Egri platán lehet az Év Fája Európában

2013.02.25. 10:00 - kapanyél

Véghajrájához érkezett az Európai Év Fája verseny, melynek résztvevőire csütörtökig (február 28.) lehet még szavazni. Az idén harmadik alkalommal meghirdetett versenybe nem szakmai szempontok alapján kerülnek a fák, ahogy az Országos Erdészeti Egyesület 1996-ban indított mozgalmában. Ott egy adott őshonos fafajra akarják felhívni a figyelmet, így idén a házi berkenyére, melyről már írtunk itt

Az Environmental Partnership Association és magyar tagja, Ökotárs Alapítvány szervezésében meghirdetett versenybe viszont nem szakmai szervezetek, hanem civil közösségek nevezik be a fákat. Itt nem az illető példány kora vagy kinézete számít, hanem a története, amely miatt fontos szerepet játszik egy adott közösség életében. Ennek megfelelően a győztest is civilek választják meg az interneten leadott szavazatokkal.

Miután ki-ki hazájában már elnyerte az Év Fája címet, most 6 fa verseng a megtisztelő európai kitüntetésért. Köztük az egri termálfürdő platánja.

Egri platán.jpg

A szájhagyomány szerint az egri vár 1552. évi török ostrománál Ali budai pasa és Ahmed nagyvezír ennek a fának az árnyékából irányította a török sereget. Ez azonban nem igaz, mert  valószínűleg kb. 250 éve, az Eszterházy Károly püspöksége idején telepített platánokkal együtt ültették.

A Nové Hrady fasor hársfája, Csehország

Csehország.jpg

A hársfa egy dél-morvaországi fasor legerősebb tagja. A fasort pár éve a helyiek felújították, a környékbeli családok az 5-600 éves fák sarjaiból ültettek csemetéket.

Az ír versenyző a Tullamore-i Tölgykirály

Írország.jpg

A helyiek misztikus tulajdonsággal ruházták fel a tölgyet. Azt tartották, ha egy ág letörik a fáról, valaki meghal a helyi Hutton-Bury családból, és ez 1963-ban így is lett.

Glushniki eper és diófák, Bulgária

Bulgária.jpg

A Stefan Stefanov kertjében álló két dió- és egy eperfa mindegyike 100 évnél is idősebb lehet. A fák története után kutatva a tulajdonos a Harmadik bolgár állam alakulásának eseményeihez jutott el, amikor is dédapja gyakran nyújtott menedéket kertjében a Bulgária függetlenségéért harcoló lázadóknak.

Kozy platánfája, Lengyelország

Lengyelo.jpg

A Malopolska és Szilézia közt fekvő Kozy település platánfája több mint 200 éves lehet, a helyi közösségi élet központi szereplője. Tövében koncerteket, összejöveteleket rendeznek, és persze a nagy szerelmek is itt szövődnek.

Végül, de nem utolsósorban még egy platán:

Komjaticei platán, Szlovákia

Szlovákia.jpg

Nyitrában úgy tartják, ez Szlovákia legnagyobb fája. A kb. 140 éves platánt a Grassalkovich család egykori nyári palotáját övező parkban ültették.

Tavaly a felsőmocsoládi öreg hársfa lett az Európai Év Fája győztese. Ezen a héten már titkos a szavazás állása, de az egri platán legutóbb a második helyen állt. Csütörtökig még van idő, hogy a dobogó legfelső fokára kerüljön. Szavazás, további képek és információk a fákról itt.

Mi már szavaztunk.

Szólj hozzá! Címkék: verseny platán tölgy hárs Év fája

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása