Hasznos állatok a kertben - A sün

2011.09.15. 08:00 - thunbergia

Sorozatunkban a gyík után a sünt mutatjuk be, amely azért hasznos, mert megeszi a káros rovarokat. Ezért még azt is elnézzük neki, hogy ezzel együtt sok hasznos állatot is elfogyaszt. Gyerekkoromban még sündisznónak neveztük, de ez az elnevezés nem tudományos (vö. teknősbéka).

Magyarországon főleg a keleti sün (Erinaceus roumanicus) honos, bár ritkábban előfordul az európai sün (Erinaceus europaeus) is. Hobbiállatként pedig egyre többen tartanak otthon is sünt, amely lehet az Afrikában honos fehérhasú sün vagy a szintén afrikai származású egyiptomi füles sün. Ezek az állatok a magyar éghajlatot nem viselik el, télen semmiképpen sem tarthatók a szabadban.

A keleti sün a dús aljnövényzetű, ritkás erdőkben, cserjésekben fordul elő, de városi parkokban, kertekben is gyakran felbukkan. Védett, természetvédelmi értéke 10.000,– Ft.

A keleti sün elterjedése kék színnel jelölve

A jellegzetes tüskék tulajdonképpen módosult szőrzet, és a kölyköknél még rugalmasak, később keményednek csak meg. Az állat testtömege elsősorban az évszaktól függ: a téli álomra készülve a sün akár 1900 g-os is lehet, a téli álom végén pedig 400 g, szinte csak csont és bőr. Feljegyezték, hogy a sünkölykök minimális testtömege, amellyel még átvészelhetik a telet, 700 g, de természetesen ez is függ a tél hosszától.

A sün látása gyenge, a táplálékot elsősorban kiváló szaglásával és hallásával kutatja fel.
Ha megijesztik, összegömbölyödik, és kimereszti a tüskéit, ami kitűnő védekezés a ragadozók ellen, de nem jön be a járműveknél. Nagyon sokat elgázolnak, mert az autó közeledtével ijedtükben összegömbölyödnek, ahelyett, hogy elfutnának. Az óvatos szürkületi vezetés sok sün életét mentheti meg.

A sün magányos életmódot folytat, főleg alkonyat után bújik elő, bár egyszer, még óvodás koromban, délelőtt is láttunk egyet éberen, igaz, lehet, hogy ezt a sün nem így tervezte. A mesékből tudjuk, hogy tejet iszik és almát eszik. Ezenkívül főleg hernyókat, bogarakat, csigákat, földigilisztát fogyaszt. Időnként földön fészkelő madarak fiókái, tojások, gyíkok, néha dögök vagy lehullott gyümölcs is szerepel az étlapján, de a kitett macska- és kutyatápot is nagyon szereti. Nyár végén már készül a téli álomra: ilyenkor jóval több táplálékot vesz magához, testtömege rohamosan nő, három héten belül akár meg is kétszereződhet.

A nőstény évente kétszer hoz utódokat világra, egy alomban általában hét utód van. A vemhességi ideje kb. 2 hónap. A kis sünök vakon jönnek világra, kéthetes korukban nyílik ki a szemük, és hamarosan követik anyjukat vadászni. Ilyenkor füttyszerű hangokkal kommunikálnak.
A sünszaporulat elég nagy, még úgy is, hogy a kölykök jelentős része nem éli túl az első telet.

A sün valódi téli álmot alszik (hibernálódik), azaz ősszel beássa magát az avarba, összegömbölyödik, légzése lelassul, és a testhőmérséklete 5 °C-ra csökken.
A téli álomból akkor ébred fel, ha a külső hőmérséklet tartósan 15 °C, azaz általában március-áprilisban. Ez azt jelenti, hogy ha hirtelen jön egy-egy januári felmelegedés, akkor a sün fölébred, ezzel viszont nagyon sok energiát pazarol el, és a tél hátralevő részére nem marad elég zsírtartaléka.
Mi magunk is segíthetünk a sünöknek átvészelni a telet, ha a nyár végén levágott gallyakat, leveleket ősszel nem gyűjtjük össze, hanem kupacokban hagyjuk; a sünök szívesen telelnek át ezekben.
 

 

Ha a kertes házban lakunk, és kutyát, macskát tartunk, akkor jó tudni, hogy a sünök nagyon bolhásak lehetnek, és az élősködők átterjedhetnek a kutyákra/macskákra is. Ebben az esetben fordítsunk fokozott figyelmet a bolhairtásra.

Ha sünt látunk, azt a vadonleső oldalán lehet bejelenteni, ezen az oldalon összesítik az észleléseket
Ezen az angol oldalon pedig akár profi sünodút rendelhetünk, vagy a leírás és a képek alapján meg is építhetjük.  

26 komment Címkék: sün téli álom hasznos állatok a kertben keleti sün

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Czauner Péter · http://kapanyel.blog.hu 2011.09.15. 09:50:22

Szomszédomtól tudom, aki leselkedő állatbarát, hogy a földre hullott szilvát úgy viszik, ahogy a nagykönyvben meg van írva: hempergetődés és sunyi sünarccal pucolás.
A tojáslopáshoz már két sün kell, egy hanyatt vágja magát, a másik a hasára ügyeskedi a tojást, gömbölyödés és görgetés.
Egyébként egy komplett süncsaládunk van, olyannyira kezesek, ahogy a gyerekeiket be szokták mutatni, bejárnak a nyitott ajtón a házba (a nyomokból tudjuk) az ebünk nem zargatja őket. Ha egyet egyet sikerül elkapnom, akkor kiszedem belőle a kullancsokat, meg kiirtom a bolháit.

KevinMulder 2011.09.15. 15:03:42

Lehet sünt tartani családi ház kertjében?
Mekkora helyre van szüksége? (Meg gondolom sok aljnövényzet, miegymás ...)

thunbergia 2011.09.15. 15:20:46

@KevinMulder: nem tudom, mit értesz azon, hogy tartani, a sün nem háziállat, tehát nem lehet úgy tartani mind mondjuk a kutyát vagy macskát. Ha azt szeretnéd, hogy nálad rendezkedjen be, akkor meg kell teremteni azokat a feltételeket, amelyeket szeret. Egyénként a sünök egész nap jönnek-mennek, egy nap akár 2 km-t is megtesznek. Ez azt jelenti, ha élnek sünök a környékeden, akkor már valószínűleg jártak is nálad. Ha szerencséd van, akkor annyira jól érzi magát a kertedben, hogy gyakran jár vissza, sőt az odúját is itt rendezi be.
@Sün‼: köszönöm

KevinMulder 2011.09.15. 15:24:29

@thunbergia: nem terveztem, hogy pórázzal sétáltatom :) kedvem telne benne, ha estefelé egy sün matatna a kertemben. Viszont a kerítés miatt, ha egyszer egy sün bekerül, akkor nem nagyon tud elmenni (pontosan az egyéb állatok kizárása miatt). A kérdés, hogy milyen feltételek kellenek ahhoz, hogy egy sün egy kb 600 m2-es kertben jól érezze magát? ("patak" van :) )

egeresz 2011.09.15. 15:31:46

A kertunkben szep lassan korbe megcsinaltuk a keritest, a regi elhanyagolt helyett betontalpu divatos micsodara.
Azota nincs sun.

jobb lett volna hagyni.

gelsystem 2011.09.15. 15:43:00

@organikusviselet: az én sünim aranyosabb...........bocs sün!!!:)

Czauner Péter · http://kapanyel.blog.hu 2011.09.15. 16:12:35

@KevinMulder: a sün a csendet, nyugalmat, s a közeli ennivalót kedveli, s ez nem csak a gyümölcs, és a tej(!), inkább a fehérje. De, ha kezest sünt akar, akkor ajánlom az afrikai fehérhasú törpesünt
(atelerix albiventris), cuki figurák.

KevinMulder 2011.09.15. 16:14:21

A tejre nem lesz a süninek halálos hasmenése?

KevinMulder 2011.09.15. 16:14:56

@Czauner Péter: Nem kell, hogy rettentően kezes legyen, csak maszatoljon esténként a kertben :)

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2011.09.15. 16:15:03

@KevinMulder: Az a lényeg, hogy kutya ne legyen, legalábbis azon a részen, ahol a sünök bogarásznak.
@egeresz: Jövő nyáron keríts (illegálisan) egy tenyészpárt kutyás-sünös szomszédoktól. Ha be nem tud menni, akkor ki sem. A kert valamelyik sarkába rekjál le pár levágott gallyat, rá füvet,lombot, az alá el tud bújni.

KevinMulder 2011.09.15. 16:21:10

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger: kutya biztosan nem lesz. Ha a szomszédnak van egy Boxere, az mennyire problémás?

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2011.09.15. 16:24:10

@KevinMulder: A süntől akár Viperája (sicc!) is lehet - ha nem találkoznak...

KevinMulder 2011.09.15. 16:25:09

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger: nem a fizikai találkozás miatt kérdeztem. Inkább a kutya szaga/vizelete és egyebek ...

juliusbond 2011.09.15. 16:39:37

Egyszer volt, hogy pár csirkénk valami miatt beteg lett. Kiraktuk őket a fűbe az előkertbe. Egyszer estefelé az hangoskodtak, kimentünk, és az egyiket a szárnyánál fogva hurcolta egy süni. Elvettük tőle, ment utána a dolgára.
Sajnos pár éve találtam pár gyerek sünt a kertben elpusztulva. Gyanítottam, hogy a macskáim tették, de ki tudja...

indapass90210 2011.09.15. 17:48:54

Ha valaki arra jár egyszer, soha annyi sünt egy helyen nem láttam, mint a Krím-félszigeten, Feodoszija fele. Sajnos emiatt aztán 200m-enként elütve is:(

gyabonyi 2011.09.15. 18:43:45

Elözö kertünk teli volt sünnel, meg kutyákkal is. A "nagyobbik" kutya - malamut - sajnos elég hatásosnak bizonyult sünirtásban, illetve a sünök is igencsak hangosak voltak éjszakánként, de határozottan hiányoznak. A mostani kertben idönként elöforduló róka valahogy nem olyan aranyos...

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2011.09.16. 09:47:39

@KevinMulder: Csak jelzem, hogy a sünök - főként a kan sünök - vizelete sem ibolyaillatú ám!

Roy 2011.09.21. 08:45:46

@KevinMulder: Szoktak adni nekik, de inkább friss vizet adj.

Bobby Newmark 2011.09.21. 13:29:48

@Roy: Bátyáméknál a sün minden este 8:00 pittypittykor besétált a házba, megitta a macska tejét, aztán elbattyogott. De mindig a tejre ment rá, soha nem a kutya vizére.
Szal szerintem szeretik a tejet.

KevinMulder 2011.09.21. 13:37:36

@Bobby Newmark: szeretnék egy kisebb süncsaládot motoszkáltatni a kertben :)

De ha nem tudok olyan környezetet teremteni számukra, hogy kényelmesen érezzék magukat, akkor nem erőltetem ezt ...

Roy 2011.09.22. 08:41:03

@Bobby Newmark: Az, hogy szereti a tejet nem azt jelenti, hogy jót is tesz neki.

andu888 2012.10.06. 11:18:52

Sziasztok!
Egy kertes bérházban lakom. Hosszanti irányban
dús növényzetű kertek és 20 lakó. Kb 1 hónapja a
kapualjban találtam egy gyerek sünit. Az első kertben lakik, mert észrevettem, hogy a kert környékét körbejárja nem megy hátra. Szoktam neki kirakni macska konzervből husit,vizet is.Olvastam, hogy télire bevackolják magukat,de az udvarunkban inkább virágoskert van, sűrű borostyán alj növényzettel, Ilona virág bokrokkal, ami télire csupasz szintérré változik.A kérdésem az, hogy biztonságos-e a süninek így a terep, életben maradhat-e ?? Vagy vigyem inkább egy erdősebb helyre,mert egy olyan helyen van a munkahelyem ?

kapanyél 2012.10.06. 17:56:16

@andu888: Ha néhány ágat, gallyat leraksz egy sarokba, rá avart, az alá már be tudja vackolni magát.
süti beállítások módosítása