Minden kertben lehet tó

2013.04.10. 11:00 - kapanyél

Sokan szeretnének tavat a kertjükbe, de az álom megvalósítását valamilyen oknál fogva mindig elhalasztják. „Túl kicsi a kert”, „kicsik még a gyerekek, nehogy gond legyen”, „nagy falat ez nekem”, „kinek van erre ennyi pénze” – ha ismerősek a gondolatok, bátran olvasson tovább! Nem kell ugyanis nagyban kezdeni – egy jól megépített kis vízfelület ugyanolyan dísze lehet a kertnek, és ugyanolyan vonzó élőhely, mint nagyobb testvérei.

tözegbeton_boritású_dézsató.jpgTőzegbeton borítású dézsató

Bármekkora vízfelületet létesítünk a kertünkben, mindenképpen jót teszünk vele magunknak és környezetünknek is. Azon az örömön túl, amit látványukkal szereznek, ezek a tavacskák sok állatnak nyújtanak kiváló élőhelyet és itatót. A folyamatos párolgás megköti a port, ezzel tisztítja a környék levegőjét.

Ha nagyság szerint nézzük ezeket a minitavakat, a legkisebb, könnyen elkészíthető vizes élőhely a mocsárkert. Ide olyan nagy vízigényű növényeket ültethetünk, amelyek a normál kerti talajban nem nőnének szépen, a tófóliával bélelt sekély tocsogósban azonban remekül érzik magukat. A tartós vízborítás miatt párásabb lesz a környezet levegője is, ezért a környékére ültetett növények is jobban fejlődnek.

schizostilis.jpgSchizostilis

Lythrum_salicaria_füzény_közeli.jpgFüzény (Lythrum salicaria)

Akit nem annyira a növények vonzanak, inkább a vízfelület csillogása, és a körülötte hamar kialakuló nyüzsgés, annak a madáritatót javasoljuk. Ezek a kis tavak készülhetnek tófóliával, vagy használhatjuk a kereskedelemben kapható edényeket. Arra mindenképpen ügyeljünk, hogy a gyakori vízcserét és takarítást egyszerűen meg kell tudnunk oldani!

Ha „igazi” tavat szeretnénk kicsiben, akkor állítsunk fel egy dézsatavat. Választhatunk valódi dézsákból készített, kör alakút (nem kell megijedni a mértani formától, nagyon szépen ki lehet alakítani a környezetét), vagy, ha kicsit nagyobb helyünk van, egy előregyártott tómedret.

dézsató_patakkal.jpgDézsató patakkal

A nagyon kis tavakat – éppen kis méretük miatt – nem kell feltétlenül a talajszintbe süllyeszteni, sokkal „nagyobbat mutat”, ha kiemeljük a környezetéből, feltöltjük a környékét, és a kert egészéhez illően kövekkel, rönkökkel, kis támfallal keretezzük. Az így elkészült kis kertrészlet mellé helyezzünk el egy padot, vagy alakítsuk ki eleve a kiülős-beszélgetős sarokhoz kapcsolódóan. A víz mellett üldögélve már nem is fogjuk olyan kicsinek látni!

dézsató_kiemelt_ágyásban.jpgDézsató kiemelt ágyásban

Akár kicsi, akár nagy, egy tó építése során az egyik legfontosabb (és sokszor elrontott) lépés a hely kiválasztása. Úgy kell elhelyeznünk a tavat, hogy az lehetőleg csak reggel vagy délelőtt kapjon néhány órán át közvetlen napfényt. Egy kis tó vize nagyon hamar átmelegszik, a nem kívánt biológiai folyamatok – algásodás, vízvirágzás, nagymértékű párolgás stb. – pedig felpörögnek. Inkább válasszuk a teljes árnyékot, mint a tűző napot! Nekünk is kellemesebb lesz árnyékban üldögélni a tó partján…

A másik alapvető szempont a hely megválasztásánál: olyan helyre tegyük, ahol látjuk, és naponta élvezhetjük, hiszen ezért építettük.

Ha nem találunk megfelelő árnyékos helyet, akkor sincs veszve a dolog. Mivel kis vízfelületet készítünk, akár egy nagyobb napernyő vagy néhány dézsás növény is eltakarja a napsugarak elől. Praktikus a napernyőt úgy elhelyezni, hogy a tavon kívül ülőhelyünkre is árnyékot vessen.

Folytatjuk...

Szerző: Tóth Zoltán - Aesculus Kertészet

http://www.toepites.hu/

12 komment Címkék: dézsató madáritató mocsárkert

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magyar bucó 2013.04.11. 08:21:12

@Mészáros Laci: Igen,szerintem is csak akkora tavat érdemes készíteni, amiben már él egy-két hal, hogy ne legyen tele szúnyoglárvával.

Mészáros Laci 2013.04.11. 08:43:54

@magyar bucó:

Azon filózom, hogy ha (akváriumszivattyúval) forgatom a vizet, az segít-e valamit a szúnyoginvázión. A lárvák állóvízben érzik jól magukat.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.04.11. 09:19:05

Szaporodik benne minden.
Van szunyog, szitakötő, pióca, három féle béka, molnárka, kígyó.

A szunyoglárvákat megeszik az ebihalak.

Az ebihalakra viszont odaszoktak a siklók.

A sok kiskígyóra vadásznak a macskák.

Nálam már csak a gólyák hiányoznak a tó széléről, pedig nem nagyobb, mint egy ebédlőasztal.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.04.11. 09:21:12

@Mészáros Laci: Nem segít.
Az ebihal a megoldás.
Viszont a szökőkút forgatójába beletrancsírozódik az ebihal... ilyenek történtek múlt nyáron.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.04.11. 09:22:58

@magyar bucó: A halakat kiszedik az odajáró macskák.
Kész állatkert.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2013.04.11. 09:59:51

@én már a fény gyermeke vagyok:
Mi amikor kiköltöztünk ide a családi házba két szobamacskával, akkor két napig csuromvizesen jött haza az egyik, mert a szomszéd tavában megpróbált pecázni :D

Mészáros Laci 2013.04.11. 10:09:51

@én már a fény gyermeke vagyok:

Az ebihal csak átmeneti megoldás, mert béka lesz belőle, azt pedig hamar meg kell enni, különben a szomszédok kiátkoznak a brekegés miatt.

magyar bucó 2013.04.11. 10:14:22

@Mészáros Laci:
Az ebihalból hamar béka lesz, az meg nem eszik szúnyoglárvát.
Akkora kell, amiben már megél néhány kisebb hal. (És elég mély, hogy ne macskaetető legyen.)

én már a fény gyermeke vagyok 2013.04.11. 10:16:46

@Mészáros Laci: A béka nem egy helybenmaradó állat.
Amíg nem költöztek ide a kígyók, addig százával-ezrével nőttek föl nálunk a kis békák és szétszéledtek, ahogy megvolt a négy lábuk.
Amúgy akkor még nagyon kicsik és helyesek. Mint egy meggymag, akkorák.
Nemigen brekegnek.
De felnőve sokat javult tőlük a pajor, a szunyog megy a légy probléma.
Mert vannak leveli, meg földi, meg kecskebékák is köztük.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.04.11. 10:19:46

@magyar bucó: Tavirózsával talán elbújhatnak, de csak idő kérdése. A macska meg ráér piszkosul.

Bony 2013.04.12. 09:26:35

En traktorgumibol lattam tavat,persze képen. A felépitese,es a kialakitasa is rendkivul egyszerunek de nagyszerunek tűnt-képeken.
A nagyobb házitavakbol is kiszedik a macskak halakat. Ismerosnek van,persze a dragabb diszhalak fogytak leginkabb. Azota megtanult csuzlival loni,bar még mindig minuszban van...
süti beállítások módosítása