Fekete áfonya

2012.07.25. 09:15 - Macskamenta

A fekete áfonya színével mindig is jóban voltam, nagyon tetszik a bogyók hamvas kékesfekete héja. Múltkor a piacon nem tudtam ellenállni neki, vettem egy kis adagot. Nem volt olcsó, de annyira ízlett az áfonyás mézes-vaníliás mascarponekrém, amit belőle készítettem, hogy utánanéztem a neten, mit is kell tudni erről a gyümölcsről, és hogy van-e esélyem arra, hogy a kertemben is megteremjen.

271623421246007923_rTA9cx45_f.jpgA fekete áfonya (Vaccinium myrtillus) a hangafélék családjába tartozó cserje. Jellegzetes közép- és észak-európai növény, a havasi, alpesi tájak bükköseiben, tölgyeseiben és fenyveseiben vadon él, még 2500 m-es magasságban is megtalálható. A Kárpátokban, az Alpokban nagy kiterjedésű cserjecsoportokban fordul elő, nálunk Sopron környékén, a Vas megyei erdőkben, a Nyírségben és Nógrád megyében találkozhatunk vele erdei túrák alkalmával.

152066924887456884_oZ5ddPTx_f.jpg

A feketeáfonya-cserje viszonylag alacsony növésű, 30-60 cm magasra nő, viszont széthajló ágai könnyen legyökeresednek, így kiterjedt, összefüggő növényrendszert alkothat; előfordul, hogy 1000 m2-nyi területet is beborít egyetlen tőről kiindulva. Fontos tápláléka az erdei vadaknak.

Nemesített változatait kertben is nevelhetjük: a savanyú, tőzeges talajt és a félárnyékot kedveli. De nem csak a gyümölcseiért érdemes tartani, minden évszakban díszít: tavasszal fehér vagy halvány rózsaszín virágaival, nyáron és ősszel kékesfekete bogyóival, télen pedig a sárgára vagy pirosra színeződő vesszőivel.

273734483571186700_F8vDVyH9_f.jpg

Talajába keverjünk szerves trágyát, tőzeget, faforgácsot. Gyökerei a könnyen kiszáradó felső talajréteget hálózzák be, ezért vastag mulcsréteggel kell védeni a növényt a gyors kiszáradástól. Augusztusban és szeptemberben fokozottan figyeljünk arra, hogy nedvesen tartsuk az áfonya földjét, mert ekkor differenciálódnak a következő évi termőrügyek. Az áfonyabokrok metszéséről és a különböző áfonyafajtákról bővebben itt olvashatunk.

152559506097226733_FaxCZmbz_f.jpg

Az áfonya fő értéke mindenképpen a termése, amely amellett, hogy rendkívül ízletes, tele van minden jó és hasznos hatóanyaggal. Ezek közül legfontosabbak az antioxidánsok (antociánok, proantociánok, leukoantociánok, flavonolok...), ezek segítik a kötőszövetek, a bőr megújulását, antibakteriális hatásúak, és serkentik a keringést is. Erősítik az immunrendszert, védik a szemet, mert serkentik a szemfenék ereinek vérellátását. Az áfonyának ezt az utóbbi hatását a II. világháborúban használták ki angol pilóták, akik bevetés előtt rendszeresen, nagy mennyiségben fogyasztottak áfonyalekvárt, ettől jobban láttak a sötétben. Manapság is hasznos lehet az áfonya szemvédő, látásjavító hatása, mivel a legtöbb ember órákat tölt a tv vagy a számítógép képernyője előtt. A cukorbetegeknél kialakuló látáscsökkenés ellen is hatékony ez a gyümölcs, de ekkor már érdemes a patikákban kapható koncentrátumokat alkalmazni.

16466354857052317_6dqVHbXl_f.jpg

Az áfonyában még rengeteg vitamin (A-, B1-, C- és D-) is megtalálható, valamint katekinek és pektin. Cseranyagai összehúzó hatásúak, segítenek a hasmenés elmulasztásában, és hatékonyak fogínygyulladás, torokgyulladás ellen. Visszér és aranyér kialakulását is gátolja, gyomorfekély ellen is kitűnő a fekete áfonya, de cukorbetegeknek is ajánlott a fogyasztása, mert jótékonyan hat a vércukorszintre.

A fekete áfonyának nem csak a bogyóit, de a leveleit is felhasználták a népi gyógyászatban: ezeknek vérnyomáscsökkentő, vizelethajtó és köhögéscsillapító hatásuk van.

154670568422587950_CkAreKdq_f.jpg

A fekete áfonyát fogyaszthatjuk nyersen, de készíthetünk belőle szörpöt, lekvárt, bort, likőrt, pálinkát, a szárított, aszalt bogyókat pedig leforrázva teaként is elkészíthetjük. Fagyasztva is hónapokig megőrzi a zamatát.

Forrás: itt, itt és itt.

Képek innen.

5 komment Címkék: vitaminok ásványi anyagok mulcs cserje fekete áfonya hangafélék

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nadivereb 2012.07.25. 22:07:32

Meg kell jegyeznem, hogy kertészetekben nagyon ritkán lehet kapni a Vaccinium myrtillust, ha egyáltalán. Amit fekete áfonya néven árulnak, az a legtöbb esetben Vaccinium corymbosum, vagyis amerikai feketeáfonya/ kék áfonya/ fürtös áfonya. Nem véletlenül: a hazai fekete áfonya (V. myrtillus) egy alacsony, lassú növésű, egyenetlenül és kevés termést hozó növény, a termései ráadásul általában magánosak. Az amerikai faj (V. corymbosum) ezzel szemben egy magas bokrú (nem kell hajolgatni a szedéshez), fürtökben bőven termő növény, ráadásul kismillió nemesített fajtával. Ha jól tudom, a pH-val szemben is toleránsabb, ez még semleges talajban is eléldegél, bár nyilván jobban fejlődik savanyú földben, mint minden áfonya (és majdnem minden hangaféle).
A második-harmadik-negyedik képen biztos, hogy nem V. myrtillus van, és csak azért nem mondom, hogy V. corymbosum, mert Észak-Amerikában él hasonló fajból vagy két tucat.
Egyébként ha valakit érdekel, úgy lehet egymástól üzembiztosan elkülöníteni a kettőt csak a termés alapján, hogy a V. myrtillus húsa sötétvörös és fog, mint az istennyila, a V. corymbosumé meg (fajtától függően) fehér, zöld vagy rózsás, csak a héja kék, ennek megfelelően sokkal kevésbé is fog.

Behajtó70 2012.07.25. 22:47:12

Le sem lehet mosni. Max lekopik. De ez tényleg jó a szemre?

osgood 2012.07.26. 09:00:04

@Behajtó70: Jó, bár kell egy kis gyakorlat ahhoz, hogy pislogáskor ne guruljon el.

petru 2012.07.26. 09:40:51

@osgood: az evtized humora! Napokig fogok fetrengeni.
süti beállítások módosítása