Régi népélet naptára

2012.10.15. 08:30 - pitypalang

2012 okt.JPG

Október - Mindszent hava

42. hét:

- október 15. (Teréz): Teréz napja sok helyen asszonyi dologtiltó napnak számított. Tartózkodni kellett mindenféle házimunkától, tilos volt mosni, kenyeret sütni, mert ha ezt megszegték volna, bajt hoztak volna a házra. A Délvidéken sok helyen ma is betartják ezt a szokást.

Ahol nem Ferenc napján, ott Teréz napján kezdődött a szüret, így a Balaton-felvidéken és Egerben, ahol „terézszedés” a neve.

- október 16. (Gál): A jövő nyári időjárásra enged következtetni, mert idén az időjárás már nem okoz gondot a gazdálkodóknak.

- október 20. (Vendel): A pásztorok védőszentjének ünnepe. A legenda szerint Szent Vendel a 7. században élt ír királyfi volt, remetéskedett, majd egy birtokosnál őrizte a nyájat. Főleg a Dunántúlon és a Jászságban e napon nem fogták be a jószágot és vásárra sem hajtották. A hortobágyi pásztorcsaládokban gyakran keresztelték Vendelnek a gyerekeket.

- október 21. (Orsolya): Amilyen az idő ezen a napon, olyan lesz a tél. Ha ezen a napon szép idő van, olyan lesz karácsonyig. Orsolya napján le kell szedni a káposztát, nehogy az esőtől megrepedjenek a fejek. Kőszeg környékén e napon kezdődött a szüret.

Szólj hozzá! Címkék: szüret káposzta október betakarítás régi népélet naptára

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása