Hóöntözés a tujáknak, citromfüzér a macskáknak

2013.01.10. 10:00 - Czauner Péter

A hóesés mindig felélénkíti a kertek élőlényeit. Aktívabbak a madárkák, lelkesebben keresgélnek a fák kérgén már ezerszer átvizsgált repedésekben, hátha ott maradt egy rovartojás vagy bábdarab. A hó rendkívül jó nedvességpótló, és a fagyvédelem szempontjából is igen hasznos. Akinek örökzöldjei vannak, nyugodtan kupacolja alájuk a felesleges havat. Ha olvad, akkor az öntözővízből kortyolhatnak a tuják, fenyőfélék.

A hóból nagyszerű tujaöntöző  víz lesz.jpgA hóból nagyszerű tujaöntöző víz lesz

Az erikák, csarabok vagy callunák – ki hogy ismeri - lassan növő, apró hangafélék, az árvácskák, díszkáposzták, kövirózsák is változatos téli szépségek, és sok varjúháj is teljes levéldíszben éli túl a telet. Ilyenkor vidáman lapítanak a hó alatt. Aki a balkonon, kertben hagyott edényei alatt otthagyta az alátétet, vegye ki, vagy csak fordítsa meg, és úgy állítsa vissza a cserepet. Így a felesleges olvadó hólé kifolyhat. Télen ugyanis az edényben maradó pangó víz megfagyhat, tönkreteszi a cserepet és a növényt. Még számítani lehet hóesésre, ezért az alacsony téli dísznövényekre érdemes fenyőgallyat rakni, ha megáll a hóesés, ezt az ágat a rá rakódó hóval együtt le lehet szedni. A lassan olvadozó hó alatt a kényesebb növények elpusztulhatnak. Ha nincs fenyőgally, akkor érdemes seprűvel finoman eltávolítani a havat.

A havas udvaron jól nyomon követhetjük, ki mindenki mászkál a telkünkön. Télen is sok bosszúságot okoznak a szomszéd vagy a kóbor macskák.

A macskák szeretnek hógolyózni.jpgA macskák szeretnek hógolyózni

A fagyos havas éjszakákon kalandozó macskák a falak közelébe húzódnak kissé melegedni, ahelyett, hogy az egereket hajkurásznák. A helyüket meg soká bűzlő módon meg is jelölik. Olvasóink közül is rengetegen panaszkodnak a macskák kellemetlen nyomaira.

Ha citromot érez, inkább új pisihelyet keres.jpgHa citromot érez, inkább új helyet keres

Ha hetente szappanos, enyhe hipós lével körbecsurgatjuk a házat, előbb-utóbb eltakarodnak, mert a kényes bunda hamar átveszi ezt a macskák számára borzasztó illatot. De utálják a falak mellé rakott narancs- és citromhéjakat is. Épp most tesztelek sikerrel egy citromfüzért: a hóban maradt lábnyomok bizonyítják, a szomszéd macskái  jó egy méterrel görbítettek a pisiösvényen.

Egy feldarabolt citrom hónapokig riaszt.JPG

Egy feldarabolt citrom hónapokig riaszt, úgyhogy érdemes próbálkozni vele. Sok sikert!

53 komment Címkék: macska tuja erika fenyőfélék czauner péter csarab

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

méri 2013.01.10. 12:20:56

A kávézacc is hatásos egy ideig.

Kacsura 2013.01.10. 14:30:47

A hókupacolással teljes mértékben egyetértek, nem is bánnám, ha felénk is esne.

A vakond ellen is kitalálhatnának már valami jót!

S mivel messze még a kertészkedés, egy kis olvasnivaló:nellikert.blogspot.hu/

hillman. 2013.01.10. 15:49:24

szerintem a 2 macska a megoldás, mert minden idegen macskát elkergetnek. ök meg tudják hova szabad pisilni. nekem bevált.
és nem csak egy ideig hatásos.

fidesz = házmesterek pártja 2013.01.10. 18:11:01

Óriási tévhit, hogy a citrusfélék csodaszert jelentenek a macskákkal szemben!
Az enyém is fintorog, ha az orra alá tolom a narancshéjat, de még ha be is terítem vele a kisasztalt, akkor is odatelepszik, ha épp olyanja van.

559 2013.01.10. 18:11:03

Ha hypóval mosunk fel, akkor a macskánk nem győz meghempergőzni a padlón annyira szereti az illatát. Most akkor hogy is van ez?

ostoros moszat (törölt) 2013.01.10. 18:28:45

Mi egy tuti módszerre esküszünk. Légpuska. Szeme közé lőni vagy lágy részekbe, akkor megunja hamar a kertbe járást, szarást, hugyozást.
Macskabarátoknak, széplelkűeknek nem biztos, hogy bejön, meg most a hidegben sem jó lest ülni.
De nyáron egy doboz sörrel ülni a teraszon, töltött puskával várni a "vadat", igazi szafari feeling.
Szomszédnál bevált a méreg is, az is leszoktatja a betolakodókat.
A vakondot viszont nem bántjuk, szeretjük őket.

fidesz = házmesterek pártja 2013.01.10. 18:39:20

@ostoros moszat: én egy olyan széplelkű vagyok, hogy ha tudnám ki vagy, most feljelentenélek állatkínzásért. De az sem lenne rossz ötlet, ha valaki a szemeidbe lövöldözne légpuskával... úgy 5-10 centiről, miközben ki vagy kötözve.

taecleau 2013.01.10. 18:46:38

"Épp most tesztelek sikerrel egy citromfüzért: a hóban maradt lábnyomok bizonyítják, a szomszéd macskái jó egy méterrel görbítettek a pisiösvényen."

hoppá, mintegy egy méterrel? azért ezt nem nevezném egyértelmű sikernek.

A Tyne folyó déli partja 2013.01.10. 19:41:06

@ostoros moszat: remélem, valaki téged is megmérgez, te idióta.

[c] 2013.01.10. 20:54:33

@ostoros moszat: Egyszer olyan szívesen megismerkednék egy ilyen vadbarommal, mint a szomszédod vagy te.

EUban 1gyilkosnak több joga van, mint 1ártatlannak 2013.01.10. 21:42:36

Álszent nyomingerek. A mácskát megvédenék, de embert szívesen ölnének. Lehet, h meg is teszik...

freddiffi 2013.01.10. 23:11:52

@ostoros moszat: sajnálom, hogy kicsi a farkad és még csak fel sem áll, de nem állatok gyilkolászása arra a megoldás, hogy az asszony mással kefél.

besztercei 2013.01.10. 23:28:03

Köszönöm, valószínűleg kipróbálom. Hátha segít távol tartani a macskákat a kert kényesebb részeitől.
Amióta kiskoromban az egyik majdnem elintézte a kedvenc jércémet, egy másik meg sormintát rakott a szomszéd ajtaja elé nyúlfiakból, nem szívesen látom őket a kertben. Amúgy bírnám őket, de a fenenagy szabadságszeretetüket - hogy mindenhová bemásznak - nem csípem. A kutyát egy fokkal könnyebb meggyőzni, hogy ne másszon át a szomszédba :) + meg is büntethetnének, ha hagyom kóborolni.

Lángharcos 2013.01.11. 00:15:29

@Kacsura: A vakond távol tartásához ültess ricinust. Elvileg messze elkerüli.

(Viszont ne tarts ricinust, ha kisgyermeked is van a kertben, mert a magja erősen mérgező, pár szem elfogyasztása már végzetes)

Pinka-Panka 2013.01.11. 05:45:15

Köszi a hasznos tanácsokat. Én még arra lennék kíváncsi amikor párzás időszak van és a hím bejelöli a területet, azt a szagot, hogy lehet eltüntetni?
Ezt a blogot kedvelem.

gelsystem 2013.01.11. 09:07:50

@Pinka-Panka: bontással............:(
macska ellen a leghatásosabb módszer a forgalmas utca+ima, amikor átszalad ne érjen át...

kersyl 2013.01.11. 09:08:33

@ostoros moszat: ismeretlenül is a jó édes anyádat

G.Z. 2013.01.11. 09:52:16

A macska ellen tartósan semmi nem használ, kivéve a kutya, de az megintcsak szétvágja a kertet.
Fejbelőni a kis mocskokat miért lenne állatkínzás? Nem szenvednek. Viszont ha egy kóbor rotweiler eljátszik velük... És akkor kinek az anyukáját? Felesleges fröcsögni, nincs jó megoldás.
A tulajdont védeni jogom van, így vagy úgy meg is teszem.

misi46 2013.01.11. 10:21:54

Én évekig szentségeltem reggelenként, amikor megláttam a (sötétszínű) autómat a kertben.
Összesározva, összekarmolva, /csak polírozással sikerült majdnem eltüntetni/ MINDENT kipróbáltam ellenük, a gyilkos indulatok sem álltak messze. Minden este kénytelen voltam pokrócokkal letakarni. Azt is összesározták még a legnagyobb szárazságban is. Szerintem hoztak magukkal vizet. Na de! Tavaly júniusban felfedeztem egy ultrahangos távoltartót, azt az autó elejénél lerakom a lökhárító alá, és csoda történt. 7 hónapja a környékén sem láttam a dögöket. /nem reklám volt!/

indapass90210 2013.01.11. 10:46:45

@gelsystem: Nem kell forgalmas utca. Van egy autóm, aminek 3 vagy 4 már aláugrott, ami azért érdekes, mért 15 éve van jogsim, és soha másik kocsival macskát el nem ütöttem. Ha gondolod kölcsönadom. :)

Halál a macskákra!

1kutya 2013.01.11. 10:48:47

megoldás: kutya. nekem bevált.

ac07 2013.01.11. 11:00:41

Azok a kedves macskatartók gondolkozzanak el, akik más kertjében tartják a macskájukat:
- a szomszéd tujáit használják kaparófának (szerencsére sikerült időben beavatkozni)
- a szélesebben elterülő növényeket teljesen letapossák, mert kényelmes benne feküdni
- teleszarják a füvemet, a homokozót, ha véletlenül elfelejtem letakarni
- felugrálnak mindenre, összekenik a vakolatot
- összekarmolásszák az autót

Amúgy az írásban jelezett módszer semmit nem ér (tapasztalat), csakúgy, mint a hypós lemosás (sőt akkor annál jobban szeretnek odamenni, mert tisztaság van).

Szóval összegezve: akinek macskája van, az néha menjen át a szomszédba takarítani és szíveskedjen a saját lakásában, kertjében tartani a kiskedvencét.

fidesz = házmesterek pártja 2013.01.11. 11:35:09

@G.Z.: az a kutya teszi tönkre a kertet, amelyikkel nem foglalkoznak. Hogy hülye vagy az állatokhoz vagy lusta, arról nem az állatok tehetnek.
Mondom ezt úgy, hogy gyerekként a legszelídebb kutyától is rettegtem, aztán kamasz koromban valamiért úgy döntöttem, hogy már nem félek. Azóta igyekszem összeismerkedni minden kutyával, ami szembe jön az utcán és úgy látom, hogy a gazdáját nem zavarja.

Az utóbbi években sikerült pár gazdit meglepnem azzal, hogy az idegenekkel szemben vadnak tartott kutyájuk még össze is nyalogatta a kezem, annyira barátkozós hangulatúra váltott, mikor közelebb mentem hozzá. :D
Ja! Nincs kutyám, az egyik menhelyre jártam sétáltatni, ennyi az össz gyakorlatom velük!

fidesz = házmesterek pártja 2013.01.11. 11:37:39

@G.Z.: a "miért lenne állatkínzás"-ra csak annyit tudok javasolni, hogy nézz utána az állatvédelmi törvényben (azt hiszem, ott van szó róla).

@ac07: jobb, ha tudod, a legritkább eset, hogy a szomszédban jelenik meg a kóbor macsek. Több utcányira is elkóborolnak otthonról. Egyébként, ha védett állat (lásd vakond! - ha jók az emlékeim, az védett) dúlja fel a kertedet, azt is agyonvered?

ac07 2013.01.11. 11:42:50

@fidesz = népirtó csőcselék: Képzeld, olyan környéken lakom, ahol a legtöbb macskáról pontosan tudom, hogy kié, azaz melyik szomszédomé.
Agyonverésről ki beszélt? Tudsz olvasni?
Épeszű javaslatod van esetleg? Vagy az normális, hogy nekem van egy macskám, de a szomszéd kertjében tartom, mert az kényelmes?

Léptél már a küszöbödön macskahányásba, esetleg macskaszarba reggel?

fidesz = házmesterek pártja 2013.01.11. 12:14:58

@ac07: az állat elpuszításáról van szó, a módszer mellékes. Az már nem, hogy egy légpuska nem nagyon viszi át egy macska koponyacsontját - legalábbis az, amelyik legálisan tartható.
A macska meg elég öntörvényű lény, nem a szomszéd küldi a kertedbe.
És igen, a küszöbön nem, de a szőnyegen találtam már mindkettőből...

svinjahond 2013.01.11. 12:25:25

Nagyon egyszerű a megoldás a "macskakérdésre": egy év türelmi idő meghatározásával 2014 július 1-től vezessék be a fél évnél idősebb macskák kötelező veszettség elleni oltását és RFID chippel történő megjelölését. A fenti dátum után a magánterületen elfogott, azonosító nélküli macskák kártevővé nyilváníttassanak és irtásuk mindenféle következmények nélkül elvégezhető legyen. Amennyiben azonosítóval ellátott macskát érnek idegen magánterületen, úgy a macska által okozott mindennemű kárért a macska "üzembentartója" felel, azaz perbe hívható.
Nekem 3 autómat karmolták már össze az elmúlt hét évben a kerítésünkön bemászó, udvarunkat saját vadászterületként kezelő, mocskos, gazdátlan bolhazsákok. Egyet közülük a szomszéd ideiglenesen, megőrzési céllal nálunk "vendégszereplő" rotija hidegre tett, de ezek a dögök valahogy soha se fogynak el! Annyit költöttem WS-Platinumra, hogy abból már egy közepes versenycanga is kijönne lassan.
Ja, valaki írta az ultrahangos kisállat-riasztót. Azzal kezdtem, vettem egyet a Conrad-nál, de szaart se ért! (Annyit értem vele, hogy nem az első lámpánál ugrott fel a motorháztetőre a macska, hanem a vonóhorog felől és a hátsó szélvédőre hugyált, meg a tetőre szart...)

gelsystem 2013.01.11. 12:38:46

fasza pószt:) remélem, ez már a hétvégi:)

fidesz = házmesterek pártja 2013.01.11. 12:39:43

@svinjahond: ne a conradnal vegyél! Egyébként az ilyen gyűlölködő faszkalapok szvsz meg is érdemlik. A macskák mintha megéreznék, hogy hol vannak ilyen alakok, mert nekem pl. max. a saját macskám okozott kárt - az első összehugyozta a paplanomat, a mostani meg egyik másik szekrényajtót próbálta kieresztett karmokkal nyitogatni, de idegen macskákkal semmi gondom nem volt soha.

ac07 2013.01.11. 13:36:32

@fidesz = népirtó csőcselék: Még egyszer kérdezem, hol írtam olyat, hogy pusztítani kell? Csak arra próbálom felhívni a "tisztelt" macskatulajdonosok figyelmét, hogy rajtuk kívül is léteznek olyanok, akik szeretik a macskákat, nem akarják elpusztítani, de nem tűrik el, hogy a szomszédé tegyen kárt a kertben, vagyontárgyban, mert az magasról tesz rá, hogy mit csinál a macskája - csak azzal a kifogással takarózik, hogy a macska öntörvényű.

Amíg a saját macskád a saját dolgaidat teszi tönkre, addig OK, elviseled, csak ha a máséban, akkor van gond.

Ugyanez igaz arra a kutyás lakótársaimra, akik az előkertemet kutyatoilettnek nézik.

svinjahond 2013.01.11. 13:49:45

@fidesz = népirtó csőcselék: nem a gyűlölködésről, meg a pusztításról van szó, b.szod! hanem a FELELŐSSÉGRŐL! Igen, valóban az állatok tudattartalma nem fogja át a magánterület fogalmi mibenlétét, eképp a büntetőjog alanyaivá sem válhatnak, de a fentiek nem zárják ki a gazdáikkal szemben polgárjogi kártérítési igény érvényesítését.
Amúgy, valóban nem feltétlen kell elpusztítani a bolhazsákokat, de akkor írj valami konkrét megoldást, amivel megóvhatja a kert/autótulajdonos a SAJÁT javai épségét a SAJÁT MAGÁNTERÜLETÉN IDEGEN ÁLLAT által okozott kár bekövetkezte ellen! (Lehetőleg kioktató és/vagy személyeskedő hangvétel mellőzésével! Köszi.) A tipped, hogy ne a Conrad-nál vegyem a riasztót, köszönöm! Saját káromból rájöttem. Nem állítom, hogy üzemképetelen a cucc, de hogy gyenge teljesítményű az tuti. (Vagy az is lehet, hogy kifogtam a környék egyetlen süket macskáját...) :(

fidesz = házmesterek pártja 2013.01.11. 14:02:03

@ac07: mivel az egész valahonnan onnan indult, hogy az egysejtű troll szerint légpuskával kell levadászni a macskákat... Szerinted? Nekem meg úgy tűnt/tűnik, hogy te is ezt az oldalt képviseled.

@svinjahond: conraddal nagyon rossz tapasztalataim voltak korábban - igaz, nem annyira a termékeik minősége, mint az eladóik tahósága miatt (sok évvel ezelőtt, a környékükre nem mentem azóta).
A gáz, hogy a macskák közül nagyon soknak nincs igazán gazdája. Ahogy a vakondoknak vagy a csirkéket elhurcoló rókáknak sincs.
Hogy mi a megoldás, azt nem tudom, de ezt a hozzáállást, amit itt láttam sokaktól... ezt mindenképp elfogadhatatlannak tartom.

svinjahond 2013.01.11. 14:45:43

@fidesz = népirtó csőcselék: általában csomagküldővel rendeltem tőlük (Conrad), később meg bejártam hozzájuk a Teréz körúti pinceboltjukba. Akkoriban sok mindent csak náluk lehetett - garanciával! - megvenni. Velem nem voltak bunkók soha, még a garanciális dolgokat is kulturáltan sikerült rendezni velük. (Szerintem megijedtek tőlem, mert megérezték, hogy "ilyen gyűlölködő faszkalap" lehetek. ;) Nem "mertek" kárt okozni...)
Írod, hogy "a macskák közül nagyon soknak nincs gazdája": nos, pont erre lenne tökéletes megoldás a @svinjahond: 12:25-kor tett hozzászólásom első bekezdése.
Még mindig várom a TE megoldásodat/javaslatodat a vázolt problémára: idegen macska által okozott kár saját magánterületen. Köszi!

fidesz = házmesterek pártja 2013.01.11. 16:02:18

@svinjahond: megoldás? Biztosító. Ahogy a vakondok ellen sincs használható módszer, vagy ha az úton ütközöl egy méretes szarvasbikával (www.vezess.hu/haszonjarmu/szarvas_repul_egy_busz_utasterebe/41193/), arra sincs más megoldás (ha egyáltalán a biztosító fedezi az ilyen károkat)

Conrad: jó 8-10 éve volt, hogy ott jártam. Akkoriban egyébként is rossz hírük volt. Azóta nem hallottam felőlük, szóval nem túl naprakész az infó... :-)

ac07 2013.01.11. 20:08:40

@fidesz = népirtó csőcselék: szóval nem olvasol normálisan.
A biztosító az ilyen károkat nem fedezi - milyen kár az, ha a gyerekem megbetegszik a fertőzött homoktól?
Lehet persze olyan biztosítást kötni, ami minden kárt fedez - a normál díj duplájáért, de attól még a küszöbömre szarik a szomszéd macskája....

Szóval: megoldásod nincs - szerintem meg nem vagy felelős állattartó, ha nem fordítasz figyelmet a környezetedben élőkre.

fidesz = házmesterek pártja 2013.01.11. 21:08:38

@ac07: te sem olvasol... Vakond, róka, szarvas okozta károkat ki téríti meg?

fidesz = házmesterek pártja 2013.01.11. 21:09:59

@ac07: egyébként te tényleg egy zsugorodott agyú droid lehetsz... Mi köze az én felelős/felelőtlen viselkedésemnek ahhoz, hogy kóbor macskák szarnak a küszöbödre?

ac07 2013.01.12. 08:08:50

@fidesz = népirtó csőcselék: hol beszéltem kóbor macskáról? Te vagy droid, mert a szemellenzőtől nem tudod a leírt szöveget értelmezni.
pl.: "Képzeld, olyan környéken lakom, ahol a legtöbb macskáról pontosan tudom, hogy kié, azaz melyik szomszédomé."

Azt is el tudom képzelni, hogy pont az egyik nagyokos szomszédom vagy, az, akit mindenki utál...

Részemről befejeztem, mert megoldást továbbra sem javasolsz, csak fröcsögsz.

ac07 2013.01.12. 08:10:11

@fidesz = népirtó csőcselék: vakondot talán senki, mert nem emlékszem, hogy lett volna ilyesmi kitétel egy biztosításban is.
Szarvasnál vélelmes lehet a vadásztársaság felelősségbiztosítása. De ehhez látszólag nem értesz (ehhez sem)...

freddiffi 2013.01.12. 16:58:01

@Dövan: remélem legközelebb anyádat sikerül elütnöd a szuperkocsiddal.

freddiffi 2013.01.12. 17:07:36

@G.Z.: @ac07: @svinjahond: Csak egyetérteni tudok! Ejtsünk szót azokról a kibaszott madarakról is, aki reggelente állandóan azzal keltenek, hogy ott pofáznak az ablakom alatt. Eszem megáll! A kocsimat lefossák, a kertben meg széthordanak mindent, tele van gazzal, ha egy percre nem néz oda az ember, de azt azért elvárják, hogy etessük őket. A szomszéd kutyák meg egész éjszaka vonyítanak meg ugatnak, kibaszott dögök, meg a hülye gazdáik! Szerintem is irtsunk ki minden állatot, sőt a növényeket is, betonozzunk le mindent és több hely lesz parkolásra!

ac07 2013.01.12. 18:39:46

@freddiffi: te is funkcionális analfabéta vagy barátom. Értelmezted is, amit írtam vagy csak jó volt fröcsögni egy kicsit?

freddiffi 2013.01.12. 19:27:06

@ac07: nem ismersz magadra? pedig mintha csak te írtad volna. nézz tükörbe néha.

indapass90210 2013.01.13. 17:29:49

@freddiffi: melyikkel? 3 szuper kocsim van.

svinjahond 2013.01.14. 11:24:30

@fidesz = népirtó csőcselék: Alapvető fogalmi zavarral operálsz az érvelésed során: a macska - akár kóbor, akár gazdás, de - HÁZIÁLLAT, amíg a vakond meg a "méretes szarvas" VADÁLLAT. Ha ezt az apró kis különbségtételt nem léped át, akkor már tudod is, hogy mindkét kategória másként kezelendő.
Valóban, minden vadkárt nem lehet előre bejósolni és elkerülni/elhárítani sem. A macska viszont olyan háziállat, melynek a domesztikációja még nem fejeződött be, így gazdátlanul élve, elszaporodva, könnyen a kártevők népes táborát gyarapítja. Ha pedig "így tesz", akkor csak populációjának gyérítésével lehet a keletkező károkat minimalizálni. Miért kötnék biztosítást, ha a ki is iktathatom a károkozót? (Vagy épp felelősségre vonathatom a károkozó gazdáját...)

svinjahond 2013.01.14. 11:33:16

@freddiffi: Fejlett érzéked van az iróniára, ami tőlem se áll távol. Elfelejted azonban, hogy a madarak által okozott kár a macskák által okozott kárral össze sem mérhető. A kutyák vonítása és idióta gazdáik zajongása ellen birtokvédelmi intézkedés kérhető, sőőt! kártérítési igény megjelölésével polgári peres eljárás kezdeményezhető, ahol a bíróság hivatalosan eltiltja a kedves szomszédot a tevékenység további végzésétől, stb. Továbbá ingatlan értékcsökkenésre is pert lehet indítani azzal, hogy az ingatlan a közvetlenül mellette folytatott tevékenységek keltette zajok miatt erdeti funkciói egy részének igénybevételére (pihenés/rekreáció) tartósan alkalmatlanná vált. Súlyos milliók szoktak potyogni ilyen esetekben, csak legyen a sértettnek ideje/pénze/energiája/idege kivárni, míg a többéves pereskedés leszalad.
Ugye, szerintem se kell MINDEN ÁLLATOT kiírtani magunk körül ahhoz, hogy MEGOLDÓDJON a probléma?

Hobbijogász 2013.01.14. 12:46:53

Domesztoszos felmosásnál a macska kéjesen hempereg a padlón, úgyhogy a hipós tipp szerintem nem válik be...

Czauner Péter · http://kapanyel.blog.hu 2013.01.16. 10:48:06

@taecleau: Pedig siker, mert azt jelenti, hogy elkerüli a lábtörlőt és továbbmegy, oda ahol etetik

deszant (törölt) 2013.01.20. 12:16:17

Kipróbáltam a citromos módszert: még a földön heverő citromkarika mellett is volt macskanyom. Falon is lógott, két darab egész citrom bánta. Szóval kuka.

A hypó csak arra volt jó, hogy fertőtlenítsek a macskák után, de ugyanúgy jönnek.

Most fagyállós tejjel kísérletezek, mert unom a macskahugyot, macskaszart, macskahányást.

A áldásos tevékenységükkel macskák egy csomó betegséget terjesztenek, talán legismertebb a toxoplazmózis.

És mi a hasznuk? De komolyan: a kutya legalább ugat és esetleg elrettenti a betörőket vagy tolvajokat?
süti beállítások módosítása