Mit csináljunk a hétvégén?

2011.11.19. 08:00 - pitypalang

A hétvégére télies időjárást jósolnak, akár még hószállingózás is lehet, reggel röpködhetnek a mínuszok, a szmogról nem is beszélve.

- Most már tényleg időszerű az edényes növényeket a telelőhelyükre vinni, bár a keménylevelűek (pl. leander, pálmák) elviselik a fagyot, -5 °C-ig egészségesek maradnak. A narancs, a citrom, a fuksziák kevésbé fagytűrők, nekik a világos, hűvös hely a legmegfelelőbb, ahol a hőmérséklet nem haladja meg a 8-10 °C-ot.

- Ha valaki eddig elhanyagolta, még mindig lehet füvet nyírni, csak magasabbra kell hagyni, mint egyébként. 

- A télen és tavasszal virágzó növényeket még mindig érdemes ültetni: a sárgás virágú varázsmogyoró, az illatos bangita vagy a téli jázmin mind nagyon mutatós.

- Fagymenetes napokon még most is lehet gyomlálni, hogy kora tavasszal minél kevesebb kísérőnövény legyen a kertben.

- A nagy rendrakásban gondoljunk a hasznos állatokra is. Ha mindent tökéletesen eltakarítunk, kitisztítunk, búcsút mondhatunk a természetes kertnek. Elég egy kis kupac felaprított száraz fa egy eldugott sarokban, és máris hasznos rovarok búvóhelyét alakítottuk ki. Ha még a lehullott levélből is teszünk a rakásra, sünök, gyíkok, cickányok is otthonra találnak, nekünk pedig kevesebb gondunk lesz a csigákkal.

- Ha ebben a hidegben mégsincs kedvünk kimenni, elkezdhetjük tervezni, mit hova ültetünk tavasszal. Ehhez nemsokára ötleteket is adunk.

Addig is szép hétvégét!

4 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zebónia 2011.11.19. 23:15:59

Hát mi így is kimegyünk a kertbe, összeszedjük a maradék leveleket.
A madaraknak nagyon érdemes a fára kifüggeszteni a maggömböket, nagyon szeretik. Ma ellepték a cseresznyefát, annyian jöttek. A rigóknak a földre kell szórni, almát, főtt zöldségeket - gyönyörködöm bennük és nagyon szeretem őket.

Idet 2011.11.20. 09:15:35

Maggömb, az milyen? Még nem láttam!
Szép lehet a kerted, az ősz szerintem gyönyörű, a rengeteg színnel és a kesernyés avarillattal. Én szeretem.
Itt a lakótelepen már csak varjak és szarkák vannak. Varjak (pápista, azaz vetési, jól tudom?)azelőtt is voltak, arról lehetett tudni, hogy közeledik a hideg, hogy a környékbeli földekről nagyon korán, már 3 óra felé bejöttek, és föltelepedtek a szellőzők mellé melegedni. Van egypár magról kelt diófa, a diót szokták keresgélni. Régebben voltak rigóink, cinke, búbospacsirta, sőt, amíg a felhagyott, régi kertek helyére nem építettek bádogkereskedéseket (értsd: autó), addig még csalogány is lakott itt.
Ami az érdekes, hogy a szürkevarjak is kezdenek behúzódni a városba. Nem csoda, a szarkákéval együtt az ő életterük is egyre szűkül. Nagyon értelmes, bátor és valósággal "flegma" madár, én kedvelem, bárha tudom, hogy odakint nem mindig hasznosak.

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2011.11.20. 15:37:41

Én már csak töprengeni megyek ki a kertbe, nézem a pihenni tért fákat. November elején bevetettem zöldborsóval a zöldségágyást, így megspóroltam a tavaszi vetést. Hamarább lesz borsó. Az avar nem zavar a fák közt, bár egy keveset össze fogok gyűjteni és betakargatom a málnaágyást. A málna és a málnaszeder (bár az utóbbi emberi alkotás, de az őseire igaz) erdei növény, jót tesz neki az avar. A kertben több helyen vannak összehordott ágkupacok. Nagyon gazdag a kert élővilága. Egyáltalán nem bánom, hogy nem alakítottam át az egész telket, és "igénytelenül" néz ki, amikor tele van élettel. :-) Nálam nagyon sok mezei veréb és széncinege van. Egy kicsit még várnom kell az itt telelő fajokra, amilyen a fenyőcinege és a sárgafejű királyka. Érdekes, hogy a kertvárosba nem jönnek ki az őszapók, ők a Lencsési lakótelep panelházai közt telelnek. A kuvikjaim pedig jól vannak, éjszaka elég gyakran nyávognak egymásnak. :-)

kapanyél 2011.11.21. 09:12:31

@Idet: Lehet, hogy zebónia a cinkegolyóra gondolt, ami faggyú és magok keveréke. Itt megnézheted:
www.mme.hu/napi-madarvedelem/madarvedelmi-eszkozok/teli-madaretetes.html
süti beállítások módosítása