Miért sárga a sárgarépa?

2012.07.04. 10:00 - kapanyél

Több kertészeti szakkönyvben olvashatjuk, hogy a sárgarépa eredetileg nem narancssárga volt. Az első termesztett sárgarépák színe lila, citromsárga vagy fehér volt, a narancssárga csak később jelent meg. De hogyan, és miért? Erre a kérdésre egyik könyv sem adott választ. Végre Jamie és Adam (Az Állítólag c. műsor vezetői a Discovery csatornán) megválaszolták a blogjukban:

55-37373-carrot_orange.jpg

 „A sárgarépa azért narancssárga, mert a narancs is narancssárga.”

Nos, ettől nem lettünk sokkal okosabbak, de a történet annál érdekesebb.

A rómaiak által Kr. e. 35-ben alapított dél-francia kisváros, Arausio nevét eredetileg 'Aurenja'-nak ejtették. Valószínűleg ebből lett az orange, mikor a franciák a perzsa 'narang'-ot határozatlan névelővel 'un naranj' –nak mondták, majd a névelőt egyszerűen lecserélték az ’or’= arany szóra. Így ismerősebben is hangzott, meg értelmes is lett. Amikor hallgatag herceg, Nassau-Dilneburgi Vilmos 1544-ben megörökölte az Orániai hercegséget, felvette az Orániai Vilmos (William of Orange) nevet. Ő lett a németalföldi szabadságharc vezetője.

Ebben az időben a hollandokat tartották Európa legnagyobb répatermesztőinek. A répa színe akkor még lila, citromsárga vagy fehér volt. A 17. században aztán egy nagyobb béta-karotin-tartalmú fajtát nemesítettek ki, ez volt az első narancssárga sárgarépa. A holland farmerek Orániai Vilmos tiszteletére elkezdték nagyban termeszteni az új narancssárga színű fajtát, így a hagyományos fajták visszaszorultak. Politika és divat - ki gondolta volna?

Ma már az eredeti színű répák számítanak ritkaságnak. Sajnos, pedig ezek a színes répák remekül feldobják a salátákat. A következőkben 5 fajtát mutatunk be, amelyeket érdemes elvetni a kertünkben:

1. 'Cosmic Purple' A sárgarépa héja élénk lila, a belseje pedig narancssárga. Zamatos, édes fajta. Egy másik lila színű fajtát a 'Purple Dragon'-t is beszerezhetjük internetes áruházakban.

répa1.jpg

 2. 'Atomic Red' Ezek az élénk piros sárgarépák akár 20 cm-esre is megnőnek, és nagyon ízletesek. Megfőzve édesebbek, de nyersen is nagyon finomak.

répa2.jpg

 3. 'Snow White' A forgalmazók szerint ez a fajta volt a legnépszerűbb a középkorban, és ma is egyre több helyen termesztik. Krémfehér színű, ropogós húsú fajta. Megfőzve és nyersen egyaránt nagyon finom.

 4. 'Lunar White' Ennek a fajtának krémfehér színe és enyhe íze van, igazi csemege.

il_570xN.174347414.jpg

 5. 'Amarillo' Ha citromsárga színű fajtát szeretnénk, akkor az 'Amarillo' a legjobb választás. A gyökér akár 20 cm hosszú is lehet, a húsa nagyon édes.

il_570xN.238474241.jpg

A hagyományos fajták közül nálunk ezek a leggyakoribb konyhakertben termeszthetők:

Nantesi: narancssárga színű, jó terméshozamú, édeskés ízű.

Ibiza: vörös színű, kiváló ízű fajta.

Párizsi vásár: narancssárga színű, rövid, gömbölyded formájú, finom ízű, korai fajta.

Duwicki: narancssárga színű, apró, gömbölyded fajta.

Amsterdami: narancssárga színű, hengeres gyökerű fajta.

Kerti (Marktgärtner): Narancssárga színű, hengeres testű fajta.

Chantenay: Hosszú tenyészidejű, jól tárolható, narancssárga színű fajta, széles vállal. Hosszúsága 22-30 cm. A kötött talajokon is bőven terem.

Vörös óriás: Narancssárga színű, a nevéből is kitűnik, hogy hatalmas fajta.

Flakker: Narancssárga színű, széles vállú fajta.

Aki mégis szeretné kipróbálni a különleges színű fajtákat, rendelhet vetőmagot itt.

55-37374-carrots_teaser.jpg

Aki pedig ismer más rendkívüli sárgarépát, ossza meg velünk a tapasztalatát!

9 komment Címkék: sárgarépa

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

na__most__akkor 2012.07.04. 19:53:36

- Miért hívják a sárgarigót sárgarigónak?
- Mert sárga.
- De miért rigó?

Hanzo The Razor 2012.07.05. 20:25:48

Agrár egyetem növényélettan tantárgy megadja a poszt címében felvetett kérdésre a választ, ugyanis a poszt szövege érthetetlen módon csak béna viccelődést tartalmaz, de nem szerepel benne a két kulcsszó: karotinok és antociánok. Komolytalan blog, ide sem jövök többet.

kapanyél 2012.07.05. 20:39:19

@Hanzo The Razor: A kérdés az volt, miért narancssárga, ha eredetileg lila, fehér vagy citromsárga volt. A választ erre a kérdésre kerestük, mivel a karotinokat nem gondolnánk új információnak...

nyubocs 2012.07.06. 09:54:04

A Lunar White és a Solar Yellow (nekem ez a sárga van) egyik érdekessége, hogy mivel sokkal lágyabb a textúrája, hamarabb meg is fől, tehát egy kicsit később kell az ételbe tenni.

Érdemes még megemlíteni, hogy a lilák közül a Dragon Purple az jóval zömökebb és testesebb. A Cosmic Purple már valamivel nyúltabb. Érdekes még a Purple Haze, amelyik viszont a másik kettőnél viszont vékonyabb, hosszabb szálú.

Az Atomic Red-del annyi a bajom, hogy ha nincs megfelelő vízellátás vagy ha a kelleténél tovább marad a talajban, akkor kifakul és amolyan serózsaszín lesz, erre ügyelni kell nála.

Annyit még, hogy bár találkoztam már a Flakker névvel (főleg magyar oldalakon), de azt gondolom, hogy annak a hivatalos neve Flakkee.

Na a Flakkee az a fajta, amelyiket az óriás sárgarépák kiszelektálásához is használnak. Nekem 50-60 dekásak teremtek tavaly, mindenféle különösebb kezelés nélkül.

Pre-900s
Afghanistan and vicinity
Purple and yellow

900s
Iran and northern Arabia
Purple, Red and yellow

1000s
Syria and North Africa
Purple, Red and yellow

1100s
Spain
Purple and yellow

1200s
Italy and China
Purple and red

1300s
France, Germany, The Netherlands
Red, Yellow & White

1400s
England
Red & white

1500's
Northwest Europe
Orange, Yellow & Red

1600s
Japan
Purple and yellow

1600s
North America
Orange and white

1700s
Japan
Orange and Red

nyubocs 2012.07.06. 10:02:23

Azaz bocs, kimaradt, az első narancssárga répák a 16. században jelentek meg a termesztésben, de egyes források szerint tévedés azt hinni, hogy ők nemesítették ki, mivel a sárga répaváltozatról már korábbról is vannak fennmaradt források.

kapanyél 2012.07.06. 10:30:23

@nyubocs: Köszönjük a kiegészítéseket:)

zsuzsanon 2012.07.22. 18:03:57

@Hanzo The Razor: Az ősrépa (daucus carota) fehér volt. Akkor az ősrépában nem volt ezek szerint karotin és antocián. Hogy került bele?
Bár úgysem jössz többet...

zssch · http://wargame.hu 2012.12.30. 23:15:03

A 17. század valahogy kissé későnek tűnik nekem is. Képpel is illusztrálnám, egy németalföldi festmény 1559-ből:
www.wga.hu/framex-e.html?file=html/a/aertsen/christ_a.html&find=carrot

Egy másik 1564-ből:
www.wga.hu/framex-e.html?file=html/b/beuckela/market_w.html&find=carrot

kapanyél 2013.01.02. 14:31:23

@zssch: Akkor marad a 16. század:) Köszi a kiegészítést.
süti beállítások módosítása