A madáretetésről

2012.01.06. 08:30 - kapanyél

Nyakunkon a tél. Bár még nem tombolnak a mínuszok, ebben az időszakban nagyon sok ember leli kedvét a madáretetésben. Erről, és ehhez kapcsolódóan az itatás és költőodú-készítés, -kihelyezés rejtelmeiről szólnék néhány szót.

Magam is évek óta etetem a madarakat, itatásra a télen is fagymentes kerti tó szolgál, a telken és a közeli erdőben pedig 40 odú várja a költésbe kezdő madarakat, így kellő tapasztalattal tudok a téma gyakorlatáról néhány gondolatot megosztani.
Ha valaki a neten kutakodik, vagy egy könyvben olvas a témáról, sok mindent megtudhat a madáretetésről. Pl. azt, hogy ősszel kell elkezdeni, és folyamatosan kell biztosítani a táplálékot, mert ha nem így teszünk, akkor az odaszokott madarak éhen pusztulnak. Sokfelé lehet kapni etetőket, olyanokat is, amelyek sajnos nem valók semmire. Akkor hát mi is az igazság, hogy járjunk el.

Egy felejtős "nemtudommi" 

Az etetőkről 

Attól függően, hogy milyen madarakat és hol akarunk etetni, tehetünk oszlopra, ablakpárkányra, faágra etetőt, amibe magokat teszünk a magevőknek. Az etetőt nem kell túlbonyolítani, akár otthoni fahulladékból is meg lehet csinálni. A lényeg: az alapja körben magas falú legyen, hogy a mag ne potyogjon ki belőle, a csapadékvédelemre pedig célszerű egy kis tetőt tenni.

Egyszerű, de jó etető

Nagyon praktikus a PET palackból készült etető: egy nyílást kell vágni rajta, ahol a madarak bemennek a magért, vagy az alsó részére egy apró lyukat ejteni, ahol kiszedik a szemeket. Óvakodjunk a giccses, semmire sem jó dolgoktól. Az ablak közelében elhelyezett etetőknél fokozott veszélyben vannak a madarak, ugyanis az ablakban visszatükröződő kép megzavarhatja őket, és nekiröpülve elpusztulhatnak. Ennek megakadályozására két módszer van: az egyik, hogy madársziluettel, egyéb, ablakra ragasztható képpel jelezzük a madárnak, hogy ott „valami” van, a másik, hogy kívülről szúnyoghálót teszünk az ablakhoz (szerencsés esetben ez be van építve az ablakkeretbe, lehúzható).

Nagyon ötletes madáretető

Rigófélék etetésére gyümölcs, konyhai zöldségmaradék tökéletes, ezt simán a földre kell kirakni. Ugyancsak szeretnek a földről enni a pintyfélék. Nekik nagyobb területen szét lehet teríteni a magokat, így veszekedés nélkül elférnek rajta.

Ahol sok a macska, ott biztosan meg fognak jelenni az etető környékén, és megpróbálnak egy-egy madarat elkapni. Roppant ügyes ragadozóról van szó, így nem szabad alábecsülni a képességeit, ezért már az etető kihelyezésénél legyünk körültekintőek. A közelben ne legyen örökzöld, vagy sűrű bokor, mert előszeretettel bújnak meg itt, és a gyanútlan áldozat egy méretes ugrás után a cica szájában találja magát. Ha függesztett etetőnk van, tegyük magasra. Ha egy oszlopon van, az etető alján körbe helyezzünk el felugrást gátló rácsot, szögesdrótot, felmászás ellen ugyancsak jó a körbefuttatott szögesdrót.

Egyszerű etetési módszer

Mit adjunk enni?
Magevőknek főleg napraforgót, diót, az apróbb magot kedvelőknek kölest, muhart, fénymagot, verebeknek jó a kukoricadara, búza is. Rigóknak, vörösbegynek a már említett konyhai hulladék is nagyon jó, a cinkék imádják a faggyút is. Ebből készíthetünk egyszerű módon madárkalácsot: felolvasztott faggyúba beleteszünk mindenféle magot, majd visszadermesztjük. Amit nem szabad etetni, az a kenyérfélék (élesztőtartalma miatt). A hattyúnak nem lesz tőle semmi baja, de egy 10 grammos madárnál már halált okoz.

Az etetést bármikor el lehet kezdeni, úgyis a madarak fogják eldönteni, mikortól meddig járnak rá. Tavasszal, márciusban akkor is elnéptelenedik az etető, ha folyamatosan tettük bele a magot. Ha csak kevés etetnivalónk van, az sem gond. Gondoljunk arra, hogy a természetben is előfordulnak „madáretetők”: egy lábon hagyott napraforgótáblára ezres pintycsapatok is rájárnak, amíg van mire. Ha elfogy, szétszéled a társaság és más táplálék után néz.

Évek óta gyűrűzzük az etetőre járó madarakat, ami alapján érdekes következtetésekre kellett jutnunk. Ha csak szemlélődőként nézzük az etetőt, akkor azt saccoljuk, hogy 20-30 cinke, 15 veréb, 10 zöldike stb. jár az etetőre. Amikor heti egy alkalommal rendszeresen gyűrűztünk az erdőben kirakott etetőnél, tavaszra összesen több mint 700 madarat jelöltünk meg! Még érdekesebb, hogy voltak rendszeresen visszafogott madarak, de volt olyan is, hogy februárban fogtunk be először egy csapat gyűrű nélküli cinegét. Ezek azt mutatják, hogy annak ellenére, hogy folyamatosan rendelkezésre áll a táplálék, a madarak egy része mozgásban van, régiek mennek, újak jönnek. Etetőnél fogtunk be Kassánál jelölt cinegét és Liptószentmiklósnál fogtak be még ugyanabban az etetési szezonban egy, az etetőnknél jelölt kékcinkét.

Vízforgatós fagymentesítés

Télen, főként, ha száraz fagy van, komoly gond lehet a vízhez való hozzájutás. Ilyenkor egy fagymentes itató valóságos aranybánya, ahová csapatostul járnak a madarak inni, fürödni (télen is fürdenek a madarak!). Erre jó egy kisebb tálka, amit napi rendszerességgel töltünk fel meleg vízzel. Ha ezt nem akarjuk, akkor akváriumi vízmelegítővel megoldhatjuk a fagymentesítést, kerti tónál pedig folyamatos vízforgatással tarthatunk fagymentes vízfelületet.

Tavasszal aztán a madarak elfoglalják a revíreket, amit énekükkel jeleznek a riválisoknak, és megpróbálnak költőhelyet keresni. Odúlakóknál ez nem is olyan egyszerű. Öreg erdőkben nincs gond, mert tele vannak természetes, és harkályok által hátrahagyott odvakkal. Fiatal erdőben más a helyzet. Itt van táplálék, de nincs költőhely. Ha ilyen helyre kirakunk odúkat, majdnem biztos, hogy lakók örvendeztetnek meg minket az első ellenőrzéskor.

Mire figyeljünk?
Odú készítésénél is felhasználhatunk minden maradék deszka- és lécdarabot. Alapanyaghoz juthatunk szétszedett raklapból.

Ami nem jó: ragasztott forgácslap, ami nedvességet szív magába és hamar szétrohad (ld. kép). A lényeg, hogy egy téglahasábot kell elkészítenünk, a felső részére lyukat fúrni, és egy leemelhető tetőt tenni rá. A méretekben nincs szentírás, amit kiad az anyag, úgy lehet azon korrigálni.

A lyukméret kékcinegénél 28 mm, széncinkénél 32 mm, seregélynél 45 mm. Célszerű legalább lenolajjal jól beitatni a nyers fát, hogy tovább tartson, a tetőre pedig kátránylemezt, UV-álló fóliát, alulemezt tenni, hogy védje az időjárás káros hatásaitól. A felemelhető tető azért kell, hogy költési időben ellenőrizni lehessen, télen pedig az előző évi fészekanyagot ki tudjuk takarítani belőlük. Erre azért van szükség, mert egyrészt a folyamatosan egymás tetejére épített fészekkel egyszer betelne az odú, másrészt a fészek tele van élősködővel, és a kidobással megszakíthatjuk a fertőzési láncot.


Az odút télen is használhatják madarak éjszakázásra, vagy pelék téli álmot aludhatnak benne, erre figyelni kell.

Kihelyezésnél a függesztett módszer a legjobb, ezt nagyon könnyen egy kampó segítségével le lehet szedni a fáról és vissza lehet helyezni. A kihelyezési sűrűségnél sincs szentírás.

Nálam a kertben egy időben költött 3 pár széncinege úgy, hogy az odúk egymástól 6, 8 és 10 méterre voltak. Az ajánlás ennél jóval ritkább kihelyezést ír, úgy gondolom, hogy 50-100 méterenként nyugodtan kitehető 1-1 odú.

A tájolásnál az északi oldalra néző bejáratot kerüljük, magasságban az 1 métertől a csillagos égig kitehető bárhová.

 

Szöveg: Pénzes László ornitológus

Képek: innen-onnan

Saját készítésű madáretetőkre további ötletek itt.

21 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kacor007 2012.01.06. 10:54:46

Remek és hasznos összefoglaló, köszönöm szépen!
Az odú-sűrűséghez adalék: nálam egy kb 600 nm-es "hasznos" (értsd: nem beton stb.) alapterületű, hosszában nyújtott telken szintén "elfért" 2 pár széncinege is egymás melett, pedig az odúik egymástól nálam is kb. csak 8 méterre voltak.

Fercelt 2012.01.06. 11:18:17

Nagyon tetszik az összefoglaló. Sokat segít. Nálam is kint van három etető. Abban kellene segítség, hogy hogyan tudnám megoldani a verebek távol tartását. Sajnos ütik a cinkéket és már a faggyúgolyón is megtanultak kapaszkodni. A cinkék nem jutnak így ennivalóhoz. Rengeteg a veréb a környékünkön. Vannak rozsdafarkúk és rigók is. Azokkal kijönnek a cinkék.
Köszönettel

csipaka 2012.01.06. 11:35:45

Mi nem zavarjuk el a verebeket, mert sajnos egyre kevesebb van belőlük is. Ahogy én észrevettem, a zöldike még a gerlékkel is szembeszáll. :) Két fenyőt nekünk is ki kellett vágni, mert a szomszéd macskák tényleg nagyon jó vadászok. A lehullott szotyiról pedig csak annyit, hogy nekünk vannak a legszebb napraforgóink az etetők alatt és az ismerősök is tőlünk hordják a "madarak által ültetett" napraforgókat.

amc 2012.01.06. 11:50:43

A mi cinegéink nagyon válogatósak. Teszünk az etetőbe mindenféle magot, de amíg van közte dió, addig mást nem esznek. :)

Rive 2012.01.06. 11:51:40

"Tavasszal, márciusban akkor is elnéptelenedik az etető, ha folyamatosan tettük bele a magot"

Tavasszal az a madárpár, amelyiknek a revirjébe beleesik az etető szimplán elkergeti a többit, de ők maguk továbbra is odajárnak. Akár még nyáron is rendszeresen oda-odanéznek. A gond a fiókákkal kezdődik: ha nevelési időben még van eleség, akkor némely ferde hajlamú szülő bizony teletömi a fiókákat madáreleséggel. Azok meg ezt vagy kibirják, vagy se.

Macska és más ragadozók dolgában: talajszinten tényleg ne legyen semmi, de valami magasabb fedezék jó, ha van a közelben repülő ragadozók ellen. Természetesen az ő etetésük is felelősségteljes és hasznos dolog, de azért mégse szivesen veszi az ember, ha a kedvenc cinkecsapatra járnak rá.

Fészkelési időben nagy segitség valami állati szőrt kirakni. Pl. a kiürült cinkegolyók hálójában a házikedvenc tavaszi vedlését.

Mondjuk muris, ahogy a cinkék boldogan tépik a macskát a hálóból...

Mindenképpen érdemes diót és cinkegolyót is rakni. Az őszapók nem tudják feltörni a napraforgómagot, a dióra pedig néha még a fakopáncsok is rámennek.

Dr. Panasz Muki 2012.01.06. 13:11:16

Nagyon jó ez a fakanalas etető, este meg is csináljuk a gyerekkel!

Tényleg, érdemes kitennem a kutyaszőrt, fel fogják használni a madarak?
Na, erre befizetek! :)

mcfc 2012.01.06. 13:37:24

@Fercelt: Szia.
A verebek távol tartásához a fater olyan etetőt épített amin szűkebb a rés a tető és az oldalfal között.Szerintem max. 4cm.De lehet,hogy szűkebb.Ugyanis a verebek ügyetlenebbül repülnek mint a cinkék és ezért nem mernek odarepülni mert nem tudnának hova landolni.
Fateréknál így csak cinke eszik az etetőből.Ami meg kipereg azt eszika verebek.
Ennyi ;)

tattila 2012.01.06. 13:56:44

Mennyiért lehet venni olcsó helyen héjas napraforgómagot madáretetésre (és hol)?
A kb. 700 Ft/kg árat lenyúlásnak tartom, amikor az étolaj literje 350 Ft, az emberi fogyasztásra szánt héj nélküli napraforgómag 800 Ft, a bio változata meg 1200 Ft.

Rive 2012.01.06. 14:24:15

@tattila: takarmányboltban utoljára ~250/kg áron vettem zsákosat, de ez valamikor ősz végén volt.

Kacor007 2012.01.06. 14:44:24

@Panasz Muki: Hát, én legalábbis a mi ónémet juhászkutyánk szőrét szedtem ki a fentebb már említett mindkét odúból decemberben...
A szőr mellé egyébként jó nekik kitenni egy másik csomóban vastag, fűközti mohát is, szépen beledolgozzák azt is...

szépjuhászné 2012.01.06. 14:48:17

@tattila: A madaras áruházban a fekete napraforgó kilója jan. 19-ig 200 ft.

Pinka-Panka 2012.01.06. 16:07:49

Klassz ötlet az a fakanalas megoldás, igaz nehéz ellenállni egy ilyen palacknak a szélviharban. Én a cinegegömböt teszem nekik, nagyon kedvelik a madarak. Amióta telerakom a fát, még nyáron is járnak. A földre mindig szórok ki almát és főtt zöldséget.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2012.01.06. 17:22:27

Na, de jó kis téma, évek óta keresem a választ egy nagy kérdésre. Minden ősz elején (október környékén legkésőbb, persze hőmérséklettől is függ) elkezdem etetni a madarakat. Nem túl kiművelten egyelőre, de saját tákolmányú függesztőn ott van 3-4 etető állandóan (földimogyoró, napraforgó, meg egy aprómagos). Hamar kiszúrják a madarak, állandó a cinkesereglet (sajnos egyelőre más madár - verében kívül - nem nagyon jött). Viszont, ami a legfurcsább, hogy amint beköszönt az első igazán kemény téli nap, nagy hó, vagy fagy, egyszerűen eltűnnek a madarak, mintha a föld nyelte volna el mindet. És nem is jönnek vissza, érintetlenek az etetők hetekig...
Na, ez miért lehet??

Emene 2012.01.06. 20:18:54

Én ilyet csináltam idén a madárkáinknak: azenszakacskonyvem.blogspot.com/2012/01/ad.html :)

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2012.01.07. 16:40:21

Itt vidéken, a takarmányboltban lehet zsákból kimérve fekete napraforgót venni, kilója 130Ft. De a karácsonyi diótörés maradékát is kirakom nekik, mert türelmetlen diótörő vagyok, így bőven maradt dióbél is a héj közt. Hozzám főleg széncinegék, mezei verebek és néhány házi veréb jár. Egy gerlepár is kerülgeti az etetőt, de inkább csak alatta a földön keresgélnek. Normál téli időjárás, tehát kemény fagy idején érkezik meg a többi faj, így a kóborlók is, amilyen a sárgafejű királyka és a fenyvescinege.
Nem kell zavarni a verebeket. Valójában a cinegék az agresszívabbak. :-)

kapanyél 2012.01.08. 21:37:36

@Fercelt: A verebeket is meg kell becsülni. De ha mindenképpen szeretnénk előnyben részesíteni a cinkéket, olyan etetőt kell csinálni, ahol alulról van a bejárat. Jók a függesztett, himbálódzók is, ezeket sem szeretik a verebek. Megoldás még, hogy több helyen kell etetni, így megosztódik a figyelem. Üdvözlettel: Pénzes László

kapanyél 2012.01.08. 21:40:59

@Before: Az etető elhagyáshoz nem sokat tudok így hirtelen mondani, teljesen logikátlan. A hidegebb idővel nagyobb szokott lenni a forgalom. A dolog hátterében mindenképpen táplálékkal (vízzel?) összefüggő dolog állhat, de hogy ez mi?? Üdvözlettel: Pénzes László

kapanyél 2012.01.08. 21:42:36

@tattila: A napraforgót az olajipari gyárak a termelőktől 100000-110000 Ft-os tonnánkénti árért vásárolták fel. A 130-150 Ft-os kilós ár rendben van, a 700 pofátlan kategória. Üdv: Pénzes László

kapanyél 2012.01.08. 21:51:49

@Rive: Az etetést márciusban, amikor már eltűnnek a madarak, abba kell hagyni. Valóban igaz, hogy vannak madarak, amelyek továbbra is a kényelmes megoldást választják és rájárnak a szotyira, sőt, abnormális módon a fiókákat is képesek azzal etetni, bár normálisan át kell hogy szokjanak a rovartáplálékra, mert csak azzal lehet gyorsan felnevelni a nagy mennyiségű fészekaljat. Tehát sok esetben nem tudják az állatok, hogy mi jó nekik. Erre példaként egy döbbenetes képsorozat volt fent a neten, ahol albatroszfészekaljak voltak lefotózva. A fészkekben nem lehetett mást látni, mint az elpusztult fiókák maradványait, fejet, szárnyakat, lábat és a test helyén egy nagy kupac szemetet! Műanyak flakonokat, halászhálót, üveget, konzervdobozt stb. Ezekkel etette a szülő a fiókát, aki persze ezt nem tolerálta, és beadta a kulcsot. Persze nem kifejezetten ezt vitte a szülő a fészekhez, de a tengerben sodródó dögmaradékokhoz ilyen, emészthetetlen szemetek is sodródtak, és a szülők nem tudták kiválogatni azt az ehetők közül. Üdv: Pénzes László

Before · http://azbeszt.blog.hu 2012.01.09. 09:25:30

@kapanyél: ugye, hogy mennyire nem logikus??? Lehet egyébként, hogy a víz hiánya a ludas, mert azt nem szoktam kitenni, de majd kitalálom annak is a módját. Köszönöm a választ!

Fercelt 2012.01.09. 10:11:55

@kapanyél:
Köszönöm a választ! Megpróbálom megcsinálni a hétvégén. És akkor hátha átmennek a szomszédba a verebek. Nálunk mindenki eteti a madarakat. Sok a kisgyerek és ők is élvezik.
süti beállítások módosítása