A pomelo (Citrus maxima) déligyümölcs, a legnagyobb citrusféle: a nagyobb példányok 30 cm átmérőjűek és 8 kg-osak is lehetnek, bár itthon ennél jóval kisebbeket lehet kapni. Igaz, az átlag narancshoz vagy grépfrúthoz képest még ezek is óriásiak. Első látásra azt gondoltam, hogy valami túltápszerezett grépfrút, de kiderült, hogy teljesen külön fajta.
Délkelet-Ázsiában már kb. 2000 éve termesztik és fogyasztják. A gyümölcshús savanykás, édeskés, nem keserű, mint a grépfrúté, viszont a gyümölcshúson lévő hártya kimondottan az, ezért érdemes lehúzni róla fogyasztás előtt. A pomelót vastag héj védi, amit késsel bevágva könnyen lefejthetünk a gyümölcsről.
Sok benne a B1-, B2 és C-vitamin valamint a kálium, ezenkívül zsírégető enzimet is tartalmaz, ezért fogyókúrázóknak is ajánlható.
Ehetjük másnaposság ellen, köhögés, emésztési zavar, szív- és érrendszeri panaszok esetén, immunerősítőként, vagy csak azért, mert finom.
A boltban sárgásabb színű pomelót válasszunk, mert az állítólag édesebb, és figyeljünk arra, hogy ne legyenek rajta puha részek, sérülések. Szobahőmérsékleten egy hétig is tárolhatjuk anélkül, hogy megromlana, de hűvös helyen több hétig is eláll. Az árban nagy különbségek vannak, érdemes körülnézni, mielőtt vásárlásra adjuk a fejünket.
A többi citrusféléhez hasonlóan magról szaporítható, bár közel sem lesz belőle akkora fa, mint a természetes élőhelyén. Ha szeretnénk saját pomelót szüretelni, akkor oltani vagy szemezni kell kis pomelofánkat.
Felhasználását tekintve minden olyat készíthetünk belőle, amit grépfrútból, én magában ettem, de gyümölcssalátába keverve is biztosan finom. Vastag héját se kell kidobni:)
Lotyóbridzsida 2012.01.10. 11:50:59
Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.01.10. 17:43:38
chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2012.01.10. 17:53:29
baliquez 2012.01.10. 17:59:38
Le_Penseur 2012.01.10. 18:39:00
A héja tényleg vastag, cserébe a gyümölcshús finom. Legalábbis a családom szereti! :)
Pálmakertész · http://palmaliget.blogspot.com/ 2012.01.10. 18:56:16
Recept a gasztromókusoknak:
Hámozd meg a gyümölcsöt – miután jól lemostad róla a növényvédőszer maradványokat -, és vágd fel apró darabokra. Forrásban lévő vízbe tedd bele és kb. 8 percig főzd. Ha kivetted és megszikkadt, gyenge lángon, kevergetve 45 percig főzd 1 rész cukor, 1 rész juharszirup, 1 rész víz és egy evőkanál citromlé keverékében. (Persze lehet szimpla cukorszirup is…). Ami fontosabb, hogy az összevágott héjdarabokat a szirup ellepje. Ha a folyadék nagy része már elfőtt, óvatosan szedd ki a héjakat, és tedd egy cukorral meghintett lapos tányérra. Szórj a tetejére is cukrot, és óvatosan rázogasd meg. Használhatsz nádcukrot is, mert az nagyobb kristályos, és jobban néz ki. Sütőlapon szárítsd egy-két napig. Légmentesen lezárva tárolhatod egy darabig, de úgyis el fog fogyni egy napon belül…
PiszkosFreddy 2012.01.10. 20:13:34
The okos 2012.01.10. 23:47:23
jet set 2012.01.11. 00:16:26
Gera 2012.01.11. 03:11:41
nikkel 2012.01.11. 08:18:52
opati666 2012.01.11. 08:28:36
hegyilany 2012.01.11. 08:53:26
zum trucc 2012.01.11. 09:17:45
mildi 2012.01.11. 09:23:33
Homo Homini Lupus 2012.01.11. 09:35:30
Jellemző, hogy Prágában kb. 250 forint értékű koronáért volt darabja.
qwertzu 2012.01.11. 09:46:58
franxepe 2012.01.11. 10:08:11
Szelid sunmalac 2012.01.11. 11:24:51