Ti kérdeztétek - Szakértőnk válaszol

Kora tavaszi fagylutri

2013.03.16. 10:00 - Czauner Péter

Bár még a tél vége van közelebb mint a tavasz, az ünnepi hétvége időjárása még ilyenkor is különlegesnek számít. A bejegyzés írásakor még csak cseppekben zuhogott az égi áldás, de a baljós előrejelzések nem is kevés havat ígértek. Ez még nem is lenne baj, az ébredező kerti növényekre ennél rosszabbat hozhatnak az éjszakai -8-10 fokos jelentős fagyok. Az biztos, hogy az idén is jobban járnak a lusta kertészek, akik a metszést az utolsó pillanatra hagyva még válogathatnak az épen maradó rügyek között.

Későtt jött hó alatt a kert, pedig már hajtanak a rügyek.jpgKésőn jött hó alatt a kert, pedig már hajtanak a rügyek

Az ilyen kora tavaszi fagyhullám nem szokatlan a Kárpát-medencében, és a pórul járt hobbikertészektől nem árt megtanulni, milyen növényt hova nem szabad ültetni, ugyanis nem bírják ezeket a fagyokat.

Égtájunk növényei télen a nyugalmi állapotban sokkal jelentősebb mínuszokat élnek túl, mint mostanában. Ilyenkor már ébredeznek a rügyek, s csak arra várnak, hogy a kihajtáshoz és a fotoszintetizáláshoz elég fény, meleg és nedvesség legyen. Azért nevezik ezt az állapotot kényszeresnek, mert általában valami hiányzik.

A fűszercserje már megszokta, hogy korai virágait néha havat látnak.JPGA fűszercserje már megszokta, hogy korai virágai néha havat látnak

A növény a teljes pusztulást a rügyek, zöld hajtások barnulásával, feketedésével jelzi. Ezt megelőzően a sejtek, szövetek finomszerkezetében már megtörtént a katasztrófa. A fagy hatására az anyagcserében, növekedésben fontos alkotórészeket elválasztó membránok károsodnak, egyebek mellett megváltozik az áteresztőképességük, széttöredeznek, a fehérjék szétesnek. Külső szemlélőként csak szövethalált lehet érzékelni, szerencse, hogy a kár az éppen aktív növényi részeket szokta érni.

A bukszusokanak nem sem kottyan a márciusi hó.jpgA bukszusoknak meg se kottyan a márciusi hó

A növények fagyérzékenysége faj-, fajta- és egyedtulajdonság, ezen tevőlegesen az egyszerű kertész nem sokat változtathat, az azonban biztos, hogy jó kondícióban lévő, tápanyaggal feltöltődött, egészséges növény jobban viselkedik a szélsőséges időjárási viszonyok között, és ami legalább ilyen fontos, lepukkant társainál hamarabb regenerálódik. Kaphatóak már olyan – biostimulátoroknak nevezett  - permetszerek amelyek az ilyen bajba jutott növényeken segítenek.

tulipánok hóban_1.jpg

A nem kifejezetten fagyérzékeny hagymások többségének meg sem kottyan hideg, a már virágot bontottak legfeljebb hamarabb fejezik be tündöklésüket. A dísznövények – legyenek apróbbak vagy nagyobbak – dagadó rügyei később emlékezhetnek a fagyos órákra, ha rügycsoportokról van szó, akkor lehetnek olyanok, amelyek ki sem hajtanak, másokból gyengébb hajtás, esetleg a megszokottnál szerényebb virág (termés) serken.

Gyümölcsöt termő növényeknél és szőlőnél, ahogy a rózsánál is éppen ezért később, a fagyos napok elmúltával nem árt a korábbi metszést ellenőrizni, és a vágásokat korrigálni.

5 komment Címkék: fagykár metszés hagymások czauner péter

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ViktoriaF 2013.03.16. 18:48:09

Nekem a peoniaim fagytak le, egy ideig enyhe volt az idojaras es tobb is kihajtott, majd le is fagyott. Vajon mi a valoszinusege, hogy normalis idoben is hajtani fog ez a noveny? Osszel ultettem, 5-6 hajtaskezdemeny volt rajtuk, 2 hajtas emelkedett ki minden erintett novenynel. Ha valakinek van tapasztalata ezzel, megkoszonnem a valaszat.

Czauner Péter · http://kapanyel.blog.hu 2013.03.18. 09:39:17

@ViktoriaF: Általában túléli a magyar teleket, de a fiatal növények takarása ajánlott, ezért valószínűleg a mostani fagy károsította, de újra kihajthat

okalman 2013.03.19. 16:33:50

Március elején, a nagy esők előtt és közben, de még a fagyok előtt ültettem nyári és őszi málnát. Fel lettek a tövek kupacolva, a jelzett fagyra való tekintettel, de aggódok, hogy az átázott földdel felkupacolt föld alatt a gyökérsarjak befulladnak, ha meg lebontom, a hétvégétől vidékünkön (HB) is kezdődő éjszakai fagyok (-5 fok C is szerepel az előrejelzésekben) meg a gyökérsarjakban vagy a gyökérnyak rügyeiben tesznek kárt... Hasonló dilemmám van az ugyanakkor ültetett fekete ribiszke bokrokkal. A talaj amúgy laza, csak az épületek, kerítés közelében vályogos, ezért könnyebben befullad minden. Az átázott földbe ültetés se biztos, hogy helyes mélységbe történt. Mit javasoltok? Várjak húsvétig, amikor már nincs éjszakai fagy előrejelezve?

Czauner Péter · http://kapanyel.blog.hu 2013.03.20. 07:30:21

@okalman: Izgalomra semmi ok, mert a rügyképződés csak 5 fokos talajhőmérsékletnél indul meg, szerintem húsvétig kibírják, ahogy most vannak

okalman 2013.03.20. 07:31:56

köszönöm a valóban megnyugtató választ!
süti beállítások módosítása