Szeszélyes primadonnák, avagy orchideafrász a szobában

2013.02.26. 09:00 - Czauner Péter

Az idén nehezen jutottunk el odáig, hogy talán már tavaszodik, a szokatlan hidegben és a kertekben lévő hótakaró alól még a legkorábban virágzó hagymások sem igen bújtak elő. A védett helyen lévő szobanövények között azonban vannak, amelyek már készülődnek a tavaszi virágzáshoz. Köztük vannak az orchideák is, melyek nem kis fejtörést okoznak a virágkedvelő szobakertészeknek.

Az igazi gyűjtő a fáról szedi Cattleya-ját.jpgAz "igazi" gyűjtő a fáról szedi a Cattleya-ját

Korábban a különleges növények ritkaságnak számítottak. Az elsők szaporító részei többnyire kalandos úton érkeztek az országba, de az elmúlt években már egyre többféle jelenik meg a virágboltokban. Már az áruk sem olyan borsos, nem drágábbak egy-egy közepes méretű vágottvirág-csokornál. Az orchidea ráadásul hűséges növény, aki ismeri, könnyen rendszeres virágzásra bírhatja.

Virágkapu a Szingapúri orchidea parkban.jpgVirágkapu a szingapúri orchideaparkban

Az enyéim nyáron egy rácsos vaslépcső alatt drótokra aggatott vaskosárban lógnak. Így a meztelen csigák sem abajgatják. Naponta többször permetezi a növényeket egy párásító. Ősszel mindig vaskos léggyökerekkel, erős levelekkel, néha virágokkal kerülnek a télikert egyik szegletébe, ahol hűvöskés, párás környezetben várják a tavaszt.

Az orchideák többsége a szubtrópusi, trópusi esőerdők, vagy hegyvidéki területek fáinak lombkorona szintjén, vagy talaján él. Ezek után elképzelhető, hogy életben tartásuk, esetleg újra virágoztatásuk milyen kunsztok árán sikerülhet.

Ilyen helyeken élnek az orchideák.JPGIlyen helyeken élnek az orchideák

A különleges termesztő berendezésekkel nem rendelkező lakásokban viszonylag sokáig életben tarthatóak a fényigényes, kisebb bugakosborok (Cattleya fajok). Tavasszal és nyáron virágoznak a télikertbe való csónakorchideák (Cymbidium fajok). Az árvácska- és papucsorchideák (Miltonia és Paphiopedilum fajok) világos, félárnyékos helyen egész évben virágoznak, vagyis a legtöbb lakásban jól élnek.

Minden mennyiségben.jpg

Általános orchideanevelési szabályok nincsenek, hiszen ahány fajcsoport, annyiféle tartási igény. Ezért a vásárláskor ajánlatos az eladót a gondozásról pontosan kikérdezni. Szerencsés esetben írásos, képes tanácsokkal is szolgálnak. Eltérő a fény, öntözés, talaj iránti igényük. Vannak, amelyek egyedül, mások broméliák, páfrányok társaságában szeretnek élni. A sok eltérés mellett közös bennük, hogy kedvelik, ha a nappali és az éjszakai hőmérséklet között jelentős a különbség. Ugyancsak egyforma tulajdonság az is, hogy általában azt szeretik, ha két öntözés között kiszárad talajuk, vagy a forgács, fakéreg ültetőközeg, amiben élnek.

Tillandsiák egy budapesti kiállításon.JPGTillandsiák egy budapesti kiállításon

Az orchideatartók a legtöbb hibát a növények öntözésével követik el. A túlöntözés a legveszélyesebb. A természetes élőhelyén általában szellős közegben élő növények valósággal belefulladnak a vízbe. A bizonytalan kannakezelőknek ajánlható, hogy a cserepes orchideát az öntözés idejére költöztessék egy nagyobb tálba, s csak akkor állítsák vissza eredeti tálkájába, ha már kifolyt a felesleges víz. Arra azonban nagyon ügyelni kell, hogy a megmozdított orchidea pontosan olyan állásba kerüljön vissza, ahonnan kimozdították. Ezért jeleket kell használni.

Macaco orchidea 1.jpgMacaco orchidea

Az orchideák más növényektől eltérően télen is – két-háromhetente – rendszeres tápoldatozást kívánnak. A fák koronájában, illetve a földön élők olyan tápoldatot szeretnek, amely egyenlő arányban tartalmaz nitrogént, foszfort és káliumot. A virágzás előtt és nyáron gyakoribb táplálást igényelnek, aki biztos virágzást akar, vásároljon speciális orchideatápot.

Ha ezek után elment a kedvük az orchideatartástól, vásároljanak egy élethű műanyag orchidea fűzért, s dugják be valamilyen húsos, ovális, vagy hosszúkás levelű növény cserepébe. Nagy sikereket fognak elérni velük.

Hazánkban is élnek őshonos orchideák, kosborfélék. Ezek a nagyjából 60 fajt számláló védett, talajlakó évelő növények.

CypripediumCalceolus7 2.JPG

Közülük is a legszebb az arisztokratikus boldogasszony papucsa (Cypripedium calceolus). Rendkívül érzékeny a megfelelő fényre, és magjából csak akkor fejlődik növény, ha sajátos gombafonalakkal kerül kapcsolatba. Lakásban tartása gyakorlatilag lehetetlen. Fokozottan védett, eszmei értéke 250 000 forint.

Az orchideákról és gondozásukról további érdekességeket itt olvashatnak.

3 komment Címkék: orchidea szobanövény boldogasszony papucsa czauner péter Cattleya

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Józsa Kata 2013.02.26. 18:58:06

Kedves Péter,
Nem tudok egyetérteni vele, hogy nem szabad őket forgatni. Én igenis forgatom, mert lakásban különben féloldalasan nőnek. Gyakran forgatom, és akkor "nem veszik észre", semmi bajuk tőle. Csak akkor nem szabad, amikor már bimbó(k) van(nak), abból tényleg baj lehet, mert lehullhatnak. De ha már kinyíltak a virágok, akkor megint forgathatom nyugodtan. És ez nem csak a Phalaenopsisokra vonatkozik, kipróbáltam már más fajokkal is.

A műanyag orchidea gondolom (remélem) csak vicc volt, viszont Polgár Ágnes kézzel készített agyag orchideái tényleg zavarbaejtően gyönyörűek.

kapanyél 2013.02.26. 21:25:36

@Józsa Kata: Bizony, Polgár Ágnes virágai nagyon szépek! www.agyagvirag.hu/

Fajszi Lászlóné Vereb Ilona 2013.10.21. 20:13:45

Kedves Péter! Orchideáim nagyon szépek,szeretem őket és látom nagyon meg hálálják a törődést.De egy betegség vagy fertőzés került egy-két cserepesemre amivel most küzdök,nehogy a többi virágom is beteg legyen.Az orchidea levelén,de főleg a hátulján vízcsepp szerűségre lettem figyelmes amiből egész sok van a levélen.Leakartam törölni és nagyon ragacsos,olyan mint a méz.Szeretném tudni hogy mi ez és hogy lehet védekezni ellene?Félek hogy elveszítem a kedvenceimet.
süti beállítások módosítása