Hagymá(s)t az ablakba!

Fura időszak van mostanság. Január vége lévén sokan már a tavaszt várják, mások nem bánnák, ha lenne még egy kis tél. A növények sem igazán tudják, mitévők legyenek: a hóvirág már újévkor kibújt, sok növény hozza rügyeit, pedig a nagy fagyok még csak most várhatók. Legalábbis az előrejelzések szerint. Mindenesetre, akinek nincs elég türelme kivárni, míg a tavaszi hagymások kibújnak a kertben, vagy esetleg kertje sincs, hajtasson ilyen növényeket a lakásban.

Mit is nevezünk hajtatásnak? A hagymákat korábbi virágzásra késztethetjük, ha először bizonyos ideig alacsony hőmérsékleten tarjuk (9°C alatt), majd később meleg helyre visszük.
Az egyik megoldás, ha saját magunk ültetjük el a hagymákat valamilyen közegbe. Ez az előrelátó virágbarátok módszere: a kiválasztott (lehetőleg előkezelt) hagymákat ősszel ültessük cserépbe vagy más egyéb díszes edénybe. Ügyeljünk arra, hogy a cserép alján mindig legyen vízelvezető nyílás, különben a pangó víz kárt tehet a hagymákban. Az edény aljára terítsünk jó szerkezetű, homokos közeget vagy földet. Az ültetési mélységre mindig figyeljünk: általános szabály, hogy amekkora a hagyma, annak a kétszeres mélységébe kell ültetni.

Ha tarka virágpompát szeretnénk, érdemes több különböző hagymás növényt összeültetni. Szép kombinációt alkot a pink tulipán a fehér nárcisszal, előtte a lila gyöngyikével. Azonos fajta növényeknél érdemes azonos színűeket választani, úgy elegánsabb az összhatás. Figyeljünk arra is, hogy a hagymák szorosan egymás mellé kerüljenek, a legjobb, ha a csúcsuk éppen összeér. A maradék földdel töltsük fel az edényt, de úgy, hogy a cserép pereme alatt hagyjunk 1 cm-t az öntözővíznek (lehetőleg lágy víz). Ezután helyezzük az edényt hűvös és teljesen sötét helyre. Írjuk fel, mikor ültettük el a hagymákat, majd figyeljünk arra, hogy a földjük állandóan nedves legyen (heti egyszeri öntözés).

Amikor megjelennek a kis zöld hajtáscsúcsok, a hagymákat lassan vigyük a fényre, de a hőmérsékletet továbbra se emeljük. Díszítsük mohával vagy egyéb más közeggel a hagymák közötti szabadon hagyott felületeket. Miután a virágrügyek már szabad szemmel is jól láthatók, vigyük be őket a szobába (19°C körüli hőmérsékletre). Ügyeljünk arra, hogy ne tegyük őket direkt napfényre vagy hősugárzó mellé, így néhány hét múlva már illatos virágpompában gyönyörködhetünk.

Ma már több helyen találkozhatunk a jácintüveggel, mely tökéletesen alkalmas a jácint (vagy más hagymás) hajtatására. Ennek hiányában persze bármilyen szűkebb szájú pohár is megteszi, csak a hagyma ne csússzon bele. A már korábban említett módszerrel szemben ennek a módszernek nagy előnye az egyszerűsége, viszont a hátránya közé tartozik, hogy csak egy darab növényt hajtathatunk vele. Az üveg aljára öntsünk vizet, a hagymát tegyük az üveg szájára, így a gyökérnek van elég hely fejlődni. A hagymát természetesen hideg és sötét helyre kell vinni. Az is megoldás lehet, ha hideg helyre tesszük, és a hagymát egy papírsüveggel takarjuk. Ha a gyökerek már elég hosszúak, a növényt melegebb helyre vihetjük. A színes virágbimbó jól jelzi, ha már levehetjük a papírsüveget. Ekkor a növényt már bevihetjük a szobába.

A végére pedig két ültetési terv, mely tetszés szerint módosítható:

1. Komplementer:

 

• ültetőláda: 50 cm x 40 cm

• fürtös gyöngyike (Hyacintus orientalis) (lila) – 4 db
 

• nárcisz (Narcissus sp.) (sárga) – 13 db


 

2. Pasztellszínek

 

• ültetőláda: 50 cm x 40 cm

• tulipán (Tulipa sp.) (halvány rózsaszín) – 10 db

• nárcisz (Narcissus sp.) (fehér) – 10 db

• fürtös gyöngyike (Muscari sp.) (kék) – 20 db
 

13 komment Címkék: tulipán nárcisz hagymás virágok hajtatás fürtös gyöngyike megyeri szabolcs kertészmérnök

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

noirp 2012.01.24. 16:14:14

Nekem egy acélos egészségű vöröshagyma van az ablakban.
Direkt azért vettem meg pont azt a fejet, hogy elültessem, mert két-három centis friss, láthatóan élő gyökerei voltak.
Amikor hajtani kezdett, 12 óra alatt két centit nőtt. Most ott van a konyhámban az óriási hagymakitörés, 3 száron majdnem 20 levél. Kb. 8 napja hajt.
Kérdésem: ki lehet-e majd rakni kertbe, hogy magját fogjam? Kibírja mondjuk márc. végéig, mint hagymás?
Szeretném ezt az életrevaló növényt szaporítani.

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2012.01.24. 16:33:01

Nekem meg az Amarillisem csak levelet hozott, viragot nem. Mindent jol csinaltam: lefedtem, nem locsoltam, sotetben es melegben tartottam, hozott kb. 20 cm-es levelet, de a virag szara nem torte at a hagymat... :-(

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2012.01.24. 16:36:45

Sajnos még mindig vannak tavaszi hagymások a gazdaboltban. Ezeket érdemes lenne "megmenteni" szobai hajtatással a szomjhaláltól. Szinte mindegyik ki van hajtva a kis zacskókban. :-o Szerencsétlenek. :-((

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2012.01.24. 16:39:04

@kekecke: Nyáron hagytad a hagymát táplálkozni, gyarapodni? Vagy ez egy frissen vett hagyma volt, mert azok tapasztalatom szerint gondolkozás nélkül elsőnek a virágot dugják ki. :-) A hagymád felső része kilátszik a földből? Nem kell letakarni papírsüveggel az amarillisz hagymát.

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2012.01.25. 10:18:49

@Gamma Leonis: Igen.
Regi hagyma, tavaly viragzott is.
Igen, kilatszik a felso resze.
Balint gazda szerint de, le kell takarni:
"December közepétől a hagymákat fokozatosan cserépbe ültetjük. Lehetőleg nagy cserepet válasszunk, mert a virág-szár és a virág igen súlyos lesz, és feldöntheti a kisméretű cserepet. A kiválasztott talaj jó minőségű virágföld legyen. A hagymát úgy kell a cserépbe ültetni, hogy legalább a felső harmada a talaj felszíne fölött legyen, és keményen álljon a földben. Egyszer alaposan beöntözzük, és meleg helyre (25 °C) állítjuk.

A virágoztatásnak ebben a szakaszában a növénynek nincs szüksége fényre, csak melegre. Ezért a fűtőtest mellett a sarokban, sötét vagy gyenge megvilágításban részesülő helyen is tarthatjuk a cserepeket.

Most nagy türelemre van szüksége a virágkertésznek, mert nem szabad a cserepet újra megöntözni mindaddig, amíg a virágszár hegye meg nem jelenik. A hagyma közepéből mindig a levelek, oldalából pedig a virágszár fejlődik. Ha a növényt idő előtt bőségesen ellátjuk vízzel, akkor a levelek fognak kifejlődni, és nem képződik virágszár.

Ha a becserepezés után két-három héttel a hagyma oldalában megjelenik a leveleknél jóval zömökebb virágszár, akkor a cserépre fekete papírból készített süveget helyezünk, ez megakadályozza azt, hogy a virágszár "ülve maradjon". A fény kizárásával gyorsabban nő a virágszár, és a virágok 60-80 cm magasságban fognak megjelenni."

kapanyél 2012.01.25. 12:08:48

@noirp: A hagyma bírja a hűvöst, ki lehet rakni. Ha megvan a mag,akkor - gondolom jövő - márciusban el lehet vetni, türelmesnek kell lenni,
mert lassan csírázik és három hét is eltelik, mire előjön az első levél. Csak mellesleg, vannak hagymahibridek, ezért érheti az embert meglepetés
is.
Üdvözlettel: Czauner Péter

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2012.01.25. 16:51:10

@kekecke: Természetesen fog virágozni. :-) Idén tápláld föl, és jövő kora tavasszal biztosan virágot hoz. Nyáron itasd, etesd, de szeptemberben rakd félre és csökkentsd a vizet, ne adj neki tápoldatot, hagyd leszáradni a leveleket. Ekkor tedd sötét, hűvös, nyirkos helyre pihenni cserepestül. Ha előbukkant a virágzat hegye, akkor már lehet adni neki kevés vizet, és be lehet hozni a szobába. :-) Életritmusát követve tutira megajándékoz a virágaival 2013-ban.

noirp 2012.01.25. 18:37:05

@kapanyél: Köszönöm. Ki fogjuk rakni a kertbe, aztán meglátjuk, virágzik-e. Jó lenne, ha szaporítani tudnám, ha ilyen életrevaló.

Macskamenta 2012.01.26. 19:49:07

@Gamma Leonis: A nárciszok teszkósak, ha jól emlékszem, de a krókuszhagymákat a kertből ástam ki. December végére már kibújnak a levelei, úgyhogy tudom, hol keressem őket :)

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2012.01.29. 15:27:33

Most kimentem a kertbe és egy laza mozdulattal kiemeltem a talajból egy egész jácint csoportot és átpakoltam egy nagyobb cserépbe. Ez a hagyományos kis virágú, lila és erősen illatos változata a jácintnak. A nárciszok zöldje még túl kicsi, nem látom a virágbimbók hegyét. Ezért őket békén hagytam. A talaj a ház körül még laza. A jácint hagymák közt egy-két földigiliszta is volt és nagyon lassan mozgott. A jövő heti kemény hideg számos élőlényt fog meglepni. Bárcsak lenne hótakaró is!

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2012.02.17. 10:39:40

@Gamma Leonis: kepzeld, a noveny megbolondult: viragot hozott. Igaz, hogy nem oldalt torte at a hagymat, hanem kozepen, kozvetlenul a level mellett, de harom nap alatt kibujt, eleg nagy a bimbo, szerintem ma vagy holnap ki is fog nyilni.
Hogy lehet ez???!!!

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2012.02.17. 19:51:51

Ha meleg helyen tartottad, akkor egyszerűen a levelei leelőzték a virágját. :-)
süti beállítások módosítása