Őszi gyeptelepítés: szőnyeg vagy mag?

2012.08.23. 09:00 - Czauner Péter

Bár a legtöbb kertbarátnak még az öntözéshez szükséges víz elővarázsolása jelenti a fő problémát, mert a nagy melegben a szokottnál többre van szükség a vezetékes vízként drága, kútvízként kevés nedvességből, de már hozzá lehet kezdeni az őszi gyeptelepítés előkészítéséhez.

Egyébként vannak olyan kertészeti árudák, amelyek árusítanak négyzetméteres tekercsekben gyepszőnyeget. Ez a vékonyabb pénztárcájú kertészeknek is ajánlható, ha kisebb, erősen lejtő területet kívánnak füvesíteni. Innen ugyanis a csapadék könnyen lemossa a csupasz termőföldet vagy a zsenge fűvetést. Gyepszőnyeget szeptember végéig lehet telepíteni, később viszont már annyira lehűl a talaj, hogy leállhat a fűfélék gyökereinek fejlődése, s a fagyok beállta előtt nem alakul ki végleges kapcsolat a gyepszőnyeg és a talaj között.
esculturas-en-hierba-espectacular-imagen-3.jpg

A telepítés előtti gondos talaj-előkészítést a gyepszőnyeg is igényli. Az őszi telepítés alkalmával – a magvetés esetében is – kell az alapozó műtrágyákat kijuttatni. A szakáruházakban különleges összetételű gyeptrágyák vásárolhatóak. A vödrökben árusított (100–300 négyzetméterre való) műtrágyáért 5-10 ezer forintot kérnek. A gazdaboltokban ugyanakkor 40 kilós zsákban ugyanilyen összetételű műtrágya kapható, zsákonként tízezer forint körüli áron. Friss szerves istállótrágya kiszórása esetén meg kell fontolni, hogy vele vakondcsemegének számító rovarlakók is kerülnek a gyep alá.

A két centi vastag fűhengereket általában egy négyzetméteres (2,5x0,4x 1méteres) darabban hozzák forgalomba. A kiválasztáskor arra kell ügyelni, hogy a fűszőnyeg az aktív élet jeleit mutassa. Csak akkora mennyiséget szabad elhozni a kereskedőtől, ami aznap leteríthető. A szőnyegterítés kétemberes munka, 6-8 óra alatt 180-200 négyzetméter takarható le. A gyephenger-darabokat (főleg a rézsűn) résmentesen, téglakötésben kell egymás mellé helyezni. Ajánlatos vékony karókkal a talajhoz rögzíteni, nehogy egy bőségesebb eső után elvándoroljon.

A növényélet szempontjából bonyolultabb, a kertész számára egyszerűbb munka a fűvetés. Először ki kell választani a megfelelő fűmagot. Két fő fűmagkeverék van, a sport és a golf. A sport jobban bírja a tartós igénybevételt, a golf viszont szebb gyepet eredményez. Egy átlagos kertbe a golf ajánlható, azzal, hogy az esetleges kopásokat pótolni kell.

hiányos kelés.jpgA fiatal fű nem tűr semmilyen hibát

A friss vetésnek az a legkedvezőbb, ha porhanyós és – 5-8 százalék nitrogént, 10-15 százalék foszfort és 20-25 százalék káliumot tartalmazó – műtrágyával feltöltött, gyommentes talajba kerül. Közvetlen a vetés előtt a talajt teljesen el kell simítani. Erre vannak speciális szerszámok is, de egy amatőr kertésznek elég egy kétágú falétrára kötelet kötni, s ezt ügyesen keresztülhúzni a leendő gyep területén. Ezt követően kell a fűmag ágyát elkészíteni. Ehhez alkalmas eszköz egy másfél-kétméteres keskeny léc, amelybe öt centinként szöget kell verni úgy, hogy ebből legalább két centi – mint a gereblye fogai – kilógjon. A szerkezetet egy partvisnyélre kell stabilan erősíteni. Az olcsó, ám praktikus eszközt egymásra kereszt irányban kell a vetésre váró földön húzni. A kialakult négyzethálóra kell vetni a fűmagot. Ennek befejeztével a szöges keresztfa fordított, sima oldalával kell elegyengetni a talajt. Nem kell hozzá sok ügyesség, de az egyszerű boronálás hatására, a négyzetháló, egymástól öt centiméterre lévő találkozási pontjain a kellő mélységben találnak fészket a néhány darabból álló fűmagcsomók. Ezzel a módszerrel a 100 négyzetméterre ajánlott 3 kilós fűmagadag töredékére csökkenthető. A vetés után hengerezni kell, hogy a levegőt kiszorítsuk a laza talajból. A frissen vetett fűmag folyamatosan nedves talajt igényel, de nem szabad elárasztani, sűrűn, kisebb adagokban kell öntözni.

gyep.JPG

Ha az őszi gyeptelepítőnek szerencséje van, és jól választotta meg a locsoláskor a vízadagot, akkor a kemény fagyok beálltáig a zsenge fű bokrosodni kezd, s teljes bizonyossággal várhatja a tavaszt: a fű megered. Ősszel lehet a nyári fűkopásokat pótolni. A felülvetés legegyszerűbb technikája, ha a 4-5 milliméteres lyukú tarhonyaszitával száraz virágföld, homok és fűmag keverékét szitáljuk a kopár foltokra. A folt földjét a vetés előtt elég egy gereblyével barázdálni. Ha nagyobb foltot kell pótolni, vagy olyan részt, amelyet már meghódított a gaz, akkor érdemes a területen totális gyomirtást végrehajtani. A kihúzott gazt azonban a területről el kell vinni, mert a szívós növények képesek újra gyökeresedni, vagy kiszáradt állapotban is beérlelni és elszórni a magvakat.

A foltmentes, egészséges gyepet aztán már csak ki kell csinosítani a kerti parti előtt:

2 komment Címkék: gyep fűgondozás czauner péter

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fromdtod 2012.08.23. 21:43:12

Nem tudom, hogy ilyet illik-e itt kérdezni, továbbá, hogy láttad-e, továbbá hogy értesz-e hozzá. De a kopaszi gátnál milyen típusú fű van vetve? Mert az gyönyörű, és egészséges. Magyar közparkban én ilyet még nem láttam….

Czauner Péter · http://kapanyel.blog.hu 2012.08.24. 07:43:22

@fromdtod: KITE szárazságtűrő mag + rendszeresen nyírják + évente kétszer nagyüzemi kukorica gyomirtóval kezelik, ilyen az enyém is egy nagy gyümölcsösben. Ilyenkor kicsit sárga, de, ha eső éri magához tér, igaz ez bioregulátorral is kezelve van.
süti beállítások módosítása