Gyönyörű méreg!

A sokoldalú tiszafa

2011.08.31. 08:30 - thunbergia

- Hogyne, hogyne... Szóval, megmérgezték?
- De meg ám! Sőt, mi több … ezt nagyon kérem, kezelje egyelőre bizalmasan... le merném fogadni, tudom, mi volt a méreg!
- Ugyan?!
- Taxin, fiacskám. Taxin!
- Taxin?! Most hallom először.
- Nem csodálom. Felettébb szokatlan. Mondhatom, élvezetesen szokatlan. Valószínűleg magam sem ismertem volna fel első látásra, ha nem akad dolgom ugyanilyennel három-négy héttel ezelőtt. Egypár kislány babauzsonnát rendezett... bogyókat szedtek egy taxusról, tudja, tiszafáról, és abból főztek teát.
(Agatha Christie: Egy marék rozs. Európa Könyvkiadó, Budapest, 1977)

A tiszafa

A tiszafa (Taxus baccata) akár 2000 évig is élhet, és 12-15 méter magasra is megnőhet. Erőteljes, széles, kúpos koronája van, a lombja egészen sötétzöld, a törzse rövid, sima, vagy hosszanti irányban tagolt, kérge vékony lapokban, pikkelyekben hámlik. Egykor egész Európában elterjedt, mára azonban csak kevés helyen található összefüggő tiszafaerdő. Az egyik ilyen kivétel Magyarországon, Szentgál mellett található, ahol mintegy 100.000 példány tiszafa lehet a csemetékkel együtt. Termése - a vörös színű pikkelybogyó - néhány redukált, termőpikkelyből fejlődött gyűszű alakú húsos magköpenytől körbefogott magból áll. A tiszafa kétlaki növény, azaz a sárga színű porzós és a jelentéktelen termős tobozvirágok külön fán jelennek meg.


Tiszafa, a dísznövény
Bár vadon egyre ritkábban fordul elő, igen gyakori dísznövény. Mintegy 200 kertészeti változata ismert. A tiszafa lassú növekedésű, a metszést jól tűri, mutatós sövényt is ki lehet belőle alakítani. A talajjal szemben igénytelen, még árnyékos helyen is szépen fejlődik.

Tiszafa, az asztalosipari alapanyag
A tiszafa a fenyőfélék között az egyik legtartósabb faanyagot adja. Meglehetősen gyorsan és jól szárad, kézzel és géppel egyaránt jól megmunkálható, legtöbbször íjakat, hangszereket, bútorokat készítenek belőle, de a faanyag jól faragható, így a faszobrászok kedvelt alapanyaga is.


Tiszafa, a méreg
Ahogy a bevezetőben közölt idézetből is láthatjuk, a tiszafa majdnem minden része mérgező. Az egyetlen nem mérgező az állítólag édes, piros magköpeny (arillusz), amely a madarak kedvelt tápláléka. Itt álljunk is meg egy kicsit. A tiszafa alkaloidja a taxin, nem minden élőlényre hat egyformán. Az őzek és a szarvasok például minden további nélkül lerágják a tiszafa kérgét és hajtásait, semmi bajuk nem lesz tőle. És ha valakiben felmerülne a kérdés, hogyan betegedtek meg a krimiben a gyerekek a bogyótól, ha az nem mérgező, akkor egy kicsit pontosítanunk kell. Csak a magköpeny nem mérgező, a magköpeny belsejében található mag ugyanolyan veszélyes, mint a fa többi része. Ez pedig érdekes módon emésztetlenül távozik a madarak szervezetéből.

Tiszafa, az orvosság
A tiszafa hatóanyagai: taxin, diterpének, cianogén glikozidok (taxifillin), biflavonoidok (szkiadopitizin és ginkgetin). Mivel a tiszafa ilyen gazdag hatóanyagokban, a gyógyszeripar is felfedezte magának: korábban felhasználták férgesség kezelésére, szívgyógyszerként, a menstruáció megindítására. A homeopátiában emésztési panaszokat és egyes bőrkiütéseket kezelnek vele. De folyamatosan kutatják az újabb hatóanyagok egyéb felhasználási lehetőségeit is, például az amerikai tiszafa (Taxus brevifolia) kérgéből előállítottak egy sejtosztódásgátló anyagot (paclitaxel), amelyet már a közönséges tiszafából is ki tudnak nyerni. Ezt emlő- és petefészek-daganatok kezelésében alkalmazzák.

Tiszafa, az év fája
A tiszafát 2011-ben az év fájává választották. A kiválasztott fának az adott évben nagyobb figyelmet szentel a kutatás, erdei iskolákban programok keretében és ismeretterjesztő kiadványokban, műsorokban mutatják be, így hívják fel a közvélemény figyelmét e védett növényre.

Forrás

11 komment Címkék: gyógyszer homeopátia sövény tiszafa alakfa gyönyörű méreg asztalosipar

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AzHofi 2011.08.31. 09:25:00

Nekünk a kertben szokott kinőni minden évben 1-2 csemete, ki szoktam ültetni a sövénybe a kerítés elé. Az egyiket felneveltem bonsai-nak, még közel sem kész, de elég ígéretes.

AzHofi 2011.08.31. 09:28:03

Ja, és külön köszönöm, hogy megemlékeztél róla, mint sokáig az egyetlen alapanyagáról őseink reflexíjainak.

Cato 2011.08.31. 10:53:56

Őseink összetett íjának soha nem volt alapanyaga, nem úgy az angol longbownak. :)
Tavaly nyáron jártam a szentgáli Tiszafás erdőben.
Életre szóló élmény volt.

egeresz 2011.08.31. 11:19:48

Kedves kis fa
A husos köppeny tényleg finom, bár nem túl édes ;-)

"A magja tartalmazza a legtöbb mérget, ám mérgezéses esetek nem túl gyakoriak, ugyanis ehetetlenül keserűek" (valami ilyesmit ír a mérges-bogyós könyvem)

Nődögél egy a kapunkkal szemközt, száraz, meszes, tápanyagszegény földben, 4 éves, és már egy arasz :-)

Cradle 2011.08.31. 12:30:57

Ha védett növény akkor hogyan lehet asztalosipari alapanyag?

Cpt. Flint 2011.08.31. 15:04:00

"az állítólag édes, piros magköpeny"
az nem csak állítólag édes, kóstoltam már én is. viszont elég nyálkás a leve. szóval annyira nem nagy élmény.
"Az egyik ilyen kivétel Magyarországon, Szentgál mellett található, ahol mintegy 100.000 példány tiszafa lehet a csemetékkel együtt."
szerintem ez már csak vágyálom!
forestpress.hu/jie_hu/index.php?option=com_content&task=view&id=19960&Itemid=35

emellett megragadnám az alkalmat, hogy az említett "Tiszafa Éve" szentgáli rendezvényét propagáljam; szeptember 10-én sok programmal Tiszafa Napja lesz!
www.fataj.hu/2011/08/261/201108261_TiszafaNapja.php

thunbergia 2011.08.31. 18:33:00

@Cradle: csak a termesztett példányokat lehet felhasználni, egyébként mivel nagyon lassan nő a fa, ezért elég ritkán használják alapanyagként.
@Cato: ezenkívül az ún. windsori széket is hagyományosan tiszafából készítik.
@Cpt. Flint: azért írtam, hogy állítólag édes, mert nem kóstoltam. A tiszafás méretéről valószínűleg túl régi adatot találtam. Köszönöm a programajánlót, érdekesnek tűnik.

Cradle 2011.09.01. 11:49:32

@thunbergia: Köszönöm! Esetleg azt meg tudná mondani, hogy a kertemben nőtt tiszafa védettnek vagy termesztettnek számít-e (van 3 is a kertben, de nem tudom hogy törvényt szegek-e ha építkezés miatt kivágnám).

gatsy 2011.09.01. 12:27:52

A kutyám is rendszeresen fogyasztja, elsőre én i megijedtem, de aztán kiderült, hogy semmi gond. A magok egyben kijöttek belőle normál úton, hogy úgy mond.:)

thunbergia 2011.09.01. 12:38:01

@Cradle: A kertben levő tiszafát szinte biztos, hogy ki lehet vágni. Persze, ha ez a kert egy őstiszafás kellős közepén van, akkor más a helyzet

labi 2011.09.02. 11:10:37

Kb 10 éve levették róla a faji védelmet, mert annyi van kertekben, kertészetekben, hogy a kihalásától nem kell félni.

Az őshonos előfordulási helyein területi védettséget élvez.
Így csak arra kell figyelni, hogy ne természetvédelmi területen piszkáljuk.
süti beállítások módosítása