A damilos gyomirtás és a bokorhalál

2012.10.04. 09:30 - Czauner Péter

Az őszi kerti nagytakarítás kiváló szerszáma a motoros fűkasza. Igazi univerzális pucoló. Messze sokoldalúbban használható, mint névadó rokona, a kasza. Mondják damilosnak is. A fű- és gazvágáson túl a „bátrabb” gaz, sőt csalitos irtására is alkalmas. Ehhez azonban nem elég a nejlonszál, szükség van a bozótvágó pengére is.

magas-fű-estén.jpgMagas fű esetén

Van belőle elektromos és robbanómotoros hajtású. A legkisebb berendezés inkább csak kiegészítő a fűnyíráshoz, a nagy teljesítményűek viszont már csodás gaznyüvők. A damilos fűkasza kezeléséhez állóképességre, sűrű szövésű, hosszú nadrágra mindenképp szükség van, jó, ha van arcvédő is, de a szemvédő nagyon fontos. Kutyás környéken érdemes előbb alaposan szemügyre venni a vágandó terepet, mert a 100 km-es sebességgel repülő kutyapiszokkal nem kellemes találkozni. De a kellemetlenségek mellett számtalan előnye van. A pörgő damilszál mindent elvág, kipiszkál, amihez hozzáért, ugyanakkor a kemény dolgokat megkíméli. Ezért az oszlopok, szegélykövek, gyepen álló fém hintaágyak lábai körül mással nem is lehet ilyen tökéletesen füvet nyírni anélkül, hogy nem kellene elmozdítani az akadályt. Ha sikerül elsajátítani a srégen totyogást, kiválóan alkalmas meredek rézsűk ápolására is.

A bozótvágó üzemmód pedig egyenesen új távlatok nyit a hangos kertészkedést is kedvelő őszi kerti rendrakóknak. Némi rutin megszerzése után az időnként nagyot csendülő, villámgyors acélpenge ügyesen felszecskázza a csalitost, kertszélt.

al-ko_fukasza.17925.728x485.jpg

Néhány hátulütője azért van a damilos szerkentyűnek, ezért használatakor önuralmat kell gyakorolni. A hullámzó lépések miatt igen nehéz vele egyenletes, sima gyepfelületet vágni, ezért meg kell maradni a fűnyíró tologatása mellett. Ennél nagyobb bajt okozhat, ha a fák, cserjék tövét tisztázzuk vele. A damil ugyanis tökéletesen „körbenyalja” a növények tövét, csakhogy ilyenkor a gyomirtás közben 1-2 centis sávban lenyúzza a kérget is, amivel megszakad a növény nedvkeringése, vagyis ezzel a halálát okozzuk. Pontosan ezt elkerülendő, műanyag terelővel is ellátták a nyírót, úgy kell körbeügyeskedni a tövet, hogy ne a damil, hanem ez e védő szerkentyű érje.

3 komment Címkék: gyomirtás fűkasza czauner péter

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2012.10.04. 15:38:31

az a muanyag biszbasz az urge labat vedi es a damil hosszusagat allitja be, a fak korul meg ott a kezi sarlo, vagy a kapa, esetleg a kezi szegelynyiro ollo

ViktoriaF 2012.10.04. 18:02:46

Sima feluleten azert jobb a funyirogep nem? Ep most olvasok egy konyvet a metszesekrol es az iro abban az Europaban hasznalt kaszat tartja a legjobb eszkoznek a funyirasra. Es nem a mult szazadban irtak a konyvet...

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2012.10.05. 11:16:39

@ViktoriaF: haaattt... a funyiro az osszemulcsozza a fuvet amit nehez elegetni, na persze ha fuvet akar az ember ultetni akkor ugyis picin nyirja
süti beállítások módosítása