Mikulásvirág

A mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) sok szobanövénnyel ellentétben nem a virágzatával, hanem színes felleveleivel díszít. Ma már számtalan formájú és színű fellevélváltozattal találkozhatunk. A legdivatosabb és legkeresettebb, az ünnepek jellegzetes színe miatt a piros, de létezik krémfehér, halványrózsaszín, sárgás változat is.

Nevét onnan kapta, hogy Miklós napjára éri el legpompásabb állapotát, de már november közepén is kapható a boltokban, így Erzsébet és Katalin névnapra is biztosan sokan ajándékozzák. A karácsonyi ünnepek egyik meghatározó szobanövénye, hiszen a dekoráció elmaradhatatlan kelléke. Eredetileg a mikulásvirág egy magasabb növésű cserje, ám a 60-as évektől folyamatos nemesítésekkel alacsonyabb és bokrosabb fajtákat hoztak létre, melyek élettere átterjedt a kertből a lakásba.

A hozzáértést meghálálja
Sok fajtáját törpésítő szerrel is kezelik, így legtöbbször az ünnepek elmúltával a növény megnyurgul és felkopaszodik, ahogy a szer hatása elmúlik. Belső ablakpárkányok téli dísze lehet, hiszen kedveli a sok szűrt fényt, alacsonyabb hőmérsékleten, kb. 16°C-on érzi magát a legjobban. Nem igényel túlzott odafigyelést, öntözésével csínján kell bánni, abban az esetben adjunk neki vizet, ha a föld felső rétege nem nedves, illetve, ha a növény hervadni kezd. Virágzáskor gyakori permetezést igényel.
Vásárláskor figyeljünk oda arra, hogy a növény kis sárga virágai bimbós állapotúak legyenek, így kihasználhatjuk a maximális virágzási időszakot.
Rövid életű növény, általában egy virágzásig tart, de megfelelő gondozással következő karácsonykor is gyönyörködhetünk benne.

Ha elmúltak az ünnepek
A levelek lehullása után vágjuk vissza a növényt 10 cm-es ágakra, és májusig árnyékos helyen tartsuk majdnem szárazon. Májustól folytatni kell az öntözést, rendszeres tápoldatozást. A hajtások megjelenésekor néhányat vágjunk le úgy, hogy 5 ágat hagyjunk meg. Szeptember végétől tartsuk a növényt kora estétől másnap reggelig fekete zsákban, így biztosítjuk a megfelelő sötétséget (rövidnappalt) egészen 8 héten át, ezután visszatérhetünk a normális gondozásra.

3 komment Címkék: szobanövény mikulásvirág növényápolás megyeri szabolcs kertészmérnök

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lakásfelújító Feri · http://www.lakasfelujitas1.hu 2011.12.05. 12:31:21

Elengedhetetlen ajándék valóban. A növény származási helyéről nem esett szó.

kapanyél 2011.12.05. 14:35:07

@Lakásfelújító Feri: Mexikóból származik, Európába az 1920-as években került, kezdetben még vágott virágként. További részletek itt: www.hotdog.hu/magazin/magazin_article.hot?m_id=12253&h_id=36113&a_id=161183

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2011.12.05. 17:03:10

pics.coldline.hu/pics/400053-20111205-QGtwOT.jpg
Ez egy tavalyi mobilos kép egy lépcsőházban második életévét töltő Mikulásvirágról. Tehát életben tartható, és ismét virágzik. Bár a képen látható növényt a gazdája elfelejtette időben visszavágni, mert nagyon nyurga.
süti beállítások módosítása