A málna és a tűz

2011.12.08. 08:30 - Czauner Péter

Ha a málnához hasonlatos növényen teremne a többi gyümölcs is, nem okozna fejfájást a sokféle metszési módozat elsajátítása. A málna esetében nincs semmi ördöngösség, csak nyisszantani kell, persze azt azért nem árt tudni, mit és mikor. Pontosabban fel kell ismerni az elsőéves és a letermett hajtások közötti különbséget.
Az elsőéves hajtások, a következő szezon termővesszői, a növekedés évében nem teremnek. Viszont a következő évben növesztett oldalhajtásaikon előbb virágot, majd gyümölcsöt hoznak; ezekre bizony nagy szükség van. Ezért ezeket a hajtásokat a metszőnek fel kell ismernie. A málna önmagától is megújuló hajtásrendszerének fontos sajátossága, hogy a termés beérése után a hajtás elhal (letermett vesszővé válik), s átadja helyét a közben megfásodott vesszőnek.

A metszés kivitelezésekor azt is tudni kell, hogy a tövek hamar besűrűsödnek, ezért szükség van a rendszeres ritkításra. Ha ez elmarad, a málna elvadul, és az elkerülhetetlen betegségei, kártevői miatt rövidesen elpusztul. A négykézláb mászó, guggoló, vagy hétrét görnyedt metszőnek tisztában kell azzal lennie, hogy nem szabad bármilyen hajtásszerűséget kivágni. A tőről vagy gyökérről sarjadó hajtások közül az utóbbiak az értékesebbek.
A fiatal málnásban, a negyedik szezonig a tősarjakból kell többet meghagyni, ezután viszont a megújulás és a több termés azon múlik, hogy sikerül-e a megfelelő mennyiségű gyökérsarjakat meghagyni.

A málnát több időpontban lehet és kell metszeni. Legkorábban a termésszedés után lehet kurtítani a letermett vesszőket, majd a fő metszés ideje egészen a fagyokig az ősz. Tavasszal esetleg szüksége lehet a korrekcióra.
A főmetszéskor alaposan át kell vizsgálni az első látásra kuszának tűnő töveket. Még a kevésbé rutinos metszőnek is azonnal egyszerűsödik a feladat, ha elsőnek a szemre is beteg, törött, fejletlen hajtásokat távolítja el. Másodjára maradjanak a letermett vesszők, majd kezdődhet a válogatás.

Érdemes egy téli termésbecslő próbát tenni, és a meleg szobában vízbe tenni egy málnahajtást. Ha kihajt, az is kiderül, hogy a termővesszők csúcsi harmadában fejletlenebbek a termőrügyek, ezekből rövid és termést alig hozó termőhajtások fejlődnek. A legtöbb és legnagyobb gyümölcsöt a középső harmad rügyei nevelik. Ebből következik, hogy nem származik különösebb baj abból, ha termővesszőket a főmetszéskor 20-30 centivel megrövidítjük.

Ezzel nemcsak a felesleges zöldfelületet sikerül eltávolítani, de egyben megszabadulunk néhány trükkös, ám nagy kárt okozó rovartól is. Mondjanak bármit a környezetvédők, a levágott málnavesszőket minél előbb el kell égetni.
A málna-karcsúdíszbogár (Agrilus cuprescens) (kép fent) gonosz kis jószág, a bogarak a nyár elejétől rajzanak. A tojásból kikelő lárva ügyesen a szár belsejébe rágja magát. A nagy csámcsogás nyomot is hagy, az akár két centi hosszú megvastagodás miatt romlik a tápanyagszállítás, és a vessző meggyengül, le is törhet.

A málna-gubacsszúnyog (Lasioptera rubi) ténykedése nyomán tarajos gubacs keletkezik. Az ilyen hajtásokat is jobb a szüret után tőből levágni és elégetni, mert a megbúvó rovarok képesek újra fertőzni.

Málnavesszőszúnyog lárvái

Mind közt a legrafináltabb a sarjpusztító málnavesszőszúnyog (Resseliella theobaldi). A hajtás kérgében megbújó lárvák szívogatásukkal nem is okoznak nagy kárt, ám e sebekkel kaput nyitnak a leptoszfériás betegség (Leptosphaeria coniothyrium) előtt. Ez a szár bélszövetéig terjedő elhalást okoz. Ha az elhalt rész körbeéri a szárat, akkor annak vége. Az ilyen vesszők elégetésekor szerencse, ha a málnavesszőszúnyogok is tűzre kerülnek, ugyanis, amint megsejtik, hogy valaki erőteljes mozdulatokkal matat a hajtások között, a földre vetik magukat, így megmenekülnek a tűzhaláltól. Miattuk permetezni is kell.

16 komment Címkék: málna metszés kártevők permetezés czauner péter

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2011.12.08. 12:46:58

Ez nagyon hasznos volt, nagyon szépen köszi a cikket!

Tüskétlen feketeszedernél mi a helyzet, hasonlóan?

dez01 2011.12.08. 14:55:03

Szerintem nem. Azt is kell néha ritkítani, de nem terem le 1 év alatt, mint a Málna.

ProsTata 2011.12.08. 15:41:23

Ez nagyon érdekes cikk.
Az egyik kedvenc gyümölcsöm a málna és korábban (van már öt éve) beszereztem folyton érő fajtát. Az én metszési szokásaim nem ilyen tudományosak és most elbizonytalanodtam, mert lehet, hogy abszolút helytelenek is, noha a termésre soha nem kellett panaszkodnom, kora nyártól október végéig van termés.
Szóval a metszési technológia, amit rám hagyományoztak az elődök: minden ősszel, de legkésőbb kora tavasszal mindent vissza kell vágni 10-20 cm-re a talaj felett és kész.
Na akkor ezzel mi a helyzet?

nadiposzata 2011.12.08. 16:26:27

@ProsTata: nálunk is arról meséltek az okosok, hogy úgy van rendjén.

Kiskertes · http://elefantakiskertben.blog.hu 2011.12.08. 16:31:44

@ProsTata: Amennyire én tudom, alapvető különbség van az egyszer és a kétszer termő fajták között. Az itt leírt módszer az egyszertermő málnák metszési módszere (pl. Fertődi Zamatos), míg az általad ismert a kétszer termőké.

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2011.12.08. 23:58:31

Tarra vágtam a mini málnásomat, mert idén nyáron bogyómászó poloska wellness központtá alakult át. Persze jövőre ki fog hajtani gyökérről, de valamit ki kell találnom a poloska hadtest ellen. Őrjítően sok poloskám volt. A gyomnövény libatopon is mászkáltak.

ProsTata 2011.12.09. 01:53:08

@Gamma Leonis:
Évek óta ezzel a poloska armadával küzdök és vesztésre állok.
Kínomban eddig előtte vízsugárral meghátrálásra késztettem őket, ennek persze gyakran áldozatul estek a legszebb és legnagyobb szemek is.
Ezután leszedem a termést. Sajnos a "szemezgetem feeling" kockázatos, mert ha stresszel a poloska, akkor beszagosítja a málnát és undorító lesz az íze-szaga...
A növényvédőszeres kezelésen még gondolkozom. Van néhány nagyon gyors hatású és lebomlású, kontakt rovarirtó szer, ami talán beválhat. Ilyen pl. a Karate (leírása szerint "taglózó" hatású). Most csak ötletelek, emlékeim szerint a Karate kezelés után néhány nappal már fogyasztható a termés. Alkalmanként egy-egy poloska generáció kiirtása talán javít a helyzeten, ha addig nélkülöznöm is kell a málnát...

Czauner Péter · http://kapanyel.blog.hu 2011.12.09. 09:54:36

@ProsTata: inkább ősszel, de bizonyára a csonkokon marad annyi rügy, hogy bőven terem

Czauner Péter · http://kapanyel.blog.hu 2011.12.09. 09:56:05

@Kiskertes: az érdeklődés miatt a következő cikk a folyton termő bogyósokról szól majd.

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2011.12.09. 19:12:01

@ProsTata: A bogyómászó poloskás élményeim közül a legpofátlanabb, október közepén esett meg velem. Séta közben észrevettem egy szép rózsatövet, amin éppen felnyílt egy bimbó. Egyből a romantikus virágbolond kirobbant belőlem, hogy most azonnal gyönyörködni fogok az illatában... és ekkor szemem ráfókuszált... ...
Utálom őket.
pics.coldline.hu/pics/404546-20111209-byXkx8.jpg

bogi76 2012.01.04. 20:30:14

Az lenne a kérdésem(tudom nem ide tartozik-mármint a metszéshez),hogy a tavasszal átültetett málna fog-e teremni abban az évben?Muszály kiszednem őket eredeti helyükről de szeretném ha teremnének.Mikor a legalkalmasabb?

Czauner Péter · http://kapanyel.blog.hu 2012.01.10. 15:26:49

@bogi76: Nem, csak a következő évben lehet termésre számítani.

dez01 2012.05.23. 12:18:13

Ha valaki biatorbágy környékén málnást ritkít, gondoljon rám....

gyöngytyúk 2012.05.31. 22:06:42

a mályvarózsának a levele teljesen elfogy nyár végére , - valami eszi.. eleinte csak lyukacsos lesz a lombja , de aztán már a virág is sérül ..nagyon szomorú vagyok , mert gyönyörű vörös virágja pont akkor nyílik , mikor már semmi nm virágzik szinte .. valaki megoldotta már , és elmondaná nekem ..??? kösz előre is .

2017.06.13. 23:35:48

Üdvözlet!

A minap kimentem a málna bokrainkhoz és olyan látvány fogadott, hogy a termőrügyek tövénél és a friss hajtásoknál a levelek összepöndörödtek. Kibontva őket az alábbi kép fogadott:
drive.google.com/open?id=0Bw31r9kXSeolSlFjelpfTFJPOGc

Mi a búbánat ez és mit lehet tenni ellenük?
Válaszát előre is köszönöm!

kapanyél 2017.06.21. 06:46:37

@: A képen látható kártevő a pajzstetű. Ajánlott növényvédő szer ellene a Mospilan 20 SG. A csomagoláson feltüntetett élelmezés-egészségügyi várakozási időt feltétlenül be kell tartani!
süti beállítások módosítása