Élő falak a kertben

A legtöbben a sövény szó hallatán az ékszertujára (Thuja occidentalis ’Smaragd’) vagy a Leyland-ciprusra (Cupressocyparis leylandii) gondolnak. Ezek az örökzöldek általában kúp vagy ék alakúak, és így a későbbiek során beavatkozás nélkül nem tudnak zárt falat alkotni.
A sövényekkel eltakarunk vagy kiemelünk valamit a kertben. Először is el kell döntenünk, hogy örökzöld vagy lombhullató sövényt szeretnénk-e ültetni. Az örökzöldek előnye az egész éven át tartó takarás, de állandóságuk miatt monotonitás alakulhat ki kertünkben. A szabadon növő, lombhullató sövény előnye, hogy változatos formákat hozhatunk létre belőle. A sövényt összeállíthatjuk illatos, pillangócsalogató cserjékből.

 

Térjünk most vissza az örökzöld cserjékhez. A már korábban említett ékszertuja sövénynek nem a legjobb választás . Évi növekedése alig haladja meg a 20 cm-t, ráadásul a kúp alak sem alkalmas sövény kialakítására. A tetején lévő V alakzat miatt a növények soha nem fognak teljesen összenőni. Ráadásul az ékszertuja nem szereti a metszést sem. Ez inkább szoliter növénynek való.

A Leyland-ciprus az utóbbi évek egyik sikernövénye, már ami a sövénynövényeket illeti. Nagyon gyors növekedésű, átlagosan évi 70 cm-t is nőhet. Azonban fiatal korában hosszúkás formája miatt nem igazán takar. Ekkor, ha elég sűrűn ültetjük, megfelelő sövény válhat belőle. Később azonban problémát jelenthet a túl közeli ültetés.

Magyal

Az örökzöldek között befutó még a magyal (Ilex), a tiszafa (Taxus), a fagyal (Ligustrum), a vérborbolya (Berberis thunbergii 'Atropurpurea'), babérmeggy (Prunus laurocerasus) vagy a tűztövis (Pyracantha spp.) Ezeknek változatos fajtáit találjuk a kertészetekben. Kedvünk szerint válogathatunk a méregzöld tiszafa vagy a vérvörös színű borbolya közül.

Vérborbolya

Amennyiben kisebb gyermek van a családban, ügyeljünk arra, hogy a fent említett örökzöldeket ne ültessük a kertbe, mert mérgezőek. Ekkor a legjobb megoldást a Leyland-ciprus jelenti az örökzöldek közül. Ha unjuk sövényünk egyhangúságát, különböző változtatásokkal megtörhetjük azt. Ha „ablakot nyitunk a világra”, vagyis ablakot vágunk a sövényen, rögtön más képet mutat. Más módon is változtathatunk: pl. a sövény tetejét a megszokott egyenes forma helyett hullámzó formára nyírjuk. A sövényeket mindig fordított ék alakban kell kialakítani, különben az alsó része nem kap elég fényt, és egy idő után elhalnak az ágai. Törekedjünk arra, hogy a kert 30%-ánál ne legyen több az örökzöldek száma. A kiválasztásnál érdemes arra figyelni, hogy az adott növény jól bírja a magyarországi klímát.


A lombhullatók közül alkalmas a rózsalonc (Weigela florida), a kerti gyöngyvessző (Spirea sp.), a galagonya (Crataegus), a vérbükk (Fagus sylvatica ' Atropurpurea') és a gyertyán (Carpinus betulus). Az illatos sövények kialakításhoz ajánlott az orgona (Syringa) és a labdarózsa (Viburnum opulus ’Roseum’) (kép lent), mely utóbbi hatalmas virágpomponjaival gyönyörű látványt nyújt. A pillangók kedvence lehet a közel három méter magasra megnövő nyári orgona (Buddleia) (kép fent), melynek hosszúkás virágfürtjei júliustól nyílnak.

Nézzük most át néhány sorban a sövényültetésre vonatkozó legfontosabb tudnivalókat. Először is húzzunk ki egy zsinórt a jövőbeli sövény helyére, hogy a növényeket egyenes sorba tudjuk ültetni. Ezek után ássuk fel a talajt kétszer olyan mélyen, mint a kontéreres növény földlabdája. Utána keverjünk a földhöz némi komposztot. Mérjük le a távolságot a zsinór két pontja között, és a cserjéket arányosan osszuk el. Az örökzöldek ültetési távolsága: 3-4 db/fm, a szabadon álló cserjéket 1 m távolságra ültessük egymástól. A növényeket helyezzük bele a gödörbe, töltsük fel földdel, és tömörítsük a talajt. A nyírás nagyon fontos mozzanat az ültetés során. Azokat a növényeket, amelyeken nincs elágazódás, metsszük meg a felére, így kompakt formát hozunk létre, és a növény is gyorsabban fog sűrűsödni. A végén iszapoljuk be a töveket.

A sövények ültetése tehát nem olyan bonyolult dolog, és változatossá tételükhöz is csupán fantázia és némi ügyesség kell.

6 komment Címkék: ciprus orgona metszés örökzöld sövény cserje tiszafa megyeri szabolcs kertészmérnök lombhullató

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a rettegett drótos 2011.11.15. 08:32:19

Nekem is kellene vagy 40m, a szempontok a következők (fontossági sorrendben):
-örökzöld
-gyorsan nő
-nem mérgező
-bírja a rossz minőségű, töltött, vagy szerves anyaggal szennyezett talajt (disznóól a szomszédban...)
-igénytelen, erős
-megnő 2m-esre
mit tudtok ajánlani?

Kiskertes · http://elefantakiskertben.blog.hu 2011.11.15. 08:59:33

@a rettegett drótos: Hát ez így nehéz. Pl. a babérmegyy (prunus laurocerasus) egy kivétellel minden fenti feltételnek megfelelne, de mérgező. Azt hiszem egyébként, hogy a listádnak ez a leggyengébb pontja.

a rettegett drótos 2011.11.15. 09:24:31

Értem. Bár ha nem örökzöld az sem tragédia, gondolom ezzel a fenti problémát kilőttem. Ez esetben mit javasolnál?

Kiskertes · http://elefantakiskertben.blog.hu 2011.11.15. 10:16:25

Ha nem kell örökzöld, akkor szerintem galagonyából, kökényből, berkenyéből érdemes lehet. ezek nem mérgezőek, nagyra nőnek, nem túl igényesek, sőt a termésük ehető is. Érdemes utána nézni szabadgyökeres példányoknak, mert azok olcsóbbak. 40 méterre egyébként elég sok növény kell, kb. 100-120 db. Ez még szabadgyökerű példányok esetében is 50000 Ft. körül fut.

Kiskertes · http://elefantakiskertben.blog.hu 2011.11.15. 10:28:58

Lehagytam a fanyarkát, ami szintén a fenti sorba illeszkedik, illetve el lehet gondolkozni a vadrózsán (hecsedli) is, ami télen a hecsedibogyóval is díszít (ha nem szeded le teának/lekvárnak). Ez utóbbiból - ha van időd utánajárni - kereshetsz ún. hibrideket is (pl. Kárpátia), amiknek a bogyója szebb, nagyobb.

a rettegett drótos 2011.11.15. 12:19:30

kökény, hát persze! Emlékszem kölyökkoromból, ha valami erős, hát az az. :)
Köszönöm a tippet!
süti beállítások módosítása