Variációk madáretetőre

2011.11.22. 10:30 - sztroberri

Sokan úgy tartják, amíg nincs hó, nem kell etetni a madarakat, mert ellustulnak. Mások már hetekkel ezelőtt kirakták az etetőket, ahogy megjelentek az első kis éhenkórászok a kertben. Így vagy úgy, a lényeg az, ha elkezdtük az etetést, tavaszig mindenképpen folytatni kell. 

Kicsit körbenéztünk a neten, ki milyen alkalmatosságba helyezi ki a csemegéket, ha el akar szakadni a kivágott műanyag flakontól. Bár a madarak szempontjából nyilván a tartalom a lényeg, úgy tűnik, a variációk száma szinte végtelen, csak az ügyes kéz (vagy annak hiánya), a pénztárca, esetleg a jó ízlés szabhat határt.

A legegyszerűbb a kertben meglévő állvány feldíszítése almával, csipkebogyóval, kökénnyel. A madaraknak finom csemege, nekünk szép látvány.

A felturbózott madáretető házikó a 66-os útra röpítve valószínűleg hidegen hagyja a kis szárnyasokat, hacsak nincs tele magokkal.

Szintén egyszerű, de már kicsit a horror irányába visz a bunjee jumpingoló magember.

Meglepően sok madáretető hajaz az ősellenségekre: nem teljesen világos, hogy a macska vagy kutya alakú etetők a csapatépítő tréning részét képezik-e, avagy a madárkák ellenségfóbiáját hivatottak gyógyítani. Ez utóbbit látszik erősíteni az "angyalbőrbe" bújtatott cicus az alsó képen.

Ha leesik a hó, lelkünk megnyugtatására sapkát és kesztyűt is kirakhatunk kis vendégeinknek.

 És ha már az elején megemlítettük a jó ízlést, tessék!

A madáretetők lelőhelyéhez katt a képekre, további ötletek itt.

29 komment Címkék: madáretető

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kicsi Kacsa 2011.11.22. 12:54:39

Nekem egy feketerigó beleült a madáretetőbe, és nem engedi oda a cinkéket. Egyszerű etető, nagy műanyag virágalátét 3 ponton felfüggesztve a tiszafa ágai közt. Kénytelen voltam a közelben egy másik tálba almát tenni, egy másik tiszafára meg 5 literes olajos flakonból gyártott etetőt a cinkéknek. A rigót néha elhessegetjük, de visszajön :)

Lova 2011.11.22. 13:13:42

@Kicsi Kacsa:
Olyan etetőt tegyél ki, ami direkt billeg, vagy kicsi a kapaszkodó felülete.
A cinkék (őszapók, királykák, stb) nagyon ügyes madarak, azoknak arról is menni fog az evés, de a nagyobb, ügyetlenebb madarak mint a verebek és galambok nem fognak tudni enni róla (esznek azok elég szemetet máshol, olyat, amit a cinkék nem).

Cpt. Flint 2011.11.22. 13:20:06

Az utolsó képen persze nem etetők vannak, hanem fészekodúk.
És ha már ötlet meg ilyesmi, van azert erre "alap" magyar oldal is: mme.hu/napi-madarvedelem/madarvedelmi-eszkozok/teli-madaretetes.html

mrs gyrmur 2011.11.22. 13:32:42

Nekem az a tapasztalatom, hogy a verebeket kicsit sem zavarja, hogy billeg alattuk a cinkegolyó vagy a 2 zöldséges(paprikás, paradicsomos kis lukú) műanyag hálóból készített napraforgós golyó. Simán elcsipegetik. De ezekre jönnek a zöldikék is és a meggyvágók is.

Cpt. Flint 2011.11.22. 14:39:39

@mrs gyrmur: bizony, főleg a mezei verebek semmivel sem ügyetlenebbek a többi magevőnél.

sztroberri · http://kapanyel.blog.hu 2011.11.22. 14:45:14

@Cpt. Flint: Teljesen igazad van, de lakásnak is ronda. Az MME oldalát meg remélhetőleg amúgy is látogatjátok, de azért kösz a linket:)

labi 2011.11.22. 15:21:20

Nálam két szajkó szokott megjelenni és pillanatok alatt nullára pucolnak mindenféle etetőt. Jó étvágyuk van. :)

T mint T 2011.11.22. 15:54:59

Legnagyobb oromomre es meglepetesemre, iden a cinkek mellett megjelentek a csuszkak is. Ok is ugyanolyan ugyesek a billego madaretetoben :-)
Viszont nalunk a rigok csak a foldrol szoktak enni, nem mennek bele az etetobe, hiaba jo a merete nekik. Vajon miert?
Nem szeretem, hogy csak a foldon vannak, neha kiengedem a macsikat egy kicsit "kerteszkedni" es ilyenkor feltem oket.
Otletek? (azon kivul, hogy ne engedjem ki a macsikat)

Cpt. Flint 2011.11.22. 16:01:38

@labi: erre a problémára a jórészt zárt, kis bebúvórésű, esetleg alsó röpnyílású etetők kínálnak megoldást, ill. a klasszikus "adagolós" flakonetetők. ezzel mondjuk a többi nagyobb madarat is kizárod, ami lehet negatív (rigók, harkályok, meggyvágó) v. pozitív (galambok) is. (endlösung a légpuska, de az - mint tudjuk - tilos.)

Cpt. Flint 2011.11.22. 16:06:15

@T mint T: zárt (fedett) helyre a rigó nem szeret annyira bemenni. próbáld magasabbra (asztalra, hordóra stb.) helyezett nagyobb nyitott tálcán kirakni nekik az eleséget. deszkalapba szögeket verve fél almákat is feltűzhetsz, a rigók imádják. ja, és valami bokor, alacsonyabb, sűrűbb fa közelébe tedd inkább. igaz, hogy macska szempontból lehet veszélyesebb is, de a rigó (is) szeret ilyen helyen megülni, bujkálni.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2011.11.22. 16:06:18

Flint kapitánnyal értek egyet.

labi 2011.11.22. 16:22:24

@Cpt. Flint: "erre a problémára"

Sosem értettem, hogy ez sokaknak miért probléma.
Nekem mindegy, hogy cinke, rigó, veréb, vagy szajkó jön kajálni, nem sajnálom egyiktől sem, jut mindenkinek. :)

benoke77 2011.11.22. 16:26:24

Nekem hálóban van a kaja labdába gyúrva. Nem repültek még rá, pedig előtte ötösével szórták szét a hamutálat az erkélyen.:-)

Mondjuk az ablak elé akasztottam, hogy lássuk őket, lehet hogy zavaró nekik? (napközben ugye nem vagyunk otthon és akkor sem ettek még belőle)

musi 2011.11.22. 16:39:14

ja. ezt hívják giccsnek

Kicsi Kacsa 2011.11.22. 17:18:47

@labi: nem a madár volt az alapvető probléma, hanem a macska. (T mint T kommentje) Rigó a földön keresgél, macska kint, rigónak vége.
Erre volt Flint kapitánynak az ötlete, hogy póznára deszka (macs nem tudja elkapni a rigót), sűrű bokorba a kaja (szintén macs ellen).

@Lova: ötletet köszi, nem is az a baj, hogy odajár a rigó is, hanem az, hogy elkergeti a cinkéket.

Czauner Péter · http://kapanyel.blog.hu 2011.11.22. 17:29:49

Nekem háromféle is van. A tálcásról fél kiló/óra sebességgel kapkodják le a magvakat, a peremesről, ahol már keveset dolgozni is kell, onnan fél kiló/72 óra a megszokott intenzitás és arról, ahonnan egy kis lyukon kell egyesével kibányászni ott már egy hét is eltelik, míg az utolsó szem is elfogy. Miért lehet így?
Ezen kívül egy hálós hengerben diót kapnak, meg egy oldalas szalonna fel van aggatva a fára. De kiderült, hogy a vastagabb redőnygurtnival kellett rögzíteni, ugyanis egyik reggel látom ám, hogy egy varjú fogja a szalonnát és körözve repül vele, addig, amíg madzagja engedte. Az végül elszakadt, s oda lett a szalonna. A redőnygurtni, már a legvénebb madáron is kifog.

Cpt. Flint 2011.11.22. 19:59:25

@labi: "Sosem értettem, hogy ez sokaknak miért probléma."
Hát, nem tudom. Az ember már csak ilyen, többnyire. Differenciál: káros/hasznos, szimpatikus/nem szimpatikus, segítendő/éljen meg magától, megéri/nem éri meg.
Kezdjük talán ott, hogy a varjúfélék családjába tartozó (nagyon intelligens, szemfüles, érdekes, bizonyos szempontból kedves) félig-meddig ragadozó szajkónak általánosságban és kissé rövidlátóan (régies szemlélettel) nézve inkább negatív a "káros/hasznos" mérlege. Azaz valószínűleg több énekesmadár-fióka, dió, mogyoró "szárad a lelkén", mint mondjuk káros rovar. Vadászható vadfajnak, sőt dúvadnak minősül, bizonyára nem teljesen alaptalanul (bár nem hiszem, hogy ennek ellenére sokat lőnének manapság belőle). Egyedüli igazi hasznának a tölgyesek terjesztését (a jelentős mennyiségű elejtett/eldugott makkal) említik.
Testtömegénél fogva sokat fogyaszt a kirakott eleségből, annyit, amely több kis énekesmadárnak lenne elegendő. Emellett el is visz belőle (raktároz) és a kisebb madarakat egyértelműen elijeszti, esetenként elveri az etetőtől.
Ha pár szajkó istenigazából odaszokik egy etetőhelyre, azt nem mindenki bírja etetőanyaggal sem, ez 10-20 cinkéről azért messze nem mondható el.
Nekem egyébként jelenlegi lakóhelyemen nem probléma a szajkó, nagyon ritkán látom (egyszer mondjuk elvitt egy magvas faggyúgolyót egy az egyben), mert sajnos igen kevéssé erdősült vidéken élek egy ideje. De itt meg pl. a balkáni gerlék akár 50-es csapatai zabálnának fel mindent a többiek elől, ha hagynám. Valamiért azonban nem érzek arra ingerenciát, hogy óriási szaporaságú és étvágyú koszvadt galambsereget lássak el, amelyek ezért cserébe legfeljebb mindent összerondítanak (pl. a madáritatót is ők piszkítják be mindig rettenetesen). Viszont a verebeket én sem zavarászom el az etetőről.

Cpt. Flint 2011.11.22. 20:10:10

@benoke77: "Mondjuk az ablak elé akasztottam, hogy lássuk őket, lehet hogy zavaró nekik?"
Ez általában nem probléma; ha eleinte nem is mennek rá, de idővel felfedezik, megszokják.
Inkább az a kérdés, hogy milyen magasan laktok... bizonyos magasság fölé pl. cinkék, rigók már nem szívesen mennek fel etetőre, különösen, ha nincs a közelben magasabb fa.

sztroberri · http://kapanyel.blog.hu 2011.11.22. 21:23:27

@rendszamgyujto.hu: Köszi az ötleteket, bár az én fiam biztosan nem áldozná be az ajándékba kapott kaliforniai rendszámtábláját még e nemes cél érdekében sem:)

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2011.11.22. 22:21:38

Nálam a konyhaablak előtt van az etető, és sem a mezei verebeket, sem a széncinegéket picit sem zavarja, hogy ennyire közel kell jönniük a házhoz. Egyetlen "bajom" van, hogy alacsony költségvetésű emberként nem tudok elég ennivalót venni nekik. Veréb, cinke kb. 40 jár hozzám. Ez egy kertváros, és a bokros, fás helyek rengeteg madárnak adnak otthont, akik télen bejönnek a házakhoz ennivalót keresni, és ha valahol rálelnek egy etetőre, végül jó sokan lesznek. Követik egymást. :-)
Van fekete rigó is, egy vörösbegy, egy ökörszem, később jönnek a tengelicék, zöldikék, meggyvágók, fenyvescinegék, sárgafejű királykák... és a karvaly. Zajlik az élet a kertemben és a ház környékén.
Ui.: Valaki tudna nekem segíteni az etetésben? Tényleg nem tudok elég szotyit venni. Már a diógyűjtésemet töröm nekik, amit saját magunknak gyűjtöttem a karácsonyi bejglikbe.

benoke77 2011.11.23. 08:43:59

@Cpt. Flint: 5. emelet, felettünk már csak a csillagos ég:-)
Velünk szemben fa és mondom rendszeresen vandálkodnak az erkélyen:-)
Arra is gondoltam, hogy talán az a zavaró, hogy ha rászálnak nekiütődhet az ablaknak és talán a hang megijeszti.
Mindegy, felakasztom máshova hátha.

Cpt. Flint 2011.11.23. 08:49:01

@Gamma Leonis: hogy veszed a szotyit? mert ha állateledel/takarmányboltban megveszel zsákosból kimérve 10-20 kg-ot, az jóval olcsóbb, mint mondjuk OBI-ból 2 kg-os kiszerelésben...
20 kg tavalyi emlékeim szerint kb. 4000 Ft és hónapokig elég lehet.

Cpt. Flint 2011.11.23. 08:58:05

@Gamma Leonis: meg pl. 1 kg faggyú párszáz Ft. Vagy mi pl. zsírt használunk és nem olajat, aztán az elhasznált sütőzsírt, amiben rántotthúst, krumplit sütöttünk, szépen be lehet dermeszteni tálkákba (vagy mondjuk kockasajtos papírdobozokba); esetleg valami magkeverékkel dúsítva, és kitenni. Rigóknak fél almák feltűzve valamire (hogy ne boruljon fel, mert a héjas feléről nem kezdik meg); hűtőházban már 60 Ft/kg-ért is kapni almát.
A dió a legdrágább módja a madáretetésnek sztem, én csak a kukacosat rakom ki.
Ha adagolós etetőket használsz, nem fogy olyan gyorsan a kaja és nem is pocsékolódik.

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2011.11.23. 13:37:15

@Cpt. Flint: Köszönöm a gazdaságos tippeket! Ennyit rá tudok szánni a madarakra. :-) Keresek valahol takarmányboltot. Kell lennie, mivel vidéki megyeszékhelyen élek.

Cpt. Flint 2011.11.23. 15:35:52

@Gamma Leonis: ha veszprém vagy eger, akkor megmondom hol van. :o)

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2011.11.24. 11:21:11

@Cpt. Flint: Békéscsaba a tartózkodási helyem. De rajta vagyok a feladaton. :-)

bebird 2011.12.07. 22:29:35

nálunk tömegesen járnak a cinkék és a verebek. nagyon bejöttek ezek az új színes madáretetők. bebird.hu

bebird 2011.12.07. 22:32:19

@Kicsi Kacsa: próbáld ki ezeket a etetőket>
www.bebird.hu
süti beállítások módosítása