinek semmit nem jelent a birtoka, szalmaszálat nem tesz keresztbe. Legfeljebb – jobb esetben – kertészt alkalmaz. Ha nem, a gaz ellepi a kertet, kesze-kusza a sövény, kornyadoznak a félig kiszáradt, gutaütéses fák. Az ilyen szomszédra mondják: török átok. Egy másik „kerttársaságba” tartoznak a fenntartók. Ők nyírják a füvet, a sövényt, a virágágyásba ültetnek egynyári növényeket, gondozzák a fákat, örökzöldeket, cserjéket. Öntöznek, (mű)trágyáznak. Az igazi kertbarát azonban az, aki alig várja a tavaszt, hogy ismét munkához lásson a ház körül. Közöttük van, aki, régi növényeivel bíbelődik, más a faiskola növénycsemetéi között válogat kora tavasszal, és azon tűnődik, hová, mit ültessen még, és egyáltalán, hány növényt vásároljon az új szezonra.

A kertásásban nagy segítség a motoros kapa.jpg

Sokan esnek abba a hibába, hogy az apró, néhány centis cserjéket nem tudják teljes méretükben elképzelni. Pedig a kis növények megnőnek, s ha túlságosan sűrűn kerültek a földbe, ormótlan dzsungellé sűrűsödnek, bóbitás növényszörnyekké kopaszodnak. A terebélyes, magas cserjéket két méterre, a középmagasakat másfél, az alacsonyakat egy méterre célszerű egymástól ültetni. Az újonnan kialakított, még ritkás növénycsoportok „feldobhatók” évelőkkel, egynyári növényekkel. Ha később a cserjecsoport eléri teljes terjedelmét, akkor már nem lesz szükség az alkalmi díszítőkre.

Bár a fás szárú növények telepítésének igazi szezonja az ősz, a tavaszi ültetés is eredményes lehet, ha sikerül a folyamatos öntözésről gondoskodni. Az utóbbi években a szabad gyökeres növények mellett a drágább cserjéket, fákat földlabdában, cserépben, vagy vödörben is árusítják már. Az ilyen növényeket egész évben ki lehet ültetni.

Az újonnan ültetett növényeket folymatosan öntözni kell.JPG

Dönteni kell arról is, milyen új cserjék, fák kerüljenek a kertbe. Csoportban vagy magányosan álljanak-e. Levele vagy alkalmi virága legyen a növény dísze. Tovább bonyolítja a kérdést az ültetés helyének kijelölése: milyen legyen a cserje tájolása, érje-e nap vagy kerüljön árnyékba inkább. A vásárlás előtt érdemes szakkönyvből tájékozódni, de a faiskolák eladói is készségesen szolgálnak felvilágosítással. Mindenkinek tanácsolható, hogy a házilagos kerttervezés előtt, amennyire lehetséges, tájékozódjanak a kiszemelt növények igényeiről és tulajdonságairól. Legjobb, hogy előre meg is nézi választottját, mert a szakkönyvek, de különösen a csomagküldők katalógusai az idealizált állapotot mutatják, ami nagyon ritkán fedi tökéletesen a valóságot.

A téli pihenőről kihozott növényeket edzeni kell.jpgA téli pihenőről kihozott növényeket edzeni kell

A lakásban tartott téli növényektől is ilyentájt kell búcsút venni. A legjobb helyen tartott mikulásvirág is lehullatta már utolsó piros leveleit. Nincs mit tenni, a növényt egy átlagos magyarországi lakásban képtelenség életben tartani. A kedvező helyhez jutott karácsonyi kaktuszok mostanában újra virágot bonthattak, de legközelebb már csak decemberben teszik ugyanezt. A következő hetekben, az elvirágzást követően, a nagyobb növények lapos leveleit – minden harmadikat, negyediket – vissza lehet vágni. A növény pihenő ciklusa most kezdődik. Egy időre meg kell szüntetni az öntözést, amit április végén lehet újra kezdeni.

Végül jöjjön részletesen a tavasz 17 pillanata, azaz, amit áprilisban mindenképpen el kell végezni: 1. Szabad gyökerű növények ültetése. 2. Az újonnan ültetett növények folyamatos öntözése. 3. Korrekciós metszés a visszafagyott növényeknél. 4. Az elvirágzott korai cserjék metszése. 5. Nyári orgona és a levendula metszése. 6. Rózsatövek nyitása, trágyázása. 7. Gyepszellőztetés. 8. A szellőztetés hulladékának összegyűjtése után, aki teheti, hengerezzen. 9. Gyepműtrágyázás. 10. Fűnyíró karbantartása, nyírni csak akkor szabad, ha 10-12 centisre nőtt a fű. 11. A virágágyakban meg kell kezdeni a kapálást, de óvatosan nehogy sérüljenek a hasznos növények gyökerei. 12. A telelőben egyre gyakrabban kell szellőztetni. 13. Meg lehet kezdeni a mediterránok öntözését. 14. A kerti öntözőcsap vízleeresztőjét éjszakánként még nem árt elzárni. 15. Napközben bármilyen meleg is van, még korai az olyan hőigényes növényeket a balkonládába kiültetni, mint a muskátli. 16. Már érdemes az új virágföldet, tápoldatokat beszerezni. 17. Meg lehet kezdeni a szobanövények tápoldatozását.

Szólj hozzá! Címkék: rózsa metszés kerti munkák czauner péter

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása