Tortúra a mikulásvirággal

2012.12.28. 09:00 - Czauner Péter

A sok közszájon forgó tanács ellenére a karácsonyra megvásárolt mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) ünnepek utáni életben tartása csak olyan, különleges körülmények között lehetséges, amelyeket egy átlagos lakásban képtelenség megteremteni. Persze más a helyzet Mexikóban, ahol ez a növény őshonos. Ott nem a lakásban, hanem parkokban, kertekben tartják a három-négy méteresre megnövő, lombhullató bokrot. Klímánkon ezért inkább ajánlható az évenkénti vásárlás, mint a vergődés. Aki kudarc nélkül meg akarja úszni a mikulásvirág-kalandot, jobb, ha (cserepes) vágott virágként kezeli.

Mexikóban nincs szükség trükkökre.jpgMexikóban nincs szükség trükkökre

Kétszer próbálkoztam a mikulásvirág egész éves ápolgatásával, kudarccal végződött mindkét kaland. Nem sikerült a közép-amerikai megvilágítást, páratartalmat reprodukálni. Először féltucatnyi apróbb növénnyel kísérleteztem, másodjára egy kilencágú nagyobbal.

P1070794.JPG

Vannak kertbarátok, akik azzal dicsekszenek, képesek újravirágoztatni a mikulásvirágot. Ehhez azonban rémtörténetszámba menő tortúrán kell a növénynek és tulajdonosának januártól októberig átmennie. A karácsonyi kaktusz tartása folyamatos sikerélmény a kertész számára. Ez a növény, mely egész évben gyűjteményünk csúfsága, karácsonykor rikító virágaival kárpótol. Az egész éves tartás trükkjeire következtetni lehet abból, hogy a brazil esőerdőkből került a téli magyar ablakokba.

P1070821A bécsi botanikus kert mikulásvirág készlete.JPGA bécsi botanikuskert mikulásvirág-készlete

A mikulásvirág sok mindent kibír, de még az alapos gondozás mellett is elvirágzik februárra, és áprilisig lehull az utolsó színes felső levele. Igazából eddig van esélye a legtöbb virágkedvelőnek a növény életben tartására. A mikulásvirággal együtt élőknek már az is kihívást jelent, hogy elérjék: minél tovább megtartsa díszes felleveleit. A bajok egyébként már a hazavitellel kezdődnek. Náluk téli növényként szokták ajándékozni. A hajtató kertészetekben mindent megadnak nekik, még a virágüzletben is gondoskodnak a kellő melegről. A vásárló azonban már a fagyos levegőn viszi egyből a vendégségbe vagy zárja autójába, ahol hosszabb, rövidebb időt eltölt az érzékeny növény. Ilyenkor rendszerint megfázik. Hogy ez múló meghűlés vagy halálos sokk, csak később derül ki.

P1070789.JPG

A hazaérkezés után a leghamarabb el kell távolítani a műanyag díszcsomagolást, esetleg a műanyag cserepet égetett agyagcserépre kell cserélni, mert csak így sikerül az oxigénigényes gyökérzet számára a levegőt biztosítani. Ezért kell a cserépalátétbe kavicsot szórni. Csak akkor szabad öntözni, ha a földje már kissé kiszáradt.

Egy héttel később érdemes a cserépből kiütni, s ekkor kiderül, élnek-e a gyökerek? Ha a végük fehér, akkor semmi baj, ha viszont barna, akkor halott a növény, megfázott. De ettől még néhány hétig úgy tűnik, mintha semmi baja nem lenne.

Az élő mikulásvirág kedveli a világosságot, de nem a szúró napfényt. Hőmérsékletigénye Mexikóban nem számít szélsőségesnek, de 16 fok alatt és 23 fok felett lankad, majd elpusztul.

Aki mégis próbálkozik a nevelésével, annak a hajtásokat áprilisban arasznyira vissza kell vágnia. Hűvös, sötét helyen, nagyon enyhe öntözés mellett néhány hónapig pihentetni kell. Erre alkalmas egy szekrény alja, de megfelelő az is, ha papírzacskót húzunk a cserépre. A növény jelzi fény és tápanyag iránti hiányérzetét. Ha nyáron nem megy teljesen tönkre, akkor van esély a regenerálódásra.

P1070796.JPG

A nyár végén újabb trükkökhöz kell folyamodni, hogy a közép-amerikai – rövid nappalos – augusztust sikerüljön imitálni. A növény talán virágzásra serken, ha a lakásban olyan helyre kerül, ahol 12 óránál kevesebb – reggel 8-tól este 7-ig – megvilágítás éri. (A legkisebb extra fény, szobai vagy utcai lámpa meghiúsíthatja az eddigi kínlódást.) Ha mindezt sikerül végrehajtani, akkor karácsonykor már pompásan kivirult mikulásvirágnak örvendezhetünk.  Nem árt tudni, hogy sárga virága jelentéktelen, viszont színes fellevelei miatt tartják. A mikulásvirág egyik különlegessége, hogy madárporozta növény, csalogató nektárja is páratlan, mert igen magas, 60 százalék körüli cukrot tartalmaz, amivel a gyors röptű madaraknak kellő energiát biztosít. (A méhek már a 10 százalékos cukortartalmú nektárnak is örülnek.) 

Munkában a megporzó kolibri.jpgMunkában a megporzó kolibri

Ugyanakkor, ahogy a kutyatejfélék népes családjának más tagjai, a mikulásvirág is mérgező. Tejnedve a bőrt irritálja, a szemet marja, ha valaki levelét legeli, hasfájásra, hasmenésre számítson.

De végül is nem nyalogatni, hanem nézegetni kell.

1 komment Címkék: mikulásvirág czauner péter kutyatejfélék rövidnappalos

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Matheusz86 2016.06.22. 12:12:20

Irodában és otthon is van mikulásvirágom, de még az egyetemi koliban is volt. Mindenhol tudom szaporítani, pirosítani. Semmi nincs benne. Locsolni kell, a legnaposabb helyre ki kell tenni, és ennyi (esetleg a tűző naptól óvni). Nekem nem is pihen a növény. Bepirosodás és virágzás után hozza a leveleket tovább, igaz eltelhet 1-2 hónap, amíg "haldoklóan" néz ki, de ez a bolti virágokra érvényes inkább.

Céges karácsonyi vacsora végén el lehetett hozni a mikulásvirágokat. 1 órát sétáltam a virággal a kezemben, zacskó stb. nélkül a minusz fokokban bécsben. A virág szinte össes levele megsérült, jött ki a fehér nedv belőle. Rögtön átültettem, mert tapasztalatom szerint sok föld kell neki, és ez a gondozásának kulcsa, majd locsoltam 2 hónapig mértékkel. Az addigra halottnak tűnő növény 2 hónap után hozta az első piros leveleket, majd virág nélkül a zöldeket, és él és virul.

Szaporítás: minimum 2 hónapig legyen vízben a hajtás, majd el kell ültetni, és mindig bőséges vízzel locsolni addig, amíg nem hoz új leveleket.

Ennyi a titok. Nálam huzatban, 15-35 fokban van a növény, és nem panaszkodik, hanem gyönyörűen néz ki.
süti beállítások módosítása