Sámli és társai

2011.12.21. 08:30 - Czauner Péter

Még nem késő a kertben vagy szobanövényei között sok időt töltő szeretteinknek valamilyen a növényekkel, vagy kedvelt időtöltésükkel kapcsolatos ajándékot vásárolni. Némelyik furán néz ki a karácsonyfa alatt, de biztos örömet lehet szerezni vele.

Öntözőkanna
Télen a legtöbb szobanövény pihen. Ilyenkor éppen csak az életben maradáshoz szükséges nedvességre van szüksége. Nagyon fontos, hogy szűk keresztmetszetű, hosszú csőrű kannából, lassan kapják a vizet. Így nem lesz nedves a száruk, levelük, ami sok növénynél a pusztulással is járhat.

Nedvességmérő
Vannak a cserép földjébe dugható, mutatóval vagy digitális kijelzővel rendelkező miniszondák, mások állatokat, madarakat formáznak, nyávognak, bégetnek, csicseregnek, ha locsolást kíván a növény.

Hőmérő
Hasznos dolog a kinti hőmérő. Az óriás számlaposon az aktuális értéket távolról is látni, a hagyományos ablakhőmérő praktikus, olcsó és kicsit csal, az elektronikus, rádiójeleket sugárzó távolról is pontos, és arra is jó, hogy jelentse a kutyaólban uralkodó hőviszonyokat.

Madáretető
A szabadban élő madarak számára rossz madáretető nincs, csak kevés élelem. A fagyos hónapokban csak arra kell ügyelni, hogy a macskák ne zavarják az éhes madarakat, s mindig legyen eleség az etetőben.

Műnövény
Az ízléses műnövény nem ördögtől való csúfság. Elsősorban a rosszul megvilágított helyekre való ilyen dísz. Arra azonban ügyelni kell, hogy a növény és tartója között összhang legyen, mert az ilyen kompozíció - műsége ellenére - a lakás dísze lehet.

Növényvilágító
A szürke hónapokban nemcsak a növénynek van többletfényre szükségük, hanem a lakás emberlakóinak is. Pontfénysugárzók, függőlámpák a fény, árnyék változtatásával alakítják a növények karakterét, új díszítő értelmet adnak ezzel nekik. A hagyományos izzók meleg fénye kiemeli a vörös és sárga színeket, a halogénizzók hideg árnyalatai inkább drámai kontúros hatással élénkítenek. A növények számára a leghasznosabbak a napfénypótló speciális fényforrások, vagy a hagyományos fénycsövek.


Ásóvilla
Megéri ásóvillát tartani, ugyanis az ásónál sokoldalúbban használható szerszám. A négyágú erős villa nemcsak a vetőágy előkészítésekor, a talaj keverésekor, hanem a gyep szellőztetéskor is nélkülözhetetlen.

 

  

Ültetőfa

Az ültetőfa a szálas palánták, magvak, kisebb gumók földbe gyömöszölésére való. Készülhet műanyagból, fából, de fémből is.

Hagymaültető
A nagyobb hagymák, vagy erősebb palánták ültetésekor a virágágyaknál, balkonládáknál, de a cserepeknél is jól hasznosítható a fokozatosan szűkülő, nyitható, vagy fix virághagyma-ültető.

Kötöző
Az egyenes, vagy éppen ferde növénysorok pontos kitűzésénél nem szabad a kerti zsinóron takarékoskodni. Nagyobb barkácsáruházakban, zsinegboltokban vásárolható neonszínű, sodrott, vagy fonott műanyagmadzag.

Sámli
Pár forintos beruházás a kerti sámli, vagy a térdeplő műanyaglapka. Aki ilyet használ, biztos lehet benne, hogy se a dereka nem fájdul meg a hajlongástól, se a nadrág térde nem lesz vizes a nedves földtől, gyeptől.

Szép ünnepeket mindenkinek!

2 komment Címkék: ajándék madáretető czauner péter öntözőkanna ültetőfa

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Idet 2011.12.21. 10:30:47

Igen, a levélre-szárra került víznek szegény euphorbiám látta kárát. A következőnél vigyázni fogok. És veszek ilyen nedvességmérő kütyüt. kösz az ötletet! Nem is tudtam róla, hogy van ilyen.

szépjuhászné 2011.12.23. 10:27:04

Lehetne többet tudni a napfénypótló fényforrásokról? Esetleg típust is említve.
süti beállítások módosítása