Tavaszi tőzike

2012.04.11. 08:30 - thunbergia

A tőzikét (Leucojum vernum) sokan összetévesztik a hóvirággal, és valóban, sokban hasonlítanak egymásra.

Hóvirág

Tőzike

A tőzike eredetileg Dél-Európában őshonos, hagymás évelő növény, de mára már a Pireneusoktól egészen Romániáig és Nyugat-Oroszországig elterjedt. Tudományos neve görögül „fehér ibolyát” jelent.

Három fajtáját különböztetjük meg: a tavaszi tőzike, a nyári tőzike, amely májustól júniusig nyílik, magassága 40 cm, és az őszi tőzike, amely szeptembertől nyílik és mindössze 10–20 cm magas.
Mint az összes kora tavasszal virágzó hagymás növénynél, a tavaszi tőzike hagymáit is kora ősszel kell elültetni kb. 8–10 cm mélyre, és egymástól 20–25 cm távolságra.
A tőzike egész évben igényli a nedvességet (még a nyugalmi periódusa alatt is), és kimondottan kedveli a teljes napfényt, csak a nagyon meleg helyeken viseli el a félárnyékos fekvést. Virágzás után tőosztással vagy magról szaporíthatjuk, de mivel önszaporító, évről évre újabb virágok jelennek meg.

A tavaszi tőzike 15–35 cm magas, levelei hosszúkásak, penge alakúak. Enyhén illatos, kis fehér harang alakú virágai vannak, mindegyik lepellevelének a csúcsán zöld (esetleg sárga) folt található. A virágai kora tavasszal, közvetlenül a hó olvadása után megjelennek.

Itt kell még megjegyeznünk, hogy a tőzike mindegyik része mérgező! Ennek ellenére érdemes mindhárom tőzikefajtát ültetni kertünkbe, így tavasztól késő őszig folyamatosan ontja virágait. Jó tudni, hogy az őszi tőzike nem fagyálló, ezért télire vastagon takarjuk be a tövét, nehogy kifagyjanak a hagymák.

5 komment Címkék: hóvirág tőzike hagymás növények

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aeidennis 2012.04.11. 09:51:32

Érdemes rendesen locsolni, mert ártéri növény. Szigetbecsén még tanösvényt is elneveztek róla a Dunaparton! :)

dunaiszigetek.blogspot.co.uk/2012/03/tozike-tanosveny-szigetbecsen.html

Idet 2012.04.11. 10:21:34

Nagyon szép, a kis visszahajló szirmaival.
Tud valaki valamit az ernyős sárma nevű szintén hagymásról?

Pinka-Panka 2012.04.11. 10:47:35

@Idet: nem szereti a tűzőnapot és sokat kell locsolni..
csillagvirágú madártejnek is nevezik, most kezd majd nyílni, hálás kis növény:)
Évelő szerintem...

OFWGKTA 2012.04.11. 11:37:51

ilyenunk van, csak lilában

Idet 2012.04.11. 15:01:05

@Pinka-Panka: Évelő, mert ahonnan hoztam az enyémeket, minden tavasszal találok másikat.
Köszi az infót!
süti beállítások módosítása