Hadüzenet az utcacsúfítóknak

2012.06.18. 10:00 - Czauner Péter

Amíg nem olvastam el a Fővárosi Közgyűlés kertkarbantartásra vonatkozó rendeletét, nem értettem, mi történt rest szomszédaimmal, akik egyetlen nap alatt, vad igyekezettel lenyiszálták ringlófájuk kihajló ágait, és rendbe tették sok éve slampos sövényüket. Pedig már megszoktam, hogy arrafelé csak hétrét görnyedve lehetett elaraszolni. A reklamálásra eddig az volt a válasz, ha nem tetszik, lehet a másik oldalon menni.

gyümölcsfák metszése.jpg

Pár méterrel odébb egy kerti bejáraton ágaskodó és kibukó borostyánköteget távolítottak el. A sarkon is megnyírtak végre egy kesze-kusza sövényt, egy olyat, ami mellett normálisan nem lehetett elférni a járdán. Emitt az utcában pedig kertészt hívattak, hogy a fa koronájából kihámozzák a már évek óta letörött és ott billegő ágakat.

Mi történt itt? – kérdeztem a családomtól, akik hasonló környékbeli esetekről számoltak be. Kis utánjárással kiderült, hogy a Fővárosi Önkormányzat új vagy módosított rendeletet alkotott a tiltott, közösségellenes magatartások szabályozására. Megváltoztatták a büntetési tételeket is. A közterület-felügyelők ezentúl a korábban 30 ezer helyett 50 ezer forintos helyszíni bírságot szedhetnek be, illetve 150 ezer forintig terjedő közigazgatási bírság kiszabását rendelhetik el.

A közgyűlésről cikkező sajtó szerint súlyos sápolás kezdődik.

Pedig nem, hurrá, végre! Legyen rend az utcán, a kertvárosban is! Ezentúl nem nőhet át a kerítésen a járdát, úttestet borító ág. Nem éktelenkedhet gaz az utcán, és így tovább. Nem hajigálhatják ki a szemetet a degeszre tömött kuka mellé. Ha mégis, akkor fizessen a tulajdonos.

Lehet, hogy rövidesen olyan lesz utcánk, mint bármelyik osztrák falu közterülete. Azt azért kétlem, hogy gyors lenne a váltás, de a pénz, pláne, ha büntetésre kell összeguberálni, nagy úr. Ha én lennék az ellenőr, egy-egy utcában csak egyszer büntetnék, hadd szaladjon a hír.

P1050517.jpgLehetne ilyen is...

Az azonban nagy kérdés, ki és hogyan, milyen szempontok szerint fog ellenőrizni, mert az előterjesztés annyit tartalmaz, hogy kilenc főt havi 280.270 forintos és egy főt 450 ezer forintos havi juttatásért alkalmaznak. Nyilván legalább saját bérüket illik megkeresni, ez közterhekkel együtt egy évre nagyjából 51 millió forint. Eddig az úgymond zöldfelületekkel kapcsolatos szabályok megsértésének észlelésével nem nagyon foglalkoztak, ugyanis tavaly csak 519 esetben rögzített bármit is a hatóság. Egy évvel korábban ez a szám 1221 volt, 2009-ben pedig 2477.

Tegnap este, mint a közösségellenes magatartás figyelője baktattam végig szokásos kutyasétáltató egyórás utamon. Szőrös szívvel legalább száz büntetési cédulát ki lehetett volna tölteni, igaz a körút érint egy nagy építkezést, és két szelektív hulladékgyűjtő szigetet. (Ez utóbbit használókat is megregulázza az új szabály.)

Az eredeti előterjesztést nem egyszerű megtalálni, de ide kattintva, az oldal megnyitása után, meg kell keresni az  „elöterjesztés és mellékletek végleges.TIF” sort, erre kell kattintani, majd a remélhetően felnyíló oldal alsó menüsorában a „következő oldal” nyíllal lehet előre lépegetve olvasni a rendelet szövegét. 

Kíváncsian várom környékünkön a további fejleményeket.

37 komment Címkék: büntetés rendelet metszés czauner péter kertkarbantartás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OkoskaTo:rp 2012.06.18. 12:00:21

A jogszabályban hol vannak felsorolva a kivételek? Mert a Máv területei, töltései nyilván nem lesznek egy csapásra rendezettek. Az önkormányzat vagyonkezelője által "rendezésre kerülő", ledózerolt telkeken azóta is nő a gaz.

Járok egy olyan úton, ahol az egykor 1,5-2 méteres járdából egy embernyi csapás sem maradt. Az egyik oldalon egy Máv (akármelyik alvállalat, kiskirály) tulajdonában levő csarnok kerítésén át nőnek ki a bokrok, az úttest és a járda közti 1 m-es zöldsávban gaz és nád ütötte fel a fejét.

De arra is kíváncsi lennék, vonatkozik-e majd a rendelet az önkormányzatokra, hogy legalább a hivatalosan kijelölt kerékpárutak járhatóak legyenek majdani arcplasztika és üvegszem nélkül. Igen: le kellene nyírni a belógó faágakat és cserjéket.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2012.06.18. 12:13:20

Szép, szép, csak tarthatatlan, ha nem fogják ellenőrizni. Az én szomszédom járdájánál nemhogy hajolgatni kell, hanem talán még machetával sem lehetne közlekedni. De hát mit várjon az ember tőlük, amikor a ház oldalában "hirtelen" kinőtt egy hatméteres ecetfa (sajnos nagyobbrészt az én telkemre - már kötöttem a tetőmre biztosítást).

Szembe szomszédom börtönben, ha jól saccolom vállig ér a parlagfű 3 éve senki nem tette be a lábát. Átlós szomszéd 7 éve meghalt, azóta árulják a házát, kevés sikerrel, mert az elvetemült érdeklődő csak utcáról nézheti meg : a madármeggy és orgona cserjéi 2m felett vannak. Másik átlós szomszédom pedig öregek otthonába ment hiszen 70év feletti egyedül élő, mentségére szolgáljon, hogy havonta rendbe teszi telkét.

Nem kisebbség (velük csak az a gond, hogy a szennyvizüket az emésztőből az úttest víznyelő árkaiba szivattyúzzák)

Budapest, 18. kerület, 2012

zum trucc 2012.06.18. 12:22:09

Visszataszítóan rendpárti írás.
Remélem, magadnak is kiállítod a büntiket:
vagy végig pórázon volt a blöki? És mi lett a kutyakakival?
Szóval, a túlzó szigornak csak az a híve, aki nem tudja elképzelni, hogy majd rajta csattan. Hát kívánok neked sok bírságot.

SvenH. (törölt) 2012.06.18. 12:22:37

eloszor is a sok rühes parasztot buntessek szejjel a parlagfu miatt aztan majd johet az osztrak pelda a lakoovezetben...

halaloszto 2012.06.18. 12:27:08

Nevetseges ez a cikk. Olyan, mintha valosagrol, valodi csaladrol, szomszedrol irna, kozben meg fikcio az egesz.

vajk

Anti Anyag (törölt) 2012.06.18. 12:34:28

Most olvasom, elloptak szinte egy egész szivattyútelepet, Szekszárdot árvízkor elöntötte a víz, a rendőrség lopás és károkozás miatt nyomoz. (Magyarul rutinszerűen kiállítanak két hónap múlva egy papírt, hogy a tettes nincs meg).

Illegális szemétlerakás ügyben eleve be kellene vezetni ami Tajvanon van, a büntetés 100.000 Ft-nak megfelelő összeg, ebből a felét az kapja, aki lebuktatja őket, (fotó). (Egész csapatok vadásznak)

Kovacsla 2012.06.18. 12:45:17

@zum trucc: Meg se fordul a kis fejedben, hogy esetleg a kulturált kutyatartók nem is olyan kicsi táborát erősíti? :)

letmetellyou 2012.06.18. 12:47:22

ki az a pár a fényképen?

zum trucc 2012.06.18. 12:57:57

@Macibb: Ha közterületen sétáltat, akkor nem esélyes minden szabályt betartani.
A drákói büntetések azért irreálisak, mert eléggé betarthatatlanok, túl szigorúak a szabályok. Bárki megbüntethető, a hatóság kénye-kedve szerint.
A közegek meg korruptak.
Szóval látszólag jó, ténylegesen nem jó.
Nézd meg, mi folyik a nyolcadik kerületben.
Büntetnek ezerrel semmiségekért, rossz ürügyekkel..
És jobb lett valami? Hát, nemigen.
Amúgy nem kicsi a fejem.
Kulturált kutyatartó az, aki nem szarik közterületre?
Igazándiból az a baj, hogy a kulturált kutya túl ritka, legfeljebb székrekedés esetén.

Anti Anyag (törölt) 2012.06.18. 13:16:48

@zum trucc: A te fogalmaid szerint Ausztria egy nagyon kemény náci ország.

Éltem kint, ott még a kukát sem oda teszed ahová akarod és nem a rendőr, hanem a szomszéd teteti veled odébb. Na meg kismillió rendszabály és mindent be kell tartani! (Be is tartják)

kicsinagy 2012.06.18. 13:21:49

Anyám panaszkodott:
ha nincs rendben a ház előtt a kert, akkor az a lakóé; neki kell megcsinálni.
ha kőművesmunka van a házban és a sittet 1-2 napra kiteszi a ház elé, hogy a munka végén elszállítsák, akkor az közterület és BÍRSÁGOLNAK terület-foglalásért!!!!
A szomszéd csak a város engedélyével vághatta ki az őáltala 10-20 éve ültetett (és azóta elöregedett) fát a háza elől!!!
Bezzeg a parlagfű az marad a töltés oldalakban, a vasút mellett. Sőt! Néhány éve a Niklára mentünk biciklivel a Bereken keresztül: a kukorica táblában sűrűn és 2-2,5 méter magasan állt és virágzott a parlagfű... Senkit nem érdekelt.A Berek szerintem természetvédelmi terület.

qwertzu 2012.06.18. 13:26:22

@zum trucc: "Ha közterületen sétáltat, akkor nem esélyes minden szabályt betartani."

Mert pórázon kell sétáltatni, és összeszedni a szart? Ezen kívül maximum a szájkosarat írhatják elő, meg kell kérdezni az önkormányzatot.

"Kulturált kutyatartó az, aki nem szarik közterületre?"
Nos én nem tartok kutyát, de szerintem minden kulturált kutyatartótól és kutya nem tartótól elvérható, hogy ne szarjon közterületre. Nos a kutyákkal persze más a helyzet, azok alkalomadtán szarhatnak közterületre, de a kulturált kutyatartók felszedik a kutyájuk szarát.

@SvenH.: Többek között ez is a cél.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2012.06.18. 13:26:31

Szerintem teljesen jó kis írás. A sok gaztól, parlagfűtől is fuldokolnak az emberek.

hungarisztan 2012.06.18. 13:26:44

Az ember akár még örülhetne is, ha nem tudná, hogy megint a szokásos népnyúzás egy újabb eszközéről van szó. Bírságolni ugyanis a korábbi rendelet alapján is lehetett volna, ha nagyon akarnak. Ez itt semmi másról nem szól, mint arról, hogy ha betalálnak valakit, akkor kevés munkával nagy lét lehessen szakítani.

Érdekesek a fizetések is, mikor többdiplomás, nyelveket beszélő emberek tengődnek minimálbérből vagy munkanélküliként. Félreértés ne essék: nem ez a fizetés a rossz, hanem a többi, amelyik meg sem közelíti ezt. De valahogy akkor is aránytalannak érzem, és kilóg a lóláb, hogy ezért a „magasan kvalifikált” munkáért valakik (vajon mik a felvételi követelmények?) ennyit keresnek...

Nem tudok hinni benne, hogy kitermelik a saját fenntartási költségeiket. Vagy ha igen, akkor az annál rosszabb lesz azoknak, akiket betalálnak. És innentől megint oroszrulett, hogy most kinek kell fizetnie és ki ússza meg. Persze, lehet (ál)naívan/cinikusan mondani, hogy legyen rendben a kerted és a portád, és akkor nem bírságolnak meg, na de aki ma Magyarországon abban bízik, hogy nem lehet olyan paragrafust találni, ami alapján ne lehetne bármikor megbírságolni, az olyan súlyos valóságérzékelési problémákkal küzd, hogy például a választójogot simán meg kéne vonni tőle beszámíthatatlanság miatt.

A „közösségellenes magatartás” gyönyörű jogi fordulat. Pénzbeszedésre biztosan alkalmas, de történetesen a társasházakban folytatólagosen elkövetett rendbontásokat, csendháborításokat, vagy a családon belüli erőszakot (ami mondjuk a közösséget is zavarja) valahogy sosem lehet büntetni úgymond „jogalap hiányában”.

Az a baj, hogy kurvára nem tudom elhinni, hogy ez a nagyszerű rendelet az emberek jobb életminősége érdekében született. Az ellenkezőjét annál inkább.

adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe 2012.06.18. 13:40:22

@zum trucc:
Gondolom azok közé tartozol, akik nagy ívben szarnak a szabályokra és fosnak attól, ha felbukkan a horizonton a jól megérdemelt pofáncsapás réme...
sajnállak:(

qwertzu 2012.06.18. 13:41:00

@Anti Anyag: De hát az osztrákok a németek meg a svájciak, egy felsőbbrendű népcsoport, jobb ha mi magyarok nem is próbálunk hasonlóan rendezett országban élni, nem való az nekünk. Ott ez benne van a néplélekben, nálunk meg nincs, kár erőlködni.

@kicsinagy: Mitöbb a havat is neked kell eltakarítani a házad előtti járdán. Példátlan!

"Bezzeg a parlagfű az marad a töltés oldalakban... a kukorica táblában sűrűn és 2-2,5 méter magasan állt és virágzott a parlagfű..."
Zavart? Bejelentetted?

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2012.06.18. 13:45:43

Abszolúte támogatom a dolgot. Vidéken valahogy mindenki odafigyel a "portájára" fenyegetőzés nélkül (1-2 parét leszámítva) csupán a saját jóízlése miatt, ha pedig valaki csak a pénztárcája kurtításán képes okulni, az fizessen mint a katonatiszt!
Jónapot!

zum trucc 2012.06.18. 13:55:25

@Anti Anyag: "A te fogalmaid szerint Ausztria egy nagyon kemény náci ország"
Forrás? Vagy szokás szerint egy kitalált idézet?
Te vagy Skicc Pál fordítottja. Akkor is idézést mímelsz, ha magad álmodtad meg a másiknak tulajdonított véleményt.
Te már akkor is hazudsz, ha kérdezel.
@adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe: Nem nyert, aggályos jogszabálykövető vagyok. Egy példa: 15 éve nem fizettem még egy parkolási bírságot sem. Nem szoktam megállni tilosban, stb.
Te viszont pocsék emberismerő vagy. Nem azért van véleményem, hogy saját kis nyomoromat magyarázzam.
@qwertzu: A te kutyád sosem fosik hasmenést? Te végig pórázon tartod? (Közterületen kötelező.) Gyakran hazudsz másban is?

dr. Ez is csak egy nick 2012.06.18. 14:01:55

Mondjuk pofátlanul magas fizetés közpénzből a 280 ezer, a 450 ezerrről nem is beszélve.

Ennyit mérnökök nem keresnek, akik azért mégsem lószarrugdosást tanultak évekig.

Ez megint csak nagy pénz kiosztása a haveroknak, semmi egyéb.

qwertzu 2012.06.18. 14:22:14

@zum trucc: Olvasni tudsz? Mint írtam nincs kutyám. Eddig vagy tíz alkalommal sétáltattam más kutyáját, és nem fogod elhinni: végig pórázon, és volt nálam műanyag zacskó ha szar is keletkezne.

Ez valami übermensch dolog? Lehet ez valami egyedi képességem, amire más nem képes, csak nem tudok róla? Nekem eddig nem tűnt nagy számnak, de a majd jelentkezek a következő csillag születikbe, Puzsér majd biztos megállapítja, hogy egyszerre forradalmasítom a szórakoztatás és a kutyasétáltatás művészetet.

Tényleg nem lehet elképzelni, hogy valaki pórázon sétáltatja a kutyáját és felszedi utána a szarát? Ez ma egy elképzelhetetlen minőségi szint Magyarországon számodra?

"Gyakran hazudsz másban is? " Anyád jól van?

@dr. Ez is csak egy nick: Ezek bruttó fizetések, oszd el őket kettővel.

Iza Béla (törölt) 2012.06.18. 14:43:45

"Bezzeg a parlagfű az marad a töltés oldalakban, a vasút mellett. Sőt!"
Ilyenkor érdemes írni a vasútnak, elég sokszor láttam nyertes ajánlattevős alkalmazottakat motoros kaszával fazonigazítani a töltést. Ha az ugyanis elkezd füstölni, komolyan veszélyezteti a vasúti közlekedést. Emellett az öngyiknek is jó búvóhely.

Viszont azt szeretném megkérdezni, hogy amennyiben a járda ezek után nem felel meg az előírásoknak, a közútkezelő hány napon belül köteles átépíteni megfelelőre vagy megszüntetni és az utat gyalogos közlekedésre alkalmassá tenni?

Iza Béla (törölt) 2012.06.18. 14:45:08

@qwertzu: sosem volt kutyám,, így nem néztem utána, de mintha kellene szájkosár is.

Bruttó fizetésnek kb. jó, különösen, ha ellenőrizni tudják, hogy zsebbe ne kapjanak az elnézésért...

zum trucc 2012.06.18. 14:50:18

@qwertzu: Mindenesetre, láttál te már kutyát közelről?
Tudom, tízszer sétáltattál.
Akkor lehet érvényes tilalmat hozni, pl. kutyákra, ha van kutyafuttató elég.
Anyukám hál'isten jól van, de nem az az eredeti foglalkozása, amire gondolsz. Én meg nem is kérdezek semmit a te édesanyádról.
Amúgy ne hidd magad csak azért übermenschnek, mert zavarosan, félreérthetően fogalmazol.

Terézágyú 2012.06.18. 15:01:33

Nekem is az a véleményem, hogy feleslegesek az új szabályok, mert a régieket sem tartja be senki.

A bkv megállókban is ugyanúgy bagózik mindenki, na bumm, vagy arrébb megy egy métert...

Lásd parlagfű. Évek óta óriási bírságot kell fizetni, lekaszálják, és ráterhelik a tulajra stb. stb. - és csökkent a parlagfüves terület???? Egy frászt.

Ha valaki meg akarnak szívatni, akkor megint van egy szabály, amit elő lehet venni...

qwertzu 2012.06.18. 15:02:45

@zum trucc:
Igen láttam kutyát. Ismerek olyanokat, akiknek van kutyájuk, és mindig pórázon sétáltatják őket. És mindig összeszedik a szart a kutya után.

Akkor egyszerű leszek: Miért lehetetlen pórázon sétáltatni a kutyát? Miért lehetetlen összeszedni utána a szart?

zum trucc 2012.06.18. 15:42:23

@qwertzu: A kutyának mozgásigénye van, és olykor lágyat szarik. Hugyozik is. A többi stimmel.

halaloszto 2012.06.18. 16:30:32

@Anti Anyag: Kismillio rendszabaly itt is van! Csak nem tartatja be senki. Es ahelyett hogy elkezdenek betartatni oket, inkabb hoznak ujabbakat.

vajk

Czauner Péter · http://kapanyel.blog.hu 2012.06.18. 21:50:58

@zum trucc: kutya nem csak úgy kakál, szeretem a a meleg kakát gyűjteni, és kizárólag pórázon sétál, ha nem úszkál a Dunában, Tiszában vagy éppen nem rohangál a vitorlázó ázóreptéren

zum trucc 2012.06.18. 22:55:20

@Czauner Péter: Hát igen,
"ha esik az eső,
akkor ázik a reptér
mégha vitorlázó is
a légi kikötő"
Ezt a verset én írtam neked. Az eszmei mondanivaló az, hogy te ugyan konkrétan baromságot írtál, de megmagyarázható.

Vitorlázó repülőtéren rohangálni az veszélyes a kutyulira is egy hangyafasznyit, nemde?
Sok meleg kakát kívánok neked.

kacsa. 2012.06.18. 23:25:10

@zum trucc: Lehet, hogy meglepő, de a kutyák - ha lehetőségük van rá - megválogatják, hogy hova kakiljanak. Az enyém (és sok más eb) például nem szeret aszfaltra, betonra vagy más szilárd burkolatú helyre üríteni. Persze a szükség nagy úr, _egyszer_ egy faltól falig leburkolt úton az enyém is a járdán végezte el a dolgát. Szilárd volt és fölszedtem.

Városban pórázon sétáltatni nem nagy dolog, bár rendszeresen beszólnak, hogy miért nem engedem el szegényt (ha van rajta sapka, ugyebár). A szarszedés szintén nem nagy kunszt. Ami viszont kihívást jelent: kukát találni. Mert az felénk elvétve akad 1-2 megállóban és az is vagy tömve van, vagy már felgyújtották, ráadásul egyeseknek nem tetszik, ha végigviszem a megállón a blökit, mert szerintük harap (szerintem meg nem, ráadásul olyankor láb mellett jön).

Szájkosár: tudtommal, ha nem veszélyes eb, az önkormányzati rendelet szabályozza, hogy mely esetben és mely fajtákra kell. Ez utóbbit marhaságnak tartom, de nem én hozom a szabályokat.

zum trucc 2012.06.18. 23:30:50

@kacsa.: Teljesen úgy van, ahogy mondod.
A kutya fő szabályként nem tehet semmiről.
Mondjuk egy 3-4-5 ember által lakott 50 négyzetméteres lakásba nem kell kutyát venni szerintem.
Persze, hogy a kutya is keresi a természethez hasonló körülményeket.
Az a baj, hogy még sosem ettem jóízűen elkészített kutyát.

kacsa. 2012.06.18. 23:39:57

OFF @zum trucc: És nem jóízűen elkészítettet? Ha ez minden vágyad, Budapesten állítólag van valami koreai étkezde, vagy kutakodhatsz a cigánysorok környékén is. Állítólag nagyon értenek hozzá, de az ismerős valamiért nem merte családlátogatáson megkóstolni.
Én szekunder vegetáriánus vagyok, úgyhogy maradnék a növényevőknél ;)

zum trucc 2012.06.19. 00:08:05

@kacsa.: Hát most lebuktam, nem ettem még rossz kutyahusit sem. De azért jól hangzott, ugyi?
Amúgy a vegák mind impotensek?

kacsa. 2012.06.19. 08:03:23

OFF @zum trucc: Gőzöm sincs, még nem jártam vegával. Őket aztán végképp nem tudnám elkápráztatni a főztömmel, mert ők még növény- és mindenevőket sem esznek... pedig pl. a nyúl (amellett, hogy nagyon aranyos háziállat) igazából ízletes egy lucernakoncentrátum ;)

zum trucc 2012.06.19. 10:47:57

@kacsa.: Jajj, most esett le, hogy mi az a szekunder vega, nem eszel ragadozókat. Hát ezzel mindnyájan így vagyunk, Európában csak növényevő-mindenevő emlősöket fogyasztanak. Disznóhúst sem eszel? Mert azért az nagyon finom tud lenni. A baromfi meg régen összeevett tücsköt-bogarat. A halak közül meg azért a ragadozók a finomak.
Mindenesetre, kerüld továbbra is a vegákat, jobb az elővigyázatosság.
A legjobbakat, kis víziszárnyas.

kacsa. 2012.06.19. 22:00:36

OFF: @zum trucc: Nem tartom szigorúan a "diétát", néha sertést is eszem. A baromfi étrendjéről van némi fogalmam: nálunk kb. mindent megesznek, ami a csőrükbe fér.
Azt nem mondom, hogy viszlát, mert féltem a kutyámat. Egy ember kényelmesen jóllakhatna vele...

zum trucc 2012.06.19. 23:11:49

@kacsa.: Kedves vagy és jó a humorérzéked.
Amúgy meg nem fáj kutyára a fogam.
süti beállítások módosítása