Ti kérdeztétek - Szakértőnk válaszol

Elhanyagolt kert rendbetétele - Az első lépések

2012.03.07. 08:00 - Bálint Károly kertépítő

Az utóbbi időben több kérdés is érkezett ebben a témában. Van, aki évek óta parlagon heverő telket örökölt, másnak nem volt ideje a kertre, és mire észbe kapott, már átláthatatlan káosz várta. 

Mielőtt nekikezdünk az elhanyagolt, „elvadult” kert rendbetételének, célszerű a helyszínre kihívott szakembertől tanácsot kérni. A feladat összetett, sok függ a meglévő állapottól és a kert adottságaitól. Ezzel együtt azért van néhány általános feladat, melyeket az ilyen kerteknél biztosan el kell végezni:

1. A területen lévő fák, cserjék metszése, irtása, takarítása. Időpontja március, a nagyobb fagyok elmúltával.

2. Amikor a fagyos talaj már kiengedett, mechanikusan távolítsuk el a magas, elszáradt egynyári gyomokat. Takarítsuk át az egész területet villa, lombseprű, gereblye segítségével! Vágjuk le a gyomot a lehető legalacsonyabbra és gyűjtsük be!

3. Várjunk addig, amíg a gazok 15-20 cm-esre nőnek, csak ezután alkalmazzunk lombon felszívódó vegyszert. Permetezéssel juttassuk ki, ügyelve a teljes fedésre. A jobb hatásfok elérése érdekében feloldott nitrogén tartalmú műtrágyát is keverjünk a vízbe. Az időjárás függvényében 10-14 nap után elpusztulnak a gyomok.

4. Éles lapáttal, kapával nyessük le az elszáradt növényeket, és hordjuk ki a területről. Egyengessük ki a talajt a lehető legsimábbra, a vízelvezetési szinteket figyelembe véve, szükség szerint tömörítsünk!

5. A föld minősége határozza, meg milyen módszert alkalmazzunk a jó termőközeg eléréséhez. Trágyázás beforgatással, új földréteg felhordása, esetleg ezek kombinációja jöhet szóba.

Esetleges teendő
Előfordul, hogy a kert talajába törmelék-szemét keveredett. Ilyen esetekben legalább a felső 20 cm-es réteget ki kell tisztítani.

A későbbi gyomosodás megakadályozására régóta bevált módszer a "feketefóliás technológia", pl. szamóca termesztésénél. Lényege, hogy földmunkával kiemelt ágyásokat hozunk létre, kerülve az erős magassági eséseket. A közlekedő útsávokat letakarjuk geotextíliával, amit befedünk valamilyen vízátengedő anyaggal, pl. kéreggel, kaviccsal stb. Kettős a gyakorlati hatása: nagyban gátolja a gyomosodást, és elnyeli a lefolyó csapadékvizet. Az ágyásokat lefedjük fekete fóliával, a széleit súlyozzuk vagy rögzítjük, nehogy a szél "alákapjon". Ezután a fóliát a kívánt helyeken kivágjuk, és a palántákat ezekbe a résekbe ültetjük.

Érdemes egyszerű, mechanikusan üzemelő csöpögtető öntözőrendszert kiépíteni, amely közvetlenül csak a töveket látja el vízzel. A módszer nem csak a gyomosodást gátolja meg, a gombabetegségek ellen is véd, sőt öntözővíz-takarékos megoldás is.
Sok sikert kívánok!

Bálint Károly kertépítő

Fotók: Két cica kertje (Bezselics Ildikó)

23 komment Címkék: tanácsok fólia metszés bálint károly kertépítő

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

die nadel 2012.03.07. 09:45:34

Nekem évek óta komoly fejtörést okoz, hogy mit csináljak a zöldhulladékkal, egész pontosan a lenyesett gallyakkal. Van egy 300 nöles telek, rengeteg vadorgona bokorral, amit rendszeresen nyírni, ritkítani kell. Égetni nem lehet, az FKF feldarabolva, összekötve viszi el - de mivel rengeteg van - ez lassú, mire végzek a darabolással, újratermelődik ugyanannyi. Nézegettem már szállító cégeket, de azok meg köbméterben számolnak, amit én hosszú, ágas-bogas gallyak tekintetében nem tudok értelmezni. Van esetleg valakinek megfizethető ötlete?

budai zöld 2012.03.07. 10:04:47

@die nadel:
300 négyszögölön elfér egy komposzt. Apraját komposztálni, nagyját fatüzelni, közepesét vagy ágzúzóval komposztálni, vagy szintén elfűteni.

Lehet arról vitatkozni, hogy esztétikus-e a levágott ágakat a kert végében összehalmozni, de egyrészt pl. a sündisznók szeretik, másrészt meg frissen nyírt fűvel katalizálva egy-két szezon alatt elég jól elkomposztálódik. Ha ez nem fér be a oncepcióba, akkor tényleg el kell vitetni.

Szerintem egyébként égetni kertben csak extrém esetben kell, de ha körülnézek, látom, hogy ezzel törpe kisebbség vagyok.

vegyesfehér 2012.03.07. 10:11:21

Ahogy előttem szóltak: Vastagját égetni (akár tüzifaként), apraját aprítani. Barkácsáruházban már 30-40 eFt-ért lehet kapni ágaprítót. Ebből az aprított anyagból remek komposzt lesz. Azon nyersen még bele is lehet dolgozni a talajba. Agyagos talajt lazítja. Főképp ha az ember hagymát, fokhagymát akar ültetni.

Sirjeti 2012.03.07. 10:51:49

Olvasom, és frászt kapok. Gyomírtó? És ezek után termőképességről beszélünk?

2-es pontig, ok, de a gaz kinövését nem gyomírtóval kell megakadályozni, inkább rá kell szórni területtől függő mennyiségű mulcsot, és a gyom kinyírja saját magát a fényhiány miatt. 1 hónapnál kimerülnek a gyomok tápanyag tartalékai, és egyszerűen elpusztulnak a mulcs alatt. Mulcs lehet tüzép telepről származó faapríték(kb 10-ed annyiba kerül, mint a zsákos kiszerelés), szalma, kukoricaszár aprítva, bármilyen szálas takarmány aprítva.
Mulcsozás a gyomírtó helyett plusz tápanyagot visz be a földbe, így jobb lesz a kiskert termése.

Sirjeti 2012.03.07. 10:53:53

@die nadel:

Komposztálni, komposztálni, komposztálni.
El ne vitesd a szerves hulladékot! :)
Aprítva 1 év múlva a konyhai hulladékkal príma komposzt lesz belőle, amit meghálál a kerted.

pengusz 2012.03.07. 12:14:51

Hasonló problémákkal találkoztunk mi is nemrég. Én is komposztálni akartam első lépcsőben, de annyi volt a gally (az egyébről nem is beszélve), hogy egyszerűen nem volt megoldható.
Most tartunk 5 köbméternél (még szerintem ugyanennyi tuti lesz), ledarálva!
Szerencsére Csepelen a Csevak elviszi 1500/köbméter asszem az ára, 3 köbmétert így vitettünk el. Aztán most raktunk ki 22 zsák FKF-es zsákot. egyszerűen van olyan mennyiség, amit háztartási keretek között lehetetlen komposztálni :D
Vagy rakjak le valahová egy 5x2x1 m-es komposztládát? :D

Agicza · http://www.mds-epitesziroda.hu/ 2012.03.07. 14:25:56

@budai zöld: 'égetni kertben csak extrém esetben kell, de ha körülnézek, látom, hogy ezzel törpe kisebbség vagyok. '

Sziasztok, ez igaz, március végén legkésőbb elkezd füstölni hétvégente a telkes környék, de ha a posztban szereplő, évek óta elhanyagolt, parlagon heverő kertről van szó, akkor lehet, hogy mégis érdemes egy tarlóégetéssel kezdeni - főleg ha nem két zsebkendőnyi a kert. A felmagzott gyomkóróktól, amiket őrültség lenne a komposztba hajítani, az égetéssel lehet a leghatékonyabban megszabadulni.

@Sirjeti: '2-es pontig, ok, de a gaz kinövését nem gyomírtóval kell megakadályozni, inkább rá kell szórni területtől függő mennyiségű mulcsot'

Ami alatt az életképesebbje ugyanúgy kikel, tapasztalat. :P A gyomirtónak igenis létjogosultsága van egy ennyire elvadult dzsungelben, különben szélmalomharc lesz az első (-második) év...

Évekig kapálóztam a glifozát ellen, pedig egy bizonyos méret felett csak az hatékony, különben extrém esetben lehet akár napi nyolc órában csesztetni a kertet, csak a gyomok miatt, különösen faluvégen, ahol állandóan hozza a szél a gyommag-utánpótlást és az évek óta elfekvő magok újabb és újabb generációja kel ki, amint az előző adagot kihúztad. Persze, organikus öko-bio haszonkertnél nyilván marad a kapa meg az acatoló.

Egyébként meg komposztálni, komposztálni, komposztálni...

Ez vagyok 2012.03.07. 15:34:28

Nálam is mindig sok a vágnivaló fa, bokor. Az évenkénti két alkalommal, mikor "ingyen" viszik itt el a lombokat, alig fér a ház elé az összekötözött gally. Volt, hogy kialakítottam egy másfélszer másfél méteres csalitgyűjtőt az udvarban. Néhány év múlva mikor mégis kitettem az utcára, mert nem esett össze és felástam alatta a földet, többezer meztelencsiga tojást ástam ki.
Komposztálóm is van, két egyköbméteres. Sajnos ágszecskázóm nincs, de nálam sem férne el a sok gally még összeszecskázott állapotban sem.

herbivore (törölt) 2012.03.07. 16:03:50

hű, de vártam ezt a cikket, köszönöm! :)

a gyomirtótól, azt hiszem, egyelőre eltekintek
lehet, hogy ez megalapozatlan félelem, de két kicsi gyerekem van, az egyik nonstop földet túr, a másik meg nyárra már akkora lesz, hogy le lehet tenni a fűbe (gyomba, haha)
aztán ha nagyon reménytelen a helyzet, lehet, hogy kénytelen leszek vegyszerezni

herbivore (törölt) 2012.03.07. 16:07:55

a képek amúgy akár nálunk is készülhettek volna :(

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2012.03.07. 16:37:08

@Ez vagyok:
Nekem is gond a házi komposztáló alatt tanyázó csigafarm. Műanyag szúnyoghálót ajánlottak alá és a szellőzőkhöz. Még nem próbáltam, de beválhat...

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2012.03.07. 16:44:36

@pengusz:
Nekünk 3x2x1-ez van egy 30x16 méteres telkecskén. Befuttattuk borostyánnal az oldalát, így nem ronda. Mondjuk így is ami vastagabb 3-5cmnél az megy a melegedőhöz ha jól kiszáradt.

sztewe · http://sztewe.deviantart.com/ 2012.03.07. 17:04:51

Nem értenék egyet a fóliás megoldással mert az nem jó az átlag magyar talajnak vagyis a kötött lúgos talajhoz. Berohad a gyökérzet röviden tömören, ez a fóliás megoldás csak homokos laza talajon életképes, ez a cikk így elég gyenge

hörgőszelep (törölt) 2012.03.07. 17:16:55

A mezítelen csiga egyetlen igazi "ellenszere" az indiai futó-kacsa, ahol ők vannak, ott nincs csiga. Csak azt nem tudom, hol lehet nálunk ilyent venni.....

noirp 2012.03.07. 17:23:02

@budai zöld: Nálunk (Hajmáskér) az a probléma akadt, hogy a zöld hulladékot megtalálták a "spanyol" meztelen csigák, az a bizonyos elirthatatlan, vörösesbarna fajta. 2009-10-ben áttelelt egy csapat csiga meg egy halom pete a korhadékban. Minden levélzöldséget leettek. De tövig. És szó szerint százasával kellett, hogy összeszedjem őket. 2011-ben a zöld cucc korhatagabb részét elástam, a rőzsét meg bizony elégettem.
Sündisznóval sajnos még nem találkoztam, pedig jobbnál jobb dolgok várnák. Ropogós lótücskök, például. :P

noirp 2012.03.07. 17:24:37

helyesbítek: nálunk is :(

Gazd-ász 2012.03.07. 17:52:22

@sztewe: Nemtudom ,hogy mennyit értesz te a földműveléshez, de a zöldségtermesztés olyan talajmunkákkal jár mint lazítás trágyázás stb....
Ezért a felső termőréteg lazává, levegössé válik, emiatt nem tud befülledni a föld.

MittuDomain 2012.03.07. 18:59:53

Én valószínűleg idén bevetném a gyomirtót.

Kérdés: a gyomírtó mint vegyszer nem ártalmas macskákra, kutyákra?

Pálmakertész · http://palmaliget.blogspot.com/ 2012.03.07. 20:31:07

@MittuDomain: alapvetően ne a kutyát és a macskát permetezd le... bocs. :-)

A talaj takarása néhány ezer m2-nél már szinte nem kivitelezhető. Hatékony a glifozátos permetezés, ha egy kicsit nagyobb terület megtisztításáról van szó, nagyon megkönnyíti a munkát. Alapvetően jobb hanyagolni a házikertben a kemikáliákat, sajnos eszünk belőlük eleget a gyümölcsökből és a zöldségekből. Rá kell szánni az időt a kapirgálásra...

pengusz 2012.03.08. 12:53:27

@Dr.Wan_mikrohullámú_sütőtök?: Az még csak 6 köbméter :) Az előző tulajok min. 5 éve nem nyúltak a telekhez. Ha sikerült a nagyját elpaterolni, akkor tuti, hogy csinálunk komposzttárolót, de max 3-4 köbméterest, ahová a maradék befér.

rhubarbjelly 2012.03.08. 15:47:33

@MittuDomain: a gyomirtó nagyon mérgező, ha háziállat van akkor csak módjával, mert az állatorvos nagyon sokat kér, és nem biztos, hogy megússza az állatka :-(
süti beállítások módosítása