Régi népélet naptára

2013.01.14. 08:30 - pitypalang

Pieter_Bruegel_d._Ä._106b.jpg

Végre Budapesten is ilyen a táj, mint Pieter Bruegel festményén! Már nagyon ideje volt, szép a reggel, az emberek mosolyognak, az autósok talán kevésbé, de legalább hamisítatlan tél van. Ki kell élvezni, hiszen vasárnap már az első tavaszébresztő nap lesz.

Január - Boldogasszony hava

3. hét:

- január 17. (Antal): Remete Szent Antal napja, aki már a középkorban a háziállatok, köztük a disznó védõszentje volt. Szent Antal tüzének nevezték az orbáncot, és bizonyos helyeken abban hittek, hogy ha három Antal nevû ember áll a beteg ágya mellett, ott elszív egy pipa dohányt és a betegre fújja a füstöt, akkor leveszik az orbáncos betegrõl a tüzet.
A Remete Szent Antalhoz kapcsolódó hiedelmek később Páduai Szent Antal (napja június 13.) alakjával összemosódtak, ezért pl. a "Ha esik, Szent Antal elviszi a szénát" mindkét napon megjelenik a népi jóslatok között.

- január 18. (Piroska): "Ha Piroska napján fagy, negyven napig el nem hagy". Azt is tartották, hogy az a lány, aki ezen a napon piros kendőt köt a nyakába, még abban az esztendőben férjhez megy.

- január 20. (Fábián, Sebestyén): E napon indul meg a fákban a nedvkeringés, ezért az első tavaszébresztő napnak is tartották. Szent Sebestyén a lövészek és nyíllal lövők védőszentje, így ez a nap a vadászok ünnepe is.

Szólj hozzá! Címkék: tavasz időjárás január régi népélet naptára

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása