Park Life

A park neve: Gyula

2011.08.29. 10:00 - sztroberri

Talán furcsának tűnik, hogy hívhatnak így egy parkot. Nem azért, mert Gyula nevű ember létesítette. Bár az egyik elmélet szerint a mai város helyén álló egykori monostort egy Gyula nevű főúr alapította Gyulamonostora néven, mi viszont a várost neveztük el parknak. Az ok egyszerű: a néhány nap, amit ott töltöttünk, végig olyan érzés volt, mintha egy hatalmas parkban lettünk volna.


Éppen két hete indultunk családilag a Fehér-Körös partjához. Gyula eddig kimaradt az életünkből, és minden ismerős az mondta, nem szabad kihagyni. Igazuk volt.

Hihetetlen, mennyire zöld ott minden! Nem vállalkoznánk arra, hogy legekkel illessük, de biztosan dobogós lenne a virágos városok között.


A buja zöld növényzet a tiszta vízű Körösök közelségének és a város fekvésének (Gyula Magyarország legmélyebben fekvő területén található) is köszönhető. Fasorainak, parkjainak, a folyóparti növényzetnek nagy része védett.

Helyi jelentőségű természetvédelmi terület többek között a Béke sugárúti vadgesztenyesor, a Vár környéke, több tér parkja és a Csigakert. Ez utóbbiról próbáltuk kideríteni, miért hívják így, de senki nem tudta. Egy hölgynek annyi rémlett, hogy volt ott egy domb, amin sok volt a csiga. Utánaolvastunk: eszerint volt egy mesterséges kilátódomb, melyről csiga alakban jött le egy sétány.



A Csigakert mára inkább természetvédelmi terület, mint park, bár lehet benne üldögélni az öreg fák alatt. A kivágott példányokat is meghagyták, egyrészt érdekes látvány, másrészt a borostyánnal befuttatott törzscsonkok sok kis állatnak biztosítanak élőhelyet.

  

A város terei, utcái viszont mind olyanok, akár egy óriási park részletei. Virágok mindenütt: a járdákat egynyáriakkal beültetett ágyások szegélyezik, a kereszteződéseket virágdézsák díszítik. A közintézményeket sem csak a zászlókról lehet felismerni, bejáratukat virágoszlopok keretezik.


És amivel eddig még sehol nem találkoztunk: kis táblákon szerepel az adott virág neve. Persze, nem minden ágyás összes virágát táblázták be, de ha végigjárjuk a várost, az ismétlődések miatt a végére nagyon sok faj nevét ismerhetjük meg.

A Várfürdő parkja egykor az Almásy család kastélyparkja volt, és mai is inkább hasonlít botanikus kerthez, mint strandhoz. A természetvédelmi területen többszáz éves fák (pl. kocsányos tölgy) árnyékából gyönyörködhetünk a gazdag virágágyásokban. Itt is táblák adnak tájékoztatást az adott növényről.

A park híres látványossága az Erkel-fa. A legenda szerint Erkel Ferenc, Gyula város szülötte, az Almásy család barátja egy mezei juhar tövében írta meg a Bánk bán zenéjét. A fa elkorhadt törzse körbekerítve, virágokkal övezve ma is látható.

A strandra nem vittünk fényképezőgépet, úgyhogy a fenti két képet innen csentük.

A várost a virágokon és fákon kívül rengeteg program is színesíti. Szinte minden nap van rendezvény. Mi ugyan lemaradtunk a Néptáncfesztiválról, de utolsó este a központban spontán(nak látszó) néptáncbemutatóba csöppentünk. Esténként is pezseg az élet, csobognak a szökőkutak, utcai zenészek szórakoztatják a sétálókat. Szóval, nagyon nagy parkélet zajlik Gyulán, mindenkinek ajánljuk. Szívesen megnéztük volna a Dürer Terem kiállítását is, de ismeretlen okok miatt zárva találtuk. Kár.  Viszont az nem is Kapanyél-téma...

12 komment Címkék: gyula park life

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AzHofi 2011.08.29. 14:15:57

-Elfelejtettem, hogy mit mondtak, Gyula hozzál csabait, vagy Csaba hozzál gyulait!
-És mi a neved, kis fiam?
-Géza!

Gennagyij Sztratofontov 2011.08.29. 16:20:56

Jó cikk és Gyula tényleg szép kisváros, de ettől függetlenül nem a mai Magyarország legmélyebben fekvő területe.

De zöldnek zöld. :-)

atila68 (törölt) 2011.08.29. 16:57:40

Harmincezres kisfalumban gyárthatnék ugyanilyen sorozatot, de eszembe nem jutna Parknak nevezni.
Pedig messze az egyik legtöbb zöld négyzetméterrel rendelkező település Pest megyében.

uh.golb.www 2011.08.29. 18:09:08

@atila68: igazad lehet, csak a téglavárral lesz gond. Szerintem.

uh.golb.www 2011.08.29. 18:21:08

Gyulai volnék. Néhány kiegészítés:
A fotók szépek, de nem teljesen tükrözik a meglévő állapotokat. Talán ezért is fanyalog @atila68.
A valóság az, hogy kb. 1,5 Mrd forintot költöttek pályázatokból a városra első körben. Aztán még vagy 800-900 MFt. A várat szintén Mrd-os összegből építették újították fel.
Az egész város tavasztól őszig folyamatosan virágban áll. Rengeteg kertész ápolja, cseréli a növényeket, hogy így legyen. Ennyi pénzből elképzelhető, hogy mennyi parkot, szökőkutat és virágágyást építettek. Fotókon vagy prózában sem lehet vissza adni azt az élményt amit a szerző átélt, de azért megpróbálta. Köszönet érte.

sztroberri · http://kapanyel.blog.hu 2011.08.29. 21:45:17

@Gennagyij Sztratofontov: Jó, ha a terület megáll a megyehatárnál, akkor tényleg Szeged győz, de az a pár km meg centi ide vagy oda:)

sztroberri · http://kapanyel.blog.hu 2011.08.29. 21:54:38

@atila68: Ha kis faludban is egymást érik a parkok, de legalább 1 nagyon szép, szívesen bemutatjuk. Írd meg, hova menjünk, vagy küldj néhány képet kedvcsinálónak a kapanyelinfo@gmail.com címre. Boldog lehetsz, ha annyira zöld helyen laksz.

sztroberri · http://kapanyel.blog.hu 2011.08.29. 22:02:30

@uh.golb.www: Tényleg nagy élmény volt, még biztosan visszamegyünk!

Edd China 2011.10.02. 00:09:01

Nagyon tetszik, jól néz nagyon ez a sok virág!

Baz megyében, Miskolcon ez így megy:
- nincs pénz virágosításra, csak néhány fontosabb helyen, parkban van
- amik nem annyira forgalmas, szem előtt lévő helyek ott nem gondozzák őket, ellepi a gaz
- bárhol képesek kilopni, kiásni őket. A tapolcai parkból is könnyedén eltávolítanak több tő virágot. A többiről nem is beszélve.

Csodás hely ez...

atila68 (törölt) 2012.05.24. 14:57:08

Egy imertinens pöcs vagyok beismerem na!
A téglavárat pedig el kell bontani, és gátőrházakat építeni belőle a rászorulóknak.
süti beállítások módosítása