Trükkös gyomok 2.

2011.09.30. 08:15 - Czauner Péter

Galaj, pipacs, bükköny, árvácska, vérehulló fecskefű, konkoly, szarkaláb

A díszkertekben ritkábban, míg a gyepek, cserjesorok szélén gyakrabban megtelepedhetnek gyomsorozatunk második részének növényei. Az Ujvárosi Miklós által összeállított gyoméletforma rendszerben a T2-es jelző illeti ezt a szép virágokat is nevelő csoportot. Nagy kárt igazán nem okoznak, de azért nincs helyük a díszkertben, hiszen konkurensként felélik mások elől a tápanyagot, elszívják a nedvességet.

A T2-esek csírázhatnak ősszel és tavasszal is, tehát, ha sikerül a mostanában kihajtó apró növényt felismerni, jobb azonnal eltávolítani. Később, amikor erősebben gyökeresedik, netán elszórta virágonként sok száz magját, már nehezebb lesz. Ha a gyepen ütik fel fejüket, akkor a rendszeres fűnyírás általában kordában tartja őket, a szabad területeken pedig kapálással, sarabolással vagy talajtakarással lehet ellenük védekezni.

A legtöbb bosszúságot a ragadós galaj (Galium aparine) okozza. Nevét a serteszőrös, örvökben álló ragadós leveleiről kapta, de az egész növényt horgas tüskék borítják, amelyektől végképp belegabalyodnak a figyelmetlen kertészbe. Ha békén hagyják, akár másfél méteresre is megnő.

 

A pipacsot (Papaver rhoeas) mindenki ismeri. Szép nyári virágát szeretjük, az is köztudott, hogy a mák közeli rokona és gyógynövény, de frissen fogyasztva inkább méreg. Virágaiból régen nyugtató szirupot készítettek. Csokrot nem érdemes szedni belőle, mert sziromleveleit azonnal lehullatja. Léteznek hatalmas szirmú díszpipacsok is.

E csoportba tartozik a mezei árvácska (Viola arvensis) is. Jelenléte a kertekben nem káros. A kis termetű növény általában sárga-fehér virágot hajt.

A bükköny (Vicia sp.) már több bajt okozhat a gyepeken. Általában gyomtársulásokban él. Ha a rendszeres nyírás nem szorítja vissza, akkor kétszikű gyomirtóra szükség lehet.

A vérehulló fecskefű (Chelidonium majus) olyan gyom, amelyikre érdemes odafigyelni, egy-két példány mindig jól jöhet, mert tejnedve szemölcsirtó hatású.

Meg kell még említeni a vetési konkolyt (Agrosstemma githago) is. Minden része mérgező, de az évszázados irtása sikerrel járt, mert ma már ritkán fordul elő.

A búzavirág (Centaurea cyanus) is a szép virágú T2-es sorát gyarapítja. Amilyen kedves, olyan agresszív. A kissé elhanyagolt szántó királya, mert szomszédjait megelőzve kebelezi be a tápanyagokat.
Az egész nyáron virágzó szarkalábak (Consolida sp.) is ebbe a csoportba tartoznak.

8 komment Címkék: pipacs gyomok búzavirág vérehulló fecskefű czauner péter t2 es galaj

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Virágkötőrita · http://www.viragkotorita.hu 2011.09.30. 09:02:15

A ragadós galajnak viszont kellemes ánizs illata van, ha belegabajodunk :)

gatsy 2011.09.30. 11:58:20

@Virágkötőrita: ánizs illat ide vagy oda, én kitépem aztán még meg is kapálom a helyét, ha megjelenik, mert ilyen ritka idegesítő gyomot még egyet nem tudok...

egeresz 2011.09.30. 12:36:10

Azt mondta nekem az apósom

Fiam, írtsd ki az orgonát, mert ellepi a kertedet.
Fiam, írtsd ki a borostyánt, mert felkúszik a fákra, megfojtja azokat.
Fiam, vágjuk ki ezt a 35 éves lucfenyőt, mert beárnyékolja a kertedet, nem fog alatta semmi nőni.
Fiam, írtsd ki az iszalagot, mert megfojtja az orgonáidat.
Fiam, ennek az álkörmösnek méteres gyökere van, írtsd amig lehet, mert minden elfoglal.
Fiam, a csigákat tűzzel-vassal (méreggel, sóval) pusztítsd, mert mindent megesznek.
Fiam, a tormát igazán kár volt elburjánzani hagyni, mindent el fog nyomni.
Fiam, ezt a vadrózsa bokrot ki kellene ásni, mert csak simán levágod a szárát azt túléli.
Fiam, a vadszőlőt most azonnal szedd ki, az mindent megöl, ha egyszer elszabadul.
Fiam, a tulipán-, nárciszhagymákat minden évben szedd ki pihentetni, mert nem fog virágozni. (minden évben rengeteg a virág)
Fiam, a pünkósdi rózsa nézd már meg, hogy mindent elnyom maga körül.

Ezen kívül még cca 30 féle növényünk van, hát nem egy kimondott kapáskultúra a kert.

autoregolante 2011.09.30. 12:49:32

Tudja valaki, hogy hogyan kell szaporítani, megmenteni a (parlagi) ligetszépét? Van egy nagyobb tő a kertemben, nem tudom hogy' került oda és valami gyönyörű, kár lenne érte, ha többé nem nőne.

aeidennis 2011.09.30. 13:51:29

@Lenkenéni: Szerintem szólni kell a Greenpeace-nek, biztos megmentik. :)
A viccet félretéve ez egy évelő növény, szóval nagy valószínűséggel ott lesz jövőre is. Esetleg magot lehet róla szedni.

autoregolante 2011.09.30. 14:24:53

@aeidennis: Greenpeace.. persze. Még a végén blokád alá veszik a kutyámat, amiért lepisálta az ominózus növényt. :)
Amúgy már gyűjtögettem magot, majd tavasszal elvetem. Egyébiránt a sóskából nőtt ki, majd jövőre figyelek rá is.
Még sose láttam élőben, és eszméletlen szép hajnalban, ahogy szinte lángol a sárga virágzata. Nincs mese, beleszerettem. :)

Czauner Péter · http://kapanyel.blog.hu 2011.10.01. 22:22:55

@Lenkenéni: Azt hiszem karógyökeret fejleszt, ezért a tőosztás nem megy, marad a maggyüjtés és vetés. Kézcsók, ha tényleg néni a Lenke

Cpt. Flint 2014.10.17. 12:13:54

a konkolyos képen nem konkoly van, hanem Lychnis coronaria (bársonyos kakukkszegfű)
süti beállítások módosítása