Fekete retek

2011.11.29. 08:45 - Macskamenta

A fekete retek (Raphanus sativus) elég snasszul néz ki, ennek ellenére meglepően sok betegség enyhítésére, kezelésére használható.
Bevallom, két hete ettem életemben először fekete retket. Amikor a párom kipakolta a konyhapultra a fekete gumókat, először kicsit bizalmatlanul méregettem őket, mihez is kezdjek velük. Aztán amikor felboncoltam a retkeket, rájöttem, hogy a fekete külső és a fehér belső rész kontrasztja rendkívül hálás fotótéma. Meg is kóstoltam, meghámozva, apróra vágva és mézzel keverve. Nem egy túl szofisztikált megoldás, de nekem ízlett. A gyerekeknek nem, de kicsi(k)re nem adunk...

A fekete retek valószínűleg Ázsiából származik, az ókori egyiptomiak a magjából olajat készítettek, sőt állítólag retekkel etették a piramisépítőket, hogy bírják a strapát. A népi gyógyászatban sós levét a szeplők elmulasztására használták, de fekete retket etettek a beteggel a középkorban pestis és tüdőbaj ellen, ha álmatlanságban szenvedett, csúz gyötörte, vagy ha netán skorpió csípte meg a kedves pácienst.

Napjainkban köhögésre, megfázásra, mindenféle légúti panasz enyhítésére javasolt a fogyasztása, de elősegíti az epe és a gyomornedvek elválasztását is. Gyomorhurut, gyomorfekély és az epeutak elzáródása esetén viszont ne fogyasszuk. Kis kalóriatartalma miatt fogyókúrázóknak is ajánlják, bár ennek kicsit ellentmond, hogy étvágynövelő hatást is tulajdonítanak neki. Az emésztést mindenesetre segíti, szélhajtónak is kiváló.

A fekete retek könnyen termeszthető, akinek van egy kicsi kertje, nyugodtan vessen belőle. Akkor a legfinomabb, amikor az első fagyok megcsípik. A közepe viszont könnyen szivacsosodik, pudvásodik a túladagolt nitrogénműtrágyától, úgyhogy a zöldségesnél ellenőrizzük, hogy kemények-e a gumók, vagy kissé összenyomhatók, ez utóbbit inkább ne vegyük meg. Az egészséges fekete retek hűtőben tartva sokáig eláll.

Vékonyra szelve készíthetünk belőle salátát, de levesbe is tehetünk belőle. Legtöbben a torokfájás és köhögés elleni felhasználási módját ismerik, amikor a fekete retek közepét ki kell vájni, mézet kell önteni bele, és egy éjszakára pihentetni kell. Másnap a levét meg lehet inni, mert abban már a retek és a méz gyógyító hatóanyagai is benne vannak. 

6 komment Címkék: saláta gyógyhatás fekete retek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kicsimanó 2011.11.30. 05:46:17

Egy remek receptet osztanék meg veletek: a retket alaposan lecsutakolva (nem meghámozva!)és a száránál egy kissé levágva egy mélyebb tányérba kell állítani úgy, hogy a belsejét ki kell vágni. Az így elkészített kis retekcsészébe színültig kanalazzunk mézet. A kivájt darabokat érdemes a retek köré betenni. És láss csodát: 1 nap után a méz vízszerűen folyós lesz, ahogy a retek hatóanyagait kivonja. A tányérba is ki fog szivárogni, ezért az oda tett retekdarabokat is meglágyítja. Ezt a mézet érdemes iszogatni, részben azért mert nagyon finom lesz (érdekes, pikáns íze lesz a retektől), részben pedig az egyik legjobb hurutoldó és immunerősítő!

Manyóka51 2011.11.30. 14:27:43

Én meghámozom és lereszelem a fekete retket káposzta reszelőn, kis vegetával és olíva olajjal összekeverem. Nagyon finom kenyér mellé ebben a zöldségektől ínséges időben.

Fanyuvo 2011.12.01. 15:33:15

Én meg úgy hallottam, hogy vesekő oldó hatása is van.

hegyilany 2011.12.02. 10:53:41

Én vékonyra gyalulva, sóval és citromlével nyakon öntve, salátának szoktam elkészíteni. Tényleg jó epenyavalyákra, kiváló természetes alternatívája a Bilagit-nak. :) Egyetlen baja, hogy iszonyatos büdös a belőle készült saláta.

fafej 2011.12.09. 20:20:24

Egyszerűen csak felszeletelem,enyhén megsózom,és vajas- vagy zsíros kenyérhez,felvágottak mellé szoktam enni.

fiatlux 2017.07.01. 15:06:04

@Fanyuvo: Tudtommal sem a reteknek, sem másnak nincs ilyen hatása. Ugyanúgy, mint a mézet, az epeváladékot is cseppfolyósabbá teszi, így enyhíti az epés panaszokat (ha majd megtalálom, közlöm a forrást is).
süti beállítások módosítása