Mit csináljunk a hétvégén?

2012.06.23. 08:18 - pitypalang

A nagy kánikula a hétvégén kissé alábbhagy, legalábbis manapság már értékelni kell, ha 30 fok alá süllyed a hőmérséklet. Fázni nem fogunk, úgyhogy a kerti teendőket a kora reggeli és az esti órákra kell időzíteni.

41462.jpg 

- Javában zajlik a betakarítás, szedhetjük a cseresznyét, meggyet, őszi-és kajszibarackot, málnát, ribiszkét, igazi dőzsölős időszak ez.

- A málnaszüret utána a hajtásokat vágjuk le a talaj felszínén, majd a talajt takarjuk komposzttal és kéregmulccsal, és tartsuk nyirkosan, így elkerülhetjük a vesszőelhalást.

- A szamóca leveleit vágjuk vissza, adjunk neki szerves trágyát és komposztot. Ha a letermett ágyásokba idén már nem ültetünk semmit, vessünk angol (fehér) mustárt, mézvirágot zöldtrágyának. Így humuszban gazdag, jó termőtalajunk lesz.

- Egyébként meg a szokásos locsolás, fűnyírás és küzdelem a kártevők és a gyomok ellen.

Ha valaki a hétvégét a Balatonon tölti, látogasson el Tihanyba: érdekes és főleg illatos programnak ígérkezik a 8. Levendula Fesztivál. Szombat este kirándulás az Öreglevendulásba, napközben pedig ehető virágok kóstolója, levendulakötés, bábszínház. Részletes program itt.

Feldebrőn ma a ribizlié a főszerep: lekvárfőzés, -kóstolás, ribizlis ételek és színes programok. A falusias hangulatú rendezvény helyszíne a műemléktemplom környéke és a Tájház udvara. Részletek itt.

Aki pedig rózsás hangulatra vágyik, Szőregen (Szeged) a helye! A hagyományos Rózsaünnep már tegnap elkezdődött, de a lényeg a hétvégére esik. Szombat kora délután előadás kertbarátoknak a rózsáról, majd igazi karneváli hangulatot hoz a rózsafelvonulás, ahol több százezer szál virág díszíti az ünnepi menetet. Este még Rózsaboszorkányt is égetnek. Jó mókának ígérkezik, részletes program itt.

Szép hétvégét!

Szólj hozzá! Címkék: programajánló rózsa levendula komposzt ribiszke mulcs betakarítás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása