Makkcsúzlival a galambok ellen

2012.08.31. 09:00 - Czauner Péter

Kedvelem a madarakat, ezért is örültem a rádióhírnek, hogy egy újabb madárfajt figyeltek meg Magyarországon. Utána is néztem itt, és kiderült, hogy a mással össze nem téveszthető kuhi valószínűleg a száraz meleg Afrikából érkezett az egyre melegedő magyar tájra.

kuhi_Szalai_Gabor_0001.JPGIsten hozott Magyarországon (Fotó: Szalai Gábor)

A madarak szívesen látott vendégek kertjeimben, a kuhi biztos nem jön, de a többiek igen. Télen etetem, itatom őket, nyáron inkább csak vízre van szükségük és arra, hogy költőhelyüket békén hagyjam.

Örülök, ha a gyümölcsösben fészket fedezek fel, amíg a fióka benne van, nem is permetezem a fát. A többit igen, s az évek alatt kiderült – legalábbis nekem -, a hogy a használt szolid szerek nem csökkentik a madarak számát, ugyanis minden évben visszatérnek. A nagyobbik kertben direkt a fürdőző fecskék miatt működtetek egy magasra spriccelő öntöző fejet. Automata indítja minden nap a megszokott órában a szórófejet, s az okos madarak nagy csapata azonnal meg is jelenik.

Tulajdonképpen csak a szarkákkal, az elvadult házi galambokkal és balkáni gerlékkel van bajom. A szarkával azért, mert mint fészekrabló a frászt hozza az énekes madarakra. A szép madár ráadásul eléggé zajos is. Az etetésnél sorukra váró, tetőn üldögélő galambok pedig kutyánkat izgatják. Az amúgy csendes eb megveszekedettül ugat, a galambok pedig a biztos magasságban békén üldögélnek.

Galamb elleni védekezés.JPGA tüske még mindig jobb, mint a légpuska

A kellemetlen patthelyzetet általában nehéz békés eszközökkel megoldani. Ezért jól jönne, ha a kuhi vagy valamelyik ragadozó időnként erre repülne, de ennek híján kénytelen vagyok rendszeresen célzott madárriasztással próbálkozni.

HawkGarden.pngA műanyag sólyom nem kér enni, csak van

Első lépésként, hosszas keresgélés után sikerült a ragadozó madarat formázó szélkakasra szert tenni. A galambokat nem zavarja, de a szomszéd tyúkjai rohannak védett helyre, ha fordul a szél és mozdul a vas(sas)kakas.

A galambok ellen a makk csúzlit szoktam bevetni. Erdőben gyűjtött makkal lövöm őket. Ha a lövedék véletlenül talál, akkor sincs nagy baj.

terrorEyes2.jpgSzigorú tekintet - aki ellenségnek hiszi magát, menekülőre fogja

Tudom, hogy másoknak sok bajuk van a hívatlan madarakkal, ezért is burjánzik a madárriasztók üzlete. A szigetelést bontó harkályok, cserepeket lelökdöső, piszkot hagyó galambok, mindent „összetojó” sirályok, kertet köpködő baglyok, termést lopkodó seregélyek és megannyi kárt okozó madarat kellene távol tartani. Szerencsésebb békés eszközökkel, trükkökkel űzni őket, mint gyilkolászni. Az ötletekért érdemes a világhálón körbenézni.

22 komment Címkék: galamb czauner péter kuhi madárriasztó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2012.08.31. 12:00:30

KUHI úr elég szigorú!! amúgy klassz a poszt, tetszett!

magyar bucó 2012.08.31. 12:32:46

És a madaraid hogyan reagálnak a műragadozókra? Mert, ha a galamb szarik rá, a cinke meg világgá megy, akkor mégiscsak a légpuska a legcélravezetőbb megoldás.

Ekegolyó 2012.08.31. 12:45:47

Engem az érdekelne, hogy azt a tüskesort hol lehet megvenni és mennyiért? Egyénileg vajon telepíthető?

OkoskaTo:rp 2012.08.31. 12:52:23

Az a gond, hogy a tüskéktől eltekintve az összes elriasztó eszközt megszokják a dögök egy hónap alatt.

A makkcsúzlival meg csak óvatosan, még mielőtt feljelent valamely kedves szomszéd állatkínzásért (még az sem lenne csoda, ha egy olyan, aki épp eteti őket - szintén illegálisan).

ErtelmetlenSzajkarate (törölt) 2012.08.31. 12:58:53

A műanyag sólyom fotoshopnak tűnik.

Ekegolyó 2012.08.31. 13:18:57

@magyar bucó: Király, köszi! Anno egyszer már meggugliztam, de minden cég, amit találtam, olyan titokzatosan kezelte, hogy elment tőle a kedvem.
Nálunk a közös képviselő konkrétan leszarja a galambok miatt emelt panaszokat, úgyhogy kénytelen vagyok magánakció keretein belül felszerelni valamit.

Чапаев 2012.08.31. 13:45:31

Hidd el, nem örülnél te annyira a kuhinak!
Nálunk is sok madár van a kertben, a be-becsapó ragadozók évente átlagban két ablaktáblát intéznek el, a helyi üvegesek nagy örömére! Az üvegtörő delikvensek természetesen sértetlenül odébbállnak, a preventív, csillogó-zörgő madárriasztók pedig abszolúte hidegen hagyják őket.

Birkesz 2012.08.31. 13:48:34

Még nagyobb probléma pedig, hogy még a tüskesor sem zavarja a galambokat. Simán látni, ahogy a tüskék között lődörögnek, legfeljebb kicsit zavarja őket a landolásban/felrepülésben.

Чапаев 2012.08.31. 13:54:34

@OkoskaTo:rp: Érdekes kérdés, hogy ha mondjuk étkezési célra lövöd le őket, a szigorúan 7.5 jouleos légpuskáddal, akkor az vajon miért lenne állatkínzás? Orvvadászat se nagyon, mert ha a vadászati törvény egyáltalán foglalkozik a "városi" galambokkal, legfeljebb dúvadként kezelheti azokat. Ja, igen, és szeretem a galambokat, neveltem is fel párat.

magyar bucó 2012.08.31. 14:12:25

@Чапаев: Én is szeretem a galambot, főleg levesben. :)
(Persze, nem a városi szárnyas patkányokat.)

péniszirigy feminista szűz strihkurva (törölt) 2012.08.31. 14:57:57

A kiakasztott zászlócskák, pörgettyűk, CD lemezek, villódzó biszbaszok semmit nem érnek, pár nap alatt megszokják a galambok. A tüskesor vagy drótok semennyire nem akadályozzák őket, vígan kotlanak köztük.
Sajnos tényleg az egyetlen normális megoldás a légpuska. Vagy a mérgezés, de ez nem elég szelektív.
A légpuska nagyobb élmény is, kis vadászat feeling.

Amúgy azokat kellene leginkább a töküknél fogva fellógatni, akik etetik a szárnyas patkányokat.

Én rendszeresen lőttem galambokat régebben, sose enném meg, annyi szörnyű betegséget terjesztenek.

Muad\\\'Dib 2012.08.31. 15:08:11

@péniszirigy feminista szűz strihkurva:
"...sose enném meg, annyi szörnyű betegséget terjesztenek."
Nem tudom honnan szülted ezt az ökörséget, de a galamb roppant kevés betegséget terjeszt, ami embernek is árthat. Körülbelül az ornitózis az egyetlen, de ez inkább az ürülék porának belélegzésével terjed.
Ami valóban veszélyes az a sok ürülék, amit széthagynak.

Anti Anyag (törölt) 2012.08.31. 15:23:36

Én még a kádár rendszerben figyeltem egy öreglányt, velünk szemben lakott. Odaszoktatta a galambokat és hétvégén hálóval 4-5-öt berántott, ette őket.

Mivel sok évig élt, azt gondolom, a városi galamb nem ártalmas.

McKinney 2012.08.31. 16:27:29

nem biztos, hogy a legfisseb verzió, de ez alapján légpuskával vadászni tilos:
" A légfegyver használatára vonatkozó rendelkezéseket többek között a fegyverekről és lőszerekről szóló 253/2004. (VIII. 31.) Korm. Rendelet 39.§ (3)-(4) bekezdései tartalmazzák: ● (3) A tizennyolcadik életévét be nem töltött személy csak cselekvőképes, nagykorú személy felügyelete mellett használhat festéklövő fegyvert, légfegyvert. ● (4) A kizárólag 7,5 joule vagy annál kisebb csőtorkolati energiájú tűzfegyver, festéklövő fegyver, légfegyver lőtéren (pincelőtéren, szobai lőtéren),

magánterületen, a fegyver használatára vonatkozó biztonsági előírások betartása mellett, kizárólag sportlövészetre vagy céllövészetre használható."

HPP · http://kaktusz-orchidea.hu 2012.08.31. 22:38:24

Látom rajtatok is eluralkodott a galambgyűlölet:)) Én is sokáig küzdöttem ezzel a problémával. Ha valahonnan el akarjátok riasztani őket roppant kitartónak kell lenni, mert roppant erőszakosak tudnak lenni. A neten van olyan tüskesor, vagy nem is tudom hogy hívják, ami működik. Ha azt látjátok hogy sétálnak közte a madarak, akkor rosszul van beállítva a tüskék távolsága, egyszerűen állítani kell rajta, hogy ne férjenek közé. Nekem az erkélyemen voltak ilyen galamb problémáim, állandóan oda akartak fészkelni, meg mindet összeszartak. Vettem tüskéket, felszereltem a korlátra, akkor meg egyszerűen átrepültek rajta. Igen ám, de visszafelé már nem volt olyan egyszerű kirepülni mint korábban, mert nem tudtak ráülni a korlátra kifelé menet. Aztán amikor jöttem riogatni őket nehezebben bírtak elrepülni. Azt vettem észre ez a probléma igazán akkor oldódott meg amikor felszereltem a tüskesort és még tele is pakoltam az erkélyemet. Akkor is kellett riogatni is őket minden évben, de azért egy idő után elmaradtak. Aztán ha egyszer elmaradtak, nem jöttek vissza max a következő évben.

zsuzsanon 2012.09.01. 15:08:59

Hol lehet kapni ezt a saskakast? Vajon a rigókat zavarhatja? Túlságosan szeretik a meggyfánkat. Én meg a rigókat, már van énekesrigónk is, törzsvendég.
@Чапаев: Az üvegre egyszerű, sötét madárformájú matricát kell ragasztani, ezt látom mindenhol Ausztriában.

lingra 2012.09.03. 09:44:22

Nekünk több mint három éve egy árva galambunk sincs, pedig addig az őrületbe kergettek: Elza Varjú a tuti megoldás, nekünk nagyon bejött. Ő egy élethű műanyag varjú, akit megtaláltok a www.szalljelgalamb.hu oldalon. Kíméletes, de könyörtelen :))))

Чапаев 2012.09.07. 13:45:30

@mynona-zsuzsa: Feltételezem, ezt a békésen ténfergő énekesmadarak távol tartására találták ki, de ez egy, ragadozó elől pánikszerűen menekülő gerlét, netán egy vadászó másik ragadozót nem fog elriasztani a táblaüveg töréstesztjétől.

Чапаев 2012.09.07. 13:50:03

@lingra: Egy ismerősömnek ilyen van az erkélyén, tőle fél méterre, a légkondi kültérije alatt meg vígan fészkel a galamb! XD
Ha előbb látom a kommentet, tuti lefotózom, pont a múlt szombaton mutatta a művarjú nem túl büszke tulajdonosa, némi öööö ... "szarkazmussal", mit is ér a szerzeménye! :)

Чапаев 2012.09.07. 14:01:21

@McKinney: Igen. És? Ez az ország pont a törvények szelektív alkalmazásáról híres. A lézerblokkoló használata is pártállástól függően illegális, hogy csak egy kirívó példát említsek! ;)

zsuzsanon 2012.09.10. 16:55:27

@Чапаев: Nem vagyok ornitológus, csak egy ötlet volt...
süti beállítások módosítása