Encián - Miért kék, ha lila?

2012.10.02. 15:00 - sztroberri

A hétvégén nagy családi összejövetelt tartottunk a képen látható encián(fa) (Solanum rantonetii) árnyékában, melynek hatalmas méreteihez képest kicsi edény ad otthont. Ez némileg ellentmondásban áll a növénycsalád igényeivel, hiszen azt gondolnám, hogy a burgonya, a paradicsom és a padlizsán rokonaként az enciánnak is sok földre van szüksége. Persze, lehet, hogy ez is csak egy bizonyíték arra, hogy néném "zöldujjú" kertész, ami a családban eddig is köztudott volt.

blog2.JPG

Az Argentínában és Paraguayban őshonos encián fának és bokornak is nevelhető, akár 2 m magasra is megnövő örökzöld cserje. A kert, de akár a balkon vagy terasz hálás növénye is, mert ha jó helyet találunk neki, májustól októberig ontja gyönyörű lilás virágait. Cserébe nem kér mást, csak napos, szélvédett helyet, jó vízelvezetést és heti vagy kéthetenkénti tápoldatozást.

A sárga közepű virágok jól mutatják a burgonyafélékkel való rokonságot.

krumplivirág.jpgKrumplivirág

DSC_0387.JPGPadlizsánvirág

Tavasszal szabadföldbe is kiültethetjük, de télen mindenképpen óvni kell, mert fagyérzékeny. Ezért 5°C-on, nagyon kevés öntözés mellett kell védett helyen tárolni, pl. leandereinkkel együtt.

blog.JPG

A gazdag és hosszan tartó virágzás fontos előfeltétele a korai metszés. Még kihajtás előtt (akár már február végén) minden ágat vágjunk vissza a felére. Mivel az encián nagyon gyorsan nő, és hajtásai hamar fásodnak, a nyár folyamán is nyugodtan megmetszhetjük. A levágott szárakból szaporíthatjuk a növényt: a hajtást nedvesítsük be, mártsuk gyökereztető porba és ültessük kis cserépbe. Próbálkozhatunk a vízbe tevős módszerrel is, ilyen buja növekedésű növénynél nyugodtan belefér egy kis kísérletezés.

A címre visszatérve: mivel én még csak a képeken látható lila virágú enciánnal találkoztam, kicsit utánaolvasgattam, és arra a következtetésre jutottam, hogy az enciánkék szín a nevét valószínűleg nem erről a virágról, hanem a közép-európai hegységekben honos, vadon növő kék virágú tárnicsokról (Gentiana) kaphatta, melyeket a köznyelv enciánnak is hív. Mondjuk erről:

12816_20071118_182315.jpgPompás tárnics

Vagy más magyarázata van?

Forrás: itt és itt.

14 komment Címkék: metszés örökzöld encián cserje tárnics fagyérzékeny

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ViktoriaF 2012.10.02. 20:18:52

Szerintem is a Gentiana-rol jon a kek szin.
A Solanum rantonnetii biztos jol van irva?

sztroberri · http://kapanyel.blog.hu 2012.10.02. 21:08:05

@ViktoriaF: Lehet, hogy tényleg 2 n, mindkét írásmóddal találkoztam vele...

videki_pesti 2012.10.02. 22:21:55

Én csak kedvelem a növényeket, sokszor a közismert nevüket sem tudom, nem még a latint. De az biztos, hogy az encián nem szerepel a képeken.

Ez viszont biztos az, Ausztriában kaptuk lencsevégre:

picasaweb.google.com/108862384671888488790/Encian?authuser=0&authkey=Gv1sRgCOvvz_unuoqjjQE&feat=directlink

És ez kék, élőben talán még inkább...

HgGina 2012.10.02. 22:50:53

Talán azért kék az encián, mert kék és nem lila. Legalábbis, amelyik Gyimesben terem, az kék.

Göndör 2012.10.02. 23:43:08

Meg amúgy is, biztos, hogy enciánkék, és nem ciánkék? Csak mert olyan van más nyelvekben is, a latin "kyanos"-ból, ami sötétkéket jelent.

Lásd pl: en.wikipedia.org/wiki/Ferrocyanide

Göndör 2012.10.02. 23:47:02

@Göndör: Ok, ezt benéztem, nem latinból hanem görögből, de a lényeg ugyanaz.

ViktoriaF 2012.10.03. 03:58:05

@videk_pesti, a Gentiana nemzetsegnek tobb faja van. A te Gentiana verna-t fotoztal.

HgGina 2012.10.03. 08:44:22

@Göndör: nem kéne a kóróból színtani kérdést kreálni.
A ciánkék az a kékeszöld megfelelője. CMYK összetevők közül a C. RGB-ben G+B.
Az enciánkék pedig nagyjából az RGB-ből a B összetevő, CMYK-ban C+M. Amit egyesek lilának hisznek, pedig az a kék.
Alapvetően az a probléma egyik gyökere, hogy általános iskolában nem verik bele a sok gyerekbe az additív és a szubtraktív színkeverés alapjait. Az egyik a nyomdai alapszínekkl működik (CMYK), a másik pedig fény alapú (RGB), Ha a CMYK alapsízneit egymásra nyomod, fekete az eredmény (elvileg, de ne menjünk bele a nyomdai festékek színhelyességi képességébe). Az RGB esetén pedig polikromatikus fehér.
Amíg ezt nem tanulja meg általános hetedikben, addig ne írjon valaki blogot!

HgGina 2012.10.03. 08:52:56

@Göndör: wikiből egy ferrocianidot felhozni példának legalább akkora sütyürütyüség. A kálium-ferrocianid pedig sárgásvörös. Akkor a cián ezek szerint sárgásvörös? Olyan anyag meg különben sincs, hogy cián. Csak cianidok vannak. Ciánként közkeletűen valamelyik cianid gáz formáját emlegetjük, talán a káliumcianid, ha nem tévedek. Nem vagyok kémikus, simán tévedhetek benne.
A kén sárga. Mégsem példálózik senki a kénsavval, hogy az meg színtelen, tehát ezért a kén színtelen lenne. A higany ezüst színű, mégsem a higanyoxid a példa, mert az meg vöröses-narancsos színű. De a réz-rézoxid sem összevethető.

HgGina 2012.10.03. 08:57:46

Ja, és hagyjuk már a wikit a hülyeségeivel! A belinkelt ferrocianid az csak ionosként az. A példa anyag a kálium-ferrocianid, amiből ráadásul csak a 3 vegyértékűre igaz. Az 5 vegyértékű színe az a vöröses-narancsos. Talán ezért vörösvérlűgsó a neve.
Uff. Szóltam.

sztroberri · http://kapanyel.blog.hu 2012.10.03. 09:03:03

@videki_pesti: A képek mindegyikén encián szerepel, csak ennél a növénynél is (ahogy sok másnál) az okozza a zavart, hogy a köznyelv a burgonyafélék családjába tartozó enciánt is, meg a tárnicsfélékhez tartozót is enciánnak hívja. Ez utóbbi a vadon élő virág, melynek egyik kék fajtáját fotóztad le.

kjapp · https://napfenyesblog.wordpress.com/ 2012.10.03. 14:25:25

...Ciánként közkeletűen valamelyik cianid gáz formáját emlegetjük, talán a káliumcianid, ha nem tévedek...

de igen. a KCN ionos só, a HCN a gáz.

KISÁG 2012.10.07. 18:28:26

A "néném" encián fáját személyesen ismerem.A felvétel éppen olyan szép,mint az eredetije.Örülök,
hogy mások is láthatják és gyönyörködhetnek benne.

gólafa 2012.10.07. 19:37:20

Nekem is van egy hasonló / 15 éves / encián-fám.Ezt
a kora őszi időt nagyon kedveli,ilyenkor csupa virág.
Akik először látják "de gyönyörű " mondják és élvezik
a szép látványt.Aztán jönnek a kérdések : mi a neve,
hogyan kell gondozni,teleltetni és hol lehet besze-
rezni? Én szívesen elmondom,hogy hetente kap tápolda-
tot,szereti a félárnyékot,naponta öntözöm és minden évben szaporítok belőle pár darabot,amit aztán a jó ismerősök,rokonok elkönyörögnek.Szeretem,mert tavasz-
tól késő őszig lehet gyönyörködni benne és nem túl
igényes.
süti beállítások módosítása