Vigyázat, macskaveszély!

2011.11.11. 09:00 - Czauner Péter

A madáretető ember szükségét érzi, hogy etessen, s erre a közterületen, kertekben, ablakpárkányokon könnyű alkalmat találni. Jó lenne, ha nem az első országos hóesés nyitná meg az igazi madárbarátok szezonját. Saját példámon látom, hogy már érdemes kitenni a kertbe, ablakba a feltöltött madáretetőket. A kertben a megszokott helyükre már járnak csipegetni a madarak, de abban nem vagyok biztos, hogy emeletes házak ablakaiból most elviszik a magot. Akinek még nincs etetője, néhány száz forintért már örök darabot vásárolhat.

Csuszka

Mindenkit biztatok a madarak téli etetésére, nem feltétlen a száraz kenyér köztéri hajigálására gondolva. Az igazi madárbarát anonim, és szatyrában napraforgómagot és kilyukasztott olajos, üdítős flakont visz az erdőbe. Ezt spárgával ügyesen egy fa ágára lehet applikálni, a madarak hamar rátalálnak.

Vörösbegy

Ahogy lepotyognak a levelek, nem fejlődik új termés, a kertbe szokott madarakat etetni kell. A fagyos időszakban - november elejétől, február végéig - érdemes a napi eleségről gondoskodni. A széplelkek beszélnek mindenféle hókuszpókuszról, a madaraknál azonban a lényeg nem az etetőn, a kaján van. Az etetéshez legjobb a fekete vagy csíkos napraforgómag, ehhez lehet kevés búzát, fénymagot keverni. A cinkék és a bátrabb verebek etetőből táplálkoznak, a sármányok, pintyek, feketerigók, vörösbegyek és a galambok földről is csipegetnek.
A rigók hosszasan bíbelődnek a félbe vágott almával is. Vigyázat: az elmélyült rigó könnyen válhat macskacsemegévé! Egyébként is óvakodni kell attól, hogy a madáretetőt a leskelődő macska által könnyen megközelíthető helyre tegyük. Lehetőség szerint ne csak a ragadozótól védjük az etetőt, hanem a széltől is, mert ellenkező esetben az madár nélkül is hamar kiürül.

A madarak kevéssel is beérik, de ha rendszeresen bő tál, pontosabban degeszre tömött etető várja őket, akkor hálásak igazán. A folyamatos madárcsicsergés kárpótol a kiadásokért. Persze azért így is húzós egy kiló magért 150-200 forintot fizetni. (Hidegebb napokon ennyi legfeljebb néhány óráig tart.) Attól is szerencsés a madárbarát, hogy már reggel vidámnak gondolt csiviteléssel követelik az apró szárnyasok az eleséget.

A magos etetőn kívül marhafaggyúból napraforgóval, dióval készített madárkalácsot is lehet a fákra aggatni. Télen is kell gondoskodni a madarak itatásáról, erre kiválóan alkalmas egy nagyobb cserépalátét, amelybe a reggeli órákban, az etetők leglátogatottabb időszakában forró vizet kell önteni. Különösen szeretnek benne fürödni a rigók, a vörösbegyek és a kék cinegék. 

11 komment Címkék: rigó madáretetés vörösbegy széncinke czauner péter

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.11.11. 16:58:23

A macskagondok kivédésére apósom alumínium lemezt tekert a fa törzsére az odú alá. Azon hiába próbálkozik felkúszni a macsek, nincs esélye... :)

Sicc 2011.11.11. 20:33:57

Mit tudok tenni a balkáni gerlék ellen?
Évekig ketten voltak, megfértek a rigókkal, cinkékkel. Most van belőlük háromszáz. Telszarják a kertet, háztetőt, a fák leveleit, veteményest, paradicspmpt, autót, még a kerítést is.
Ha most kirakok nekik kaját, nyakig fogunk állni a szaros madártollban.
Van valakinek ötlete?
Holnaptól amúgy önbíráskodok egy kölcsön légpuskával. (Igaz, csak rízzsel lövök, meg tarhonyával, kenyérbéllel)

A21 2011.11.11. 21:45:57

hol lehet pár száz forintért etetőt venni? Én több helyen néztem, de 4-5000 ft. Egyébként nálunk már vagy 1 hónapja rájárnak az etetőre, a legjobban a diót szeretik, van régi rossz minőségű dióm, és török nekik. Pillanatok alatt elfogy.

Muster Mark 2011.11.11. 21:54:39

Édes kis madárkák!

De én a cicákat is szeretem!

Pedig... úgy eszi meg a madárkákat, hogy csak a csőrük marad meg. :-(

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.11.11. 22:12:20

nekem a mokusokkal van bajom
nem, nem a madarakat eszik meg, csak kieszik a kajat
mar haromfele mokusmentes eteto mondott csodot:)
nem sajnalom toluk sem, csak nem jut a madaraknak

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2011.11.13. 16:47:53

@Muster Mark: A miénk meghagyja az epéjét is. Napi szükséges betevő rosszullét garantálva. Viszont a saját galambunkat nem bántja, pedig ott illegeti magát előtte a tubica egész nap...

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2011.11.13. 16:49:20

Egyébként a cinkéket módjával etetem, csak akkor, ha mély a hó. Különen csesznek dolgozni a kertben, csak ülnek az eteteő körül, és egyre kövérebbek....

Czauner Péter · http://kapanyel.blog.hu 2011.11.14. 12:39:58

@A21: Marad a flakon, a madaraknak nem az etető a lényeg, hanem a kaja
süti beállítások módosítása